-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArtikkelRaplamaa ohutuspäev oli pühendatud tuletõrjespordile

Raplamaa ohutuspäev oli pühendatud tuletõrjespordile

Mariliis Vest / foto: Kalev Kiviste

Laupäeva lõunal täitus kogu Kaiu kõva sireenihääle ning punavalgete masinatega. Paraadina läbi alevi sõitnud kümned tuletõrjemasinad andsid märku sellest, et algamas on Raplamaa ohutuspäev.

Kogu 19. august pühendati Kaius tuletõrjespordile ja ohutuspäevale. Ühtlasi tähistati Kaiu vabatahtliku tuletõrje 90. aastapäeva, peeti Helmut Puki mälestusvõistlused tuletõrje­spordis ning samal spordialal Raplamaa kutsemeisterlikkuse võistlused.
Päev tõotas tulla tihe, sest võistlusalasid oli palju ja kohaletulnuid ka omajagu. Kuid enne võistlusalade starti avati päev pidulikult Kaiu staadionil. Kohale oli tulnud neli riiklikku päästekomandot ning kaheksa vabatahtlikku komandot. Kõik võistlejad rivistasid end üles ning süüdati niinimetatud olümpiatuli. Sõna võtsid tähtsad inimesed, nende seas Rapla maavanem Tõnis Blank, kes ka paraadil inimestele tuletõrjemasinast lehvitas. Blank ütles oma kõnes, et ohutuspäev ning kõik kohaletulnud komandod ja inimesed on tõestuseks, et Raplamaal on ohutu elada.
Maavanem andis üle ka siseminister Andres Anveltilt tulnud tunnustuse „Aasta siseturvalisuse vabatahtlike toetajad“, mille pälvis Vahastu vabatahtlike päästekomandot toetanud Taivo Roomann. Meest ennast küll kohal polnud, kuid uhke klaasist meene võttis vastu Vahastu päästekomando pealik Raivo Murumägi.
Üks osa kogu päevast oli pühendatud kohalikule teada-tuntud legendaarsele pealikule Helmut Pukile. Sõna said ka tema lähedased. Üheskoos meenutati Puki suuri ja väiksemaid tegusid. Üritusele eelneval päeval pandi mehe hauaplatsile austuse näitamiseks kuldmedal. Pärast tublide inimeste tänamist ja tunnustamist võis võistluspäev alata.
Esimestena astusid staadionil võistlustulle naiskonnad, seda mootorpritsi MP800 alal. Ilm oli lämbe, kuid mõõduvõtt sujus naistel hästi. Osa võtsid Vahastu, Laukna, Kaiu, Lelle ja Lokuta naised ning esikohale tuli Laukna ajaga 24,49, teisele kohale Vahastu tulemusega 26,33 ning kolmandale Kaiu ajaga 26,85. Kellel mootorprits tehtud, suundusid edasi võistlema suure käsipritsiga.
Naiskondadele järgnesid maakonna noored tuletõrjesportlased. Osales kolm võistkonda: Lokuta, Laukna ja Vahastu. Parima ajaga saavutasid esikoha Vahastu noored, kelle aeg oli 29,03. Teisele kohale võitles end Lokuta tulemusega 40,05 ning kolmandale Laukna 1.33,85.
Nüüd oli meeste kord, kelle arvestuses osales lausa kaheksa võistkonda, neist kolm Kaiust. Parimat aega näitas taas Vahastu tulemusega 36,05, teisele kohale võitles end Kaiu II meeskond ajaga 36,87 ning kolmandale Kaiu I võistkond ajaga 37,25.
Korraga täitus Kaiu taevas tumedate pilvedega ja võistlejad said tunda taevavett. Kuid see ei jätnud sugugi mõõduvõtmist pooleli. Lisaks mootorpritsile võisteldi Kaiu lasketiiru kõrval päeva teises pooles autopritsis, mis oli osa Raplamaa kutsemeisterlikkuse võistlusest. Autopritsiga hargnemisel tulid meeste arvestuses esikohale Laukna mehed ajaga 1.41, teise koha võitlesid välja Järvakandi mehed ajaga 1.58,56 ning kolmanda koha saavutas Vahastu ajaga 2.03,54. Meeste arvestuses võtsid võistlusest osa ka Lokuta, Kohila, Rapla, Lelle, Kaiu ja Märjamaa mehed. Samal alal sai naiste arvestuses esikoha Lelle ajaga 1.41,29, teise koha Laukna tulemusega 1.48,57 ning kolmanda Kaiu 2.26.
Päeva jooksul võisteldi veel ka väikese käsipritsiga, mis pakkus vaatajatele üsna palju elevust, ning viimase alana köieveos. Õhtu lõpul hõigati välja päeva üldvõitjad. Naiste arvestuses sai kõige rohkem päeva jooksul punkte Kaiu, teisena Vahastu ja kolmandana Lelle. Meeste arvestuses tuli üldtabelis esikohale Kaiu II võistkond, teiseks võitles end Laukna ning kolmandaks Vahastu. Karikad, medalid ja muud auhinnad jagati välja Kaiu lasketiirus, kus oli pärast pidulikku lõputseremooniat ka tantsuõhtu ansambliga JUST.

Tegevust ka pealtvaatajatele

Lisaks võistlustel oma inimestele kaasaelamisele oli pealtvaatajatel võimalik päeva jooksul osa saada mitmest tegevusest. Kohal oli kuus eritelki, milles igaühes sai juurde teadmisi ja end proovile panna.
Häirekeskuse telk andis inimestele informatsiooni sellest, kuidas käituda hädaolukorras, päästekeskus rääkis ellujäämisest ja vahenditest, mis võiks inimestel kodus hädaolukorra puhul olla. Pommirühm ja politsei rääkisid oma tööst, keskkonnakaitse telgis lahendati ristsõnu ja õpiti puid tundma ning virtuaaltelgis sai teha päästevestiga põnevaid pilte.
Üks ürituse korraldajatest Aivo Sildvee ütles, et rahva tagasiside on päeva kohta olnud super ning ka tema arvates oli see tore üritus, mida isegi vihm ei seganud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare