6.1 C
Rapla
Teisipäev, 16 apr. 2024
RSRaka külas hukkus viljakuivatis inimene

Raka külas hukkus viljakuivatis inimene

Stina Andok / foto: Siim  Solman.

Eelmise nädala laupäeva, 2. septembri hommikul kell 8.05 sai häirekeskus teate õnnetusjuhtumist Rapla vallas Raka külas, kus oli viljakuivatis punkripõhi alla kukkunud ning selle alla võis olla jäänud inimene.
Häirekeskusele helistas Raka külas asuva viljakuivati omanik Alar Mutli, kes oli tavapäraseid hommikusi käike tehes teinud kohutava avastuse. „Hullemat ei osanud esialgu aimata,“ ütles Mutli. Kui aga ööseks valvesse jäänud töötajat viljakuivati juures ei paistnud, kutsus Mutli teises kuivatis tööd teinud mehed appi. Üheskoos kühveldati maas hunnikus olnud herneid ning nähes, et mees on seal all kinni, kutsuti välja päästeamet. Päästjad vintsisid tõstepatjade abil punkripõhja üles ning tõid 60-aastase töömehe välja, kuid kahjuks keegi teda enam päästa ei suutnud.
„See oli rumal õnnetus. Puhas halbade asjaolude kokkusattumine. Punkripõhi kukkus alla,“ selgitas viljakuivati omanik Alar Mutli. Ta vaatab enne iga kuivatushooaja algust kõik oma viljakuivatid üle, peseb ja hooldab neid vajadusel. Esialgsel läbivaatusel ei tulnud välja, et punkripõhjaga oleks probleeme. Samas nentis Mutli, et kuivati punkrit parandati veel samal nädalal enne õnnetust. „Kui vilja sisse panime, siis täis punkri peal tekkis pragu, aga see ei olnud kriitiline, tugi sai alla pandud. Hakkasime kohe kuivatit tühjendama, laupäevaks oli 2/3 massist välja lastud,“ selgitas ta.
Mutli tõdeb, et päris kindlalt ei oska veel keegi öelda, mis ja millal täpselt juhtuda võis, kuid üheks loogiliseks seletuseks peab viljakuivati omanik võimalust, et kuivatil võis olla väike leke, mida töötaja võis püüda parandada. Hukkunud meesterahvas oli Mutli pikaajaline tuttav, olles töötanud tema alluvuses viimased viisteist aastat. „Ta ei oleks pidanud üldse ööseks jääma, ta ise otsustas jääda,“ väljendas Mutli kahetsust.
Mehe surma põhjuste väljaselgitamiseks viidi hukkunu lahangule ning alustati kriminaalmenetlust. Lääne ringkonnaprokuratuuri abi­prokuröri Milvi Pruusi sõnul selgitab ekspertiis juhtunu asjaolud. Praegu veel midagi täpsemat öelda ei saa, kuna uurimine on alles algfaasis.
Juhtunut uurib ka tööinspektsioon, kuna mees hukkus tööülesannete täitmise ajal. Hukkunu tööandja, viljakuivati omanik Alar Mutli kinnitas, et on tööinspektsioonile oma raporti juhtunu kohta edastanud.
Tööinspektsiooni meedianõuniku Kristel Abeli sõnul on nad alustanud uurimist, kuid menetluse huvides ta midagi kommenteerida ei saa. „Tööõnnetuse uurimine kestab 30 tööpäeva ning seda võib vajadusel ka pikendada,“ ütles Abel menetluse võimaliku ajalise kestuse kohta.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare