9.4 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelRaplamaa noorte puhkpilliorkester käis Nurmijärvil

Raplamaa noorte puhkpilliorkester käis Nurmijärvil

Mariliis Vest / foto: erakogu.

25.-29. augustini külastas Raplamaa noorte puhkpilliorkester Soomet, Nurmijärvit. Kakskümmend kaheksa noort muusikut andsid naaberriigis kokku kuus kontserti.

Mitmepäevasest kontsert-turneest said osa Kehtna kunstide kooli, Kohila ja Rapla muusikakooli ning Märjamaa muusika- ja kunstikooli õpilased ja vilistlased. Raplamaa ja Nurmijärvi koostööprojekt on pühendatud mõlema riigi 100. sünnipäeva aastale. See tähendab, et augusti viimastel päevadel käisid meie noored Soomes kontserte andmas ning 2018. aasta juunis, mil toimub Raplamaa tantsu- ja laulupidu, tuleb Nurmijärvi kollektiiv külla meile.
Rapla maakonna noorte puhkpilliorkester (RMNPO) andis Soomes kokku kuus kontserti. Märjamaa muusika- ja kunstikooli juhataja Maiu Linnamägi rääkis, et üks pidulik kontsert anti Soome 100. sünnipäevaks avatud Monikko kultuurikeskuses, kus esitati ka koos Nurmijärvi valla koondpuhkpilliorkestriga neli lugu. Kaks neist olid valinud Eesti dirigendid ning kaks Soome kolleegid. Neli kontserti anti kohalikes koolides – kaks Klaukkalas ja kaks väiksemates külakoolides ning üks varahommikul kohalikul külapäeval.
Kogu Soome külastus oli esimene osa rahvusvahelisest Leaderi koostööprojektist AVEC, mida korraldavad Lea­deri tegevusgrupid, Raplamaa Partnerluskogu Eestis ning EMO ry Soomest. Raplamaa Partnerluskogu esindas kohapeal Jaak Vitsur, kelle sõnul oli märkimisväärne, et huvi kontsertide vastu oli noorte hulgas üllatavalt suur. Sellest andsid tunnistust saalitäied kuulajaid Monikko mitmesajakohalises kontserdisaalis, rääkis ta. Partnerluskogu veebilehel muljetatakse, et kontserdi kava oli üles ehitatud mitmekülgsena, sisaldades eesti ja soome heliloojate muusikapalu ning ameerika estraadipalasid. Vitsurile jäid üritusest vaid head muljed. Märjamaa ja Nurmijärvi muusikakoolide vahel on kontakt ja side juba 1990-ndate lõpust, kuid selle konkreetse projekti puhul tuli idee just Soome poolt, rääkis ta.
Raplamaa külalised andsid Monikko kultuurikeskusele üle ka kingituse: sepise, mis kujutab endast katkendit Jean Sibeliuse muusikateose Sydämeni laulu esitakti nootidest. Sepise valmistas Argo Asumets ning see kaunistab nüüd Monikko kultuurikeskuse aatriumi.
Muusikategemise kõrval jäi noortel vaba aega tutvumiseks Nurmijärvi looduse ja vallaga, Porvoo vanalinnaga ning Helsingiga. Ka Linnamägi jäi üritusega väga rahule. „Ääretult tublid olid kõik, tõepoolest. Neli kontserti päevas anda – ma ütlen, et tõelised professionaalid. Tõesti väga tublid olid ja see peakontsert! Ikka väga heal tasemel tegid nad selle ära. Vahva seltskond oli, ei mingeid virinaid. Väga sõbralikud ja seltsivad inimesed on meil orkestris,“ rääkis ta.
Puhkpilliorkestrite ühisüritust valmistasid vahetult ette Raplamaa noorte puhkpilliorkestri dirigendid Tõnu Soosõrv ja Silver Niinemets. Ürituse koordinaatorid olid Märjamaa muusika- ja kunstikooli juhataja Maiu Linnamägi ja Nurmijärvi muusikakooli juhataja Urpo Rauhala. Üritust toetas ka Raplamaa Omavalitsuse Liidu nimel aseesimees ja Käru vallavanem Elari Hiis.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare