1.6 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
ArtikkelTagurpidi maja paneb pea ringi käima

Tagurpidi maja paneb pea ringi käima

Siim Jõgis / foto: Siim Jõgis.

Esimesel kaheksal minutil pea ringi ei käinudki. Pärast seda hakkas vaikselt tunda andma. Isegi tagurpidi maja veebilehel ja kodukorras on kirjas, et majas viibimine võib hakata inimese tasakaalutunnetust mõjutama.

“Tagurpidi Maja on 7-kraadise diagonaalkalde all ja sellest tulenevalt võib ärritus tasakaalusüsteemile kaasa tuua enesetunde halvenemise,” seisab hoiatusena kirjas. Tõsi ta on. Enne uudistama asumist tasub võtta aega harjumiseks.
Tartu on kõige kaunim just vananaistesuvel ja varasügisel. Seega võtsin aja, et teha üks jalutuskäik Toomemäe nõlvalt Raadile. Minu sihiks oli tagurpidi maja. Kõik, kes on külastanud Eesti Rahva Muuseumi, on tõenäoliselt paarisaja meetri kaugusel silmanud maja, mis seisab oma katuse peal. Esialgu on see ootamatu vaatepilt. Kas ma nägin ikka õigesti? Maja, mis seisab katusel? Astud paar sammu lähemale ja selgub, et pilk ei ole petnud. Tegemist on ühe Tartu värskema atraktsiooni ehk tagurpidi majaga. Kui eemalt paistab asi kummaline olevat, astu ainult lähemale ja olukord muutub veelgi veidramaks.
Omanäoline maja avati Tartus tänavu 21. augustil. Esialgu oli küll kavas see juba varem avada, kuid ehitus ja sisustamine võttis aega kauem kui planeeritud. Seda on nimetatud ka elamusmajaks. Elamuse sealt tõepoolest saab, sest tegemist on esimese sellise ehitisega Eestis. Kuigi sellise hoone rajamise idee pärineb mujalt maailmast, on Tartu maja püütud sisustada võimalikult eestipäraselt. Eriti kõnekalt paistab see silma, piiludes külmkappi või jalutades ülemisele (tegelikult alumisele) korrusele, kus asub pesuruum ja kõige ehtsam eestipärane saun.
Ainuke asi, mis ei ole tagurpidi, ongi trepp. Sealt saab ikka ilusti üles jalutada, mitte ei pea üles turnima. Üks asi on pahupidi pööratud sisustus, aga märksa kehvemini võib mõjuda see, et põrandad (või siis laed) on seitsmekraadise kalde all. See tähendab, et enda püsti hoidmine nõuab teatavat pingutust. Proovisin ka põrandale istuda, aga siis libisesin lihtsalt teise toa nurka. Küllap on see kombinatsioon tagurpidi sisustusest ja kalde all põrandast, mis paneb pea ringi käima. Teadsin küll enne uksest sisse astumist, et sellekohased hoiatused on külastajatele väljas. Ei tahtnud hästi uskuda, et see maja tegelikult ka paneb pea ringi käima. Aga näed, pani.
Esmamulje üle läve astudes oli üllatus. Ma ei teadnud, et põrandad ei ole sirged. Kuidas ma ennast hoidma pean, et mitte põrandale prantsatada? Paari minutiga kujunes välja vilumus. Aga samas hakkas ka pea vaikselt märku andma ja ringi käima. Esialgu vaikselt, siis aina tugevamini. Leevenduse otsimiseks vaatasin lihtsalt aknast välja, ERM-i peahoone paistis. Õnneks õiget pidi.
Ma küll ei kartnud, et mõni tool või diivan oleks pähe kukkunud, aga ettevaatlikult jalutasin ringi ikkagi. Kassas soovitati heita pilk külmkappi ja riidekappidesse. Nagu aimata võis, oli kõik tagurpidi. Isegi kohukesed, jogurtid ja grill-liha pakendid.
Tagurpidi maja on nüüdseks avatud olnud pisut rohkem kui kuu aega. Külastajad saavad majja astuda iga päev. Kassas, müüja selja taga, on seinal maailmakaart, kus oli märge iga riigi peal, kust on külastajaid käinud. Nagu arvata võib, oli Euroopa üsna kaetud. Aafrika see-eest oli täiesti tühi. Eelmise nädala seisuga ei olnud seda maja vähemalt seestpoolt näinud ühestki Aafrika riigist pärit külastajad. Mina sattusin majas ringi uitama samal ajal Venemaalt pärit turistidega. Vene keelt ma puhtalt küll ei valda, aga nii palju sain aru, et sarnaselt minuga oli ka neil seal viibida harjumatu. Ebamugav oleks palju öelda, aga harjumatu küll. Venekeelseid roppusi õnneks ei kostnud.
Viibisin tagurpidi majas kokku viisteist minutit. Käisin läbi kõik ruumid ja veetsin pisut aega isegi saunas. Köetud see küll ei olnud, aga nagu arvata võib – kõik oli tagurpidi. Lõpuks tegin veel jalutuskäigu ümber maja. Toast välja astudes käis pea ikka ringi. Nüüd tuli ajul uuesti end ümber programmeerida, sest kõik on jälle õiget pidi. See võttis omajagu aega. Pärast majast lahkumist oli veel viis minutit õrnalt tunne, et maailm käib ringi. Aga elamusmajas sai käidud ja järjekordne kogemus kirja.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare