6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSAlu suurjooksul joosti rajarekordid

Alu suurjooksul joosti rajarekordid

Siim Jõgis / foto: erakogu.

Viimased 28 aastat ei ole möödunud ühtegi sügist ilma Alu suurjooksuta. Tänavu toimus põhivõistlus reedel, 22. septembril ning sellele eelnenud tillujooks päev varem.

Tegemist oli kolmiküritusega – esmalt tillujooks lasteaialastele (330 meetrit), seejärel minijooks kooliõpilastele (1,5 kilomeetrit) ja lõpuks suurvõistlus ehk põhidistants (5,1 kilomeetrit).
Võrreldes varasemate aastatega oli suurim muudatus raja trajektooris. Viimasel seitsmel aastal enne tänavust kulges rada nii, et Varbola maanteeni see välja ei ulatunud. Kuna nüüdseks on valmis Rapla – Alu kergliiklustee Alu-poolne osa, otsustasid korraldajad seda kasutada. Niisiis võetigi vastu otsus üle seitsme aasta rada pisut muuta. Stardipaik ja raja esimene osa jäid samaks. Muudatused puudutasid just jooksu teist poolt.
See tähendas ka seda, et võrreldes varasemate aastatega oli jooksu põhidistants tänavu saja meetri võrra lühem. 5,2 kilomeetri pealt langes see 5,1 peale. Korraldajad võtsid vastu otsuse, et rajarekordeid hakatakse arvestama otsast peale. Seega said võitjad lisaks esikohale ka enda nimele uue rajarekordi.
Kui nii võib öelda, on võitjate poolest seisud samad mis eelmisel aastal. Meeste absoluutarvestuse esikoha pälvis teist aastat järjest Olavi Allase (Türi vald). Tema uut rajarekordit märkiv aeg oli 17 minutit ja 28 sekundit. Kõigest viis sekundit hiljem ületas finišijoone Taavi Tambur (Kohila/Sparta), kelle aeg oli 17.33. Absoluutarvestuse kolmanda koha napsas endale 2015. aasta võitja Risto Ütsmüts ajaga 17.44. Meesveteranide esimeses klassis andis see esikoha. Naiste konkurentsis näitas taas kord parimat aega Olga Andrejeva (Sparta/Raplamaa). Teise koha saanud Kerti Kesküla kaotas talle peaaegu kolme minutiga. Andrejeva aeg oli 18.33 ja Keskülal 21.31. Kolmandaks tuli Mirjam Piik (Täppsportlased) ajaga 22.04.
Tillujooks toimus Alu suurjooksu programmis 17. korda. Lapsed pidid läbima 330 meetrit ning kõik olid võitjad. See tähendab, et kõik finišisse jõudnud osalejad said medali ja maiustuse. Kokku oli jooksjaid 79. Minijooks toimus 23. korda ning seal läbisid koolilapsed 1,5-kilomeetrise distantsi. Osalejaid oli 61, poisse 33 ja tüdrukuid 28. Minijooksuga on igal aastal kaasas käinud põnev traditsioon, mille käigus autasustatakse kõige nooremat tüdrukut ja kõige nooremat poissi.
Noorima poisi leidmisega läks seekord libedalt, aga tüdrukute puhul olid korraldajad dilemma ees. Nimelt olid kõige nooremad tüdrukud kaksikud. Kummale siis auhind anda? Lõpuks lepiti kokku, et tellitakse üks karikas juurde ja mõlemad õed saavad karika. Alu suurjooksu korraldaja Madis Pärn avaldas heameelt selle üle, et tänavu ei jäänud noortejooksudes ükski vanuseklass tühjaks. Igas vanuserühmas oli vähemalt üks osaleja.
Hea meel oli korraldajatel ka selle üle, et ilmataat ei võtnud vaevaks jooksjaid vihmaga kosutada. Terve reedene päev oli ilus ja päiksepaisteline ning seega olid jooksmiseks ideaalsed tingimused. Kui vaadata Alu suurjooksu ajalukku, siis on ainult ühel aastal jäädud tõsise vihmasaju kätte. See oli aastal 2004. Madis Pärn meenutas, et toona kaalusid korraldajad võistluse ärajätmist. Vihma kallas nii palju, et jooksjad olid juba enne starti läbimärjad. Siiski otsustati korraldajate ja jooksjatega ühiselt, et start ikkagi antakse. 2017. aastal oli osalejaid kõikide distantside peale kokku 210. Põhidistantsi läbis 63 osalejat, kellest 39 olid mehed ja 24 naised.
Alu suurjooksu tänavune programm läheb tegelikult veel edasi. Reedel, 29. septembril toimub 330-meetrine jooks Kodila lasteaialastele.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare