6.1 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArvamusMina valiksin spetsialisti

Mina valiksin spetsialisti

Elis Tootsman.

Kohalike omavalitsuste volikogude valimised lähenevad ning õige pea võtavad volikogu laua ääres koha sisse juba uued näod. See, milliseks kujuneb meie lokaalne elu järgmisel perioodil, saab olema nende inimeste kujundada. Tark valik on see, mis teeb meie kodust targalt juhitud valla.

Siim Solman kirjutas üle-eelmises Raplamaa Sõnumites oma ootustest uutele volikogu liikmetele ning kaardistas põhilised elemendid, mis peaksid olema heale volinikule omased. Avan veidi kulissidetagust.
Volikogu on kõige kõrgem lokaalne esindusorgan, mille ülesanne on pikaajaliste ees­märkide ja arengusuundade planeerimine ning kohaliku elu juhtimine – seda alates haridus- ja kultuurielu korraldamisest kuni külateede korrashoiuni välja. Volikogu laua taga tehtavad otsused mõjutavad otseselt meie regionaalset arengut, mistap lasub volinike õlgadel suur vastutuskoorem.
Vastutus tähedab aga kõrgeid ootusi. Keda me tahame näha kõige kõrgemat rahva esindusrolli täitmas? Kas seda, kes on olnud poliitilisele süsteemile ustav ning tuleb toime memode lugemisega? Seda, kes on kokku puutunud oma valdkonna teoreetilise poolega ja suudab loetleda tähtsamaid arengukavasid ning statistikat? Või seda, kes tunneb oma valdkonna eripära nii teoreetilisel kui ka praktilisel tasandil?
Finantsanalüüs, meede, struktuurfond, haldusreform ja nii edasi – need olid vaid mõned mõisted, mida Siim Solman volinike mõiste­kaardis nimetas. Jah, on väga hea, kui kandidaadid teaksid, mis on nende sõnade sisu nii tähenduselt kui ka olemuselt. Kuid ausalt öeldes ei oma see mingit tähtsust, kas volikogu kandidaadid oskavad keerulisi bürokraatlikke lauseid konstru­eerida, ümmargust udujuttu ajada või on pähe õppinud valla arengukava. Selleks on vallavalitsuse palgal isikud, kelle tööülesanneteks on nendele kantseliidist nõretavatele sõnadele eluline olemus luua.
Targalt juhitud vald tähendab seda, et juhtimisse on kaasatud­ erinevate valdkondade eksperdid. Tarkust kui sellist ei eksisteeri, sest kui tarkus eksisteeriks, siis mis oleks tema unikaalne mõõde? On teadmine ja teadmine saab olla vaid kitsas valdkonnas, mis teebki igast kandidaadist erinäolise isiku ja võimaldab volinike erinäolist professiooni volikogu tasandil ära kasutada.
Päästjad, õpetajad, ettevõtjad, noortevaldkonna eestkõnelejad, kultuurijuhid, külade­ esindajad, sotsiaaltöötajad, insenerid ja paljud teised – volikogu kandidaatidele hinnagute jagamisel vaadake nende spetsialiteeti. Kui mul on valida a) oma valdkonna ekspert, kes tunneb oma eriala, aga ei ole avaliku sektori kantseliidiga tuttav, või b) tubli sõnakunstnik, kes suudab keerulisi lauseid luua, kuid teadmisi napib, siis ma valiks kaalutlemata esimese variandi.
Ekspertide ja spetsialistide kaasamine toob volikogu tasandile professionaalsust, tugeva finantsdistsipliini ja kaasaegsed käsitlused.

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare