6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelNaiskodukaitsjate read said pidupäeval täiendust

Naiskodukaitsjate read said pidupäeval täiendust

Reet Saar / foto: Reet Saar

Septembrikuu esimesel nädalavahetusel tähistas Naiskodukaitse (NKK) oma 90. aastapäeva ning Rapla ringkond 25. aastapäeva. 3. septembril saadi kokku kõige noorema jaoskonna juures Märjamaal.

Päeva esimene pool möödus kinosaalis peetud konverentsil harivaid loenguid kuulates. Naiskodukaitsja ja koolitaja Riina Kütt kõneles harjumustest kui meie enesearengu köögipoolest. Ta soovitas kuulajatel mõelda sellelegi, millised harjumused aitavad olla organisatsioonis aktiivsed. Koolitaja-terapeut Kati Loo toonitas, et me ei ole ainult “pea” ehk ratsionaalne pool, vaid tuleb õppida kuulama ka oma keha. Tema esinemise juurde kuulus ka meditatiivne tants, mida kogu saal kaasa tegi. Psühholoog Urve Uusberg rääkis läbipõlemisest ja andis nõuandeid, kuidas seda vältida.
Konverentsile järgnenud Rapla ringkonna pidulikul aktusel ütles ringkonna esinaine Kaie Kensap-Kukk, et riigikaitset tuleb alustada kodust: lapsed ja pere peavad olema hoitud, seejärel saab hakata tegutsema laiemalt. Väikese kontserdiga esinesid Märjamaa gümnaasiumi õpilased.
Vahetekstidena loeti ette paljude naiskodukaitsjate meenutusi, kuidas nemad organisatsiooniga liitusid ja mida see neile andnud on. Rapla ringkonnas on praegu 129 liiget, kes tegutsevad viies jaoskonnas. Aktusel andsid tõotuse viis uut liiget, neist kaks meest toetajaliikmetena.
Kõige noorem jaoskond Märjamaal sai alguse alles kolm aastat tagasi. Selle juht Nele Pernits rääkis oma sõnavõtus, et suured tähtpäevad on verstapostideks, et endalt küsida, miks ma liitusin. Vahel läheb argirutus meelest see lust ja südametukse, mis meid selles tegevuses saata võiks. Ta loetles NKK põhiväärtusi, mis aitavad ka igapäevaelus paremini hakkama saada. Need on elukestev õpe, pärimuse hoidmine, turvalisus, vastutus ja organiseerumine naistena.
„Naiskodukaitse on mitmekülgsete liikmetega organisatsioon. Siin haridus ja vanus ei loe, loeb vaid see, kes sa ise oled ja et oma oskustega soovid riiki kaitsta. Me teeme õiget asja,” ütles Nele Pernits.
Rapla ringkonna juhatus tunnustas tänukirja ja mälestusesemetega mitme liikme panust. Keskjuhatuse tänukirja said kolm naist. Keskjuhatus andis lisaks Liiliaristi Aime Tuhkanenile ja Kaie Kensap-Kukele. Oma tegusaid liikmeid pidasid tänukirjaga meeles kõik jaoskonnad.
Kaitseliidu Rapla maleva pealik Meelis Pernits tõi oma sõnavõtus välja viimase kolme aasta tegevuse prioriteedid. Need on sõjaline väljaõpe, koostöö Kaitseliidu kõigi organisatsioonide vahel ja panustamine noortesse kui järelkasvu. Ta kinnitas, et Rapla malevas on koostöö ja ka väljapaistvus ühiskonnas suurenenud. Kahjuks on puudu noortejuhte, kuid seda tööd käsu korras teha ei saa. Plussiks on aga riigikaitseõpe ja osavõtt riigikaitselaagritest.
Maavanem Tõnis Blank kinnitas, et naised teevad naiskodukaitses mehetegusid ja 25 aastaga on Raplamaal loodud tugev organisatsioon. Ta tänas isamaaliste traditsioonide hoidmise ja kogukondliku turvalisuse suurendamise eest. Kingituseks tõi Blank väikese sapöörilabida, mida rahuajal pole tarvis, kuid mida saab kasutada uksekoputina, et uued liikmed saaksid sisse tulla.
Tervitusi tõid Pärnumaa ja Läänemaa naiskodukaitsjad.
Märjamaa vallavanem Villu Karu tunnustas, et Märjamaa jaoskond on kohapeal hästi nähtav. Aktiivsed naiskodukaitsjad löövad siin igas suuremas ettevõtmises aktiivselt kaasa ja koostööd on väga hea teha.
Pidupäevatorti süües oli aeg mõttekaaslastega ka niisama juttu puhuda.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare