-0.1 C
Rapla
Teisipäev, 19 märts 2024
RSJuuru vald sai omale noortekeskuse

Juuru vald sai omale noortekeskuse

Mariliis Vest / foto: Siim Solman.

Juuru vallas avati möödunud neljapäeval esmakordselt ametlik noortekeskus. Rahvamaja ruumides tegutseva noorteka uksed on lahti kõigile valla noortele.

Värsket noortetuba hakkab juhtima noorsootöötaja Sandra Mägi, kes avakõnes väljendas heameelt selle üle, et Juuru vallas on avanenud võimalus noorsootööga aktiivsemalt tegelema hakata.
Kohal oli vallavanem Aare Heinvee, kes rääkis, kuidas ta noortetoa avamise eel uuris inimestelt, mis koht see selline on. „Öeldi, et see on võlutuba,“ ütles Heinvee, vihjates sellele, et kui noored on koolis saanud halva hinde või väljas vihmane ilm või on niisama halb tuju, siis on noortekeskus koht, kus imeväel kõik mured ununevad.
Vallavanem küsis lastelt, mida nad arvavad, kui noored inimesed on veel noored. Leiti, et kümneaastased on veel täiesti noored, kahekümnesed aga enam mitte. Ruum täitus naeruga. Heinvee sõnas, et võlutoa näol on noortele seal kõik võimalused olemas, millest unistada ja mõelda.
Sõna võttis ka rahvamaja juhataja Terje Kaur, kes pani noortele südamele, et unistuste täitumiseks tuleb lihtsalt ette kujutada, et see, mida tahetakse, on olemas. Just nõnda juhtus tema sõnul ka noortekeskusega, millest naine oli aastaid unistanud.
„Ma kujutasin ette, et meil on väga lahe noorsootöötaja ja näe – ongi. Siis ma mõtlesin, et meil on riiulitel lahedad mängud – ja vaadake ongi terve riiul lahedaid mänge. Siis ma kujutasin ette, et on palju lapsi ja me hädavaevu mahtusime siia täna ära,“ rääkis ta noortele. Siiani on oldud rahvamajas üsna pisikeses ruumis, aga pärast raamatukogu kolimist saavad noored enda kasutusse samas hoones hoopis suurema toa.
Kauri sõnul ei ole tema teada Juuru vallas üldse varem ametlikku noortekeskust olnudki. Seda võimalust peab ta aga ülioluliseks. Noortekas on naise sõnul koht, kus noored on tähelepanu all ja hoitud ning kus nad saavad iseennast otsida ja leida.
Juuru valla arendus- ja kultuurispetsialist Aili Normak oli vaimustuses sellest, et vallas on nüüd noortekeskuse juht. „Me oleme teda väga kaua oodanud. Kui Terje unistas siin seitse aastat, siis mina olen oma neliteist aastat sellest unistanud, et noortekeskus saaks käima,“ ütles ta.
Noortekeskuse loomisega on Juuru noortel võimalus osa saada mitmetest projektidest ja üritustest. Osaleda saab spordiürituste sarjas ning projektis, mis viib neid külla naabervaldadesse.
Tulemas on ettevõtluse teemaline teoreetiline ja praktiline koolitus, kord kvartalis plaanitakse tehnikaringi. Plaani on võetud noorte ja täiskasvanute õpiklubi, kuhu on oodatud kõik kuni 26-aastased lapsevanemad.
Noorsootöötaja eestvedamisel hakatakse õppima trummimängu, mille tarbeks on noortekeskusele muretsetud üks djembe trumm ning rahastust saadud veel kuue pilli jaoks. Tulemas on kultuuriõhtud, tantsuring, käelise tegevuse ring jms.
Noortetoa kollaseid seinu kaunistab kaunis roheline soovidepuu. See tähendab Mägi sõnul, et kõik noorte soovid tuleks teele saata just selle puu poole. Avamise päeval mängiti lauamänge ning vaadati mustkunstniku esinemist. Noortekeskus on avatud neljal päeval nädalas. Juuru vallas on kolmsada 7–26-aastast noort.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare