2.2 C
Rapla
Teisipäev, 16 apr. 2024
RSKalmistule rahupaiga rajamise ideekonkurss nurjus

Kalmistule rahupaiga rajamise ideekonkurss nurjus

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman

Juuli alguses kuulutas Rapla vald välja ideekonkursi kalmistule rahupaiga loomiseks. Oma ideid sai esitada kuni 3. augustini. Nädalake hiljem kogunes žürii töid hindama, kuid ei leidnud nende hulgast ühtegi sobivat.
„Rahupaik on mõeldud nii laste kui ka teadmata kadunud inimeste leinamiseks. Rahupaika vajavad pered, kuhu last on oodatud, laps on sündinud surnult või on lahkunud vastsündinueas, samuti pered, kes soovivad leinata või mälestada neid lähedasi, kellel hauda polegi või on kaugel,“ selgitatakse ideekonkursi tingimustes.
Eelarves oli rahupaiga loomiseks ette nähtud 5000 eurot. Lühikese perioodi jooksul laekus kolm ideed – „Aeg kaob – mälestus jääb“, „Igatsus“ ja „Rahupaik“. Žürii otsustas laekunud töid üle vaadates, et nii tööde hulk kui ka kavandite tase osutus oodatust kesisemaks. Konsensuslikult otsustati ideekonkurss nurjunuks lugeda.
„Põhiline kriitika kavanditele oli vähene kontekstiga arvestamine. Meil on päris omanäoline väike kalmistu, millele täienduste tegemine nõuab tundlikumat lähenemist, kui esitatud kavandid välja pakkusid. Iseenesest leidus igas töös mõni hea mõte, kuid sellist terviklahendust pakkuvat kavandit, millise võinuksime valmis ehitada, ei olnud,“ selgitas vallaarhitekt Marko Järvela.
Rahupaiga mõtet aga maha ei maetud. Eile kogunesid žüriiliikmed uuesti, et võistluse lähteülesannet täpsustada. Ilmselt kuulutatakse peagi välja uus konkurss.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare