-2.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArtikkelAutoorienteerumine mõjus seiklusena

Autoorienteerumine mõjus seiklusena

Siim Jõgis / foto: erakogu.

Teisipäeva, 29. augusti õhtul sõitsid Rapla tänavatel ringi numbritega tähistatud autod. Nad osalesid EV 100 sünnipäevale pühendatud autoorienteerumisel, mille korraldas Rapla politseijaoskond. Kaheksa ekipaaži pidid kolme tunni jooksul läbi sõitma kümme punkti, kus tuli lahendada ülesandeid, mis puudutasid liiklusohutust või tervise hoidmist.

Rapla politseijaoskonna noorsoopolitseinik Triin Tähtla selgitas, et ürituse eesmärk oli võistlemise teel parandada inimeste teadlikkust liiklusreeglitest ja ohutust liiklemisest, esmaabist ning raudteeohutusest. Ta lisas, et teadmiste kasvatamisega kingib Raplamaa autoorienteerumine Eestile elutervemad kodanikud.
Võistkond koosnes neljast liikmest, kes orienteerusid autoga Rapla linnas ja lähiümbruses. Neil tuli etteantud järjekorras üles leida kümme kontrollpunkti, kus tuli juhendajate käe all ülesandeid lahendada. Nende põhjal selgus õhtu lõpuks ka võistkondade paremusjärjestus, aga Tähtla seda põhiliseks ei pidanud.
“Esimene eesmärk ei olnud mitte võistlus, vaid võistlemisega parandada inimeste teadlikkust. Autoorienteerumine toimus esimest korda 2016. aastal, seega oli nüüd teine kord,” ütles Tähtla. Võrreldes eelmise korraga oli erinev näiteks see, et eelmisel aastal oli seatud vanusepiirang ja võistlema said kuni 26-aastased noored. Sellel aastal kutsusid korraldajad osalema kõiki – perekondi, sõpruskondi, noori ja vanu. Kokku osales neli täiskasvanute võistkonda, üks noorte võistkond ja kolm perevõistkonda.
Üks kontrollpunkt oli Rapla maavalitsuse korraldada. Seda organiseeris tervisedenduse spetsialist Ülle Laasner. Ta rääkis, et võistlejate ülesanne oli määrata suhkrusisaldust kümnes erinevas joogis ja toiduaines. Maitsta neid küll ei saanud, aga tuli omavahel kokkuleppele jõuda, millises joogis või toiduaines on rohkem ja millises vähem suhkrut. Vastavalt sellele pidid osalejad ehitama pudelite ette suhkrutükkidest torni. Valikus olid näiteks limonaad Kelluke, alkoholivaba õlu, ketšup, kaks energiajooki ja Aura vesi. Vihjeid võis lugeda pudelite etiketilt.
Ülesande lahendamiseks oli aega kümme minutit. Laasner ütles, et osalejad said üldjoontes hästi hakkama. Üllatust tekitas neis ainult see, kui palju suhkrut on tegelikult maitsevees. Laasner ütles, et autoorienteerumise puhul on tegemist vahva mõttega. Eriti hea on tema sõnul see, et üritusest võtsid osa lastega pered.
Triin Tähtla rääkis, et esialgu oodati autoorienteerumisest osa võtma täpselt kümmet võistkonda. Nii palju neid eelregistreerimise käigus end kirja panigi, kuid kohale tuli kaheksa. Üle kümne ei oleks neid kuidagi vastu saanud võtta, sest kontrollpunkte ei olnud rohkem. Igal võistkonnal oli etteantud marsruut, mida nad pidid järgima, et mitte kõik koos ühte punkti sattuda. Lisaks maavalitsuse kontrollpunktile olid veel näiteks Rapla autokooli, maanteeameti, päästeameti, Kaitseliidu Rapla maleva, Agomer Rehvide, Fixus Spordi ja Rapla maakonna spordiliidu kontrollpunktid.
Agomer Rehvide juures tuli näiteks autol ratast vahetada, Fixus Spordi juures oli teemaks jalgrattaohutus ja Kaitseliidu Rapla maleva punktis õpetati, kuidas süüdata metsas käepäraste vahenditega tuli.
Tähtla ütles, et kui arvestada kokku kilometraaž, kui palju võistkonnad pidid läbi sõitma, oli teekond ligikaudu 50 kilomeetrit pikk.
Kaire Soomets, kes võttis teisipäevasest üritusest osa Forest Team’i koosseisus, ütles, et kõik kontrollpunktid olid põnevad, aga eriti jäi talle meelde maanteeameti punkt. Seal tuli välja ronida kummuli keeratud autost. Soomets tõdes, et isegi rahulikus olukorras, kus kellegi elu ohus ei olnud, oli see raske ülesanne. Mis siis rääkida sellest, kui inimene peaks sattuma sellisesse olukorda liiklusõnnetuse tagajärjel.
Autoorienteerumise kõige väärtuslikum osa seisnes Soometsa sõnul selles, et sai meelde tuletada ohutu liiklemise põhinõuded. Kolm tundi oli optimaalne aeg ürituse läbiviimiseks, leidis Soomets. Ta ütles, et nende võistkonnal jäi küll pisut aega puudu, aga põhjus oli selles, et nad jäid mõnes põnevamas punktis pikemalt jutustama. Kui oleks piirdutud ülesannete lahendamisega, oleks Soometsa sõnul kogu õhtu mahtunud kenasti kolme tunni sisse. “See üritus mõjus seiklusena,” ütles ta.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare