9.4 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSJõujooned on paika loksumas ja kired vaibumas

Jõujooned on paika loksumas ja kired vaibumas

Raplamaa Sõnumid / foto: Siim Solman.

Ees seisavad vastvalitud vallavolikogude esimesed istungid – täna tuleb kokku Kohila volikogu, homme on koosolekud Kehtnas, Märjamaal ja Raplas. Kuigi poliitikas kehtib rusikareegel, mille järgi ei ole mitte midagi kindel enne, kui kokkulepped on hääletatud ja spiikri haamrikolksuga kinnitatud, püüab toimetus ikkagi kaardistada loetud tunnid enne ajaloolisi volikoguistungeid maakonnas valitsevaid meeleolusid.

Kehtna
Teisipäeva südapäev. Senise vallavanema Indrek Kullami telefon hüüab küll kutsuvalt, kuid ei vii sellegipoolest helistajat kokku Kullami endaga. Selle eest on kättesaadav aga Kehtna vallas kõige suurema häältesaagi kogunud Järvakandit esindav Katrin Anto. Ta hoiatab kohe vestluse alguses, et ei ole läbirääkimiste kõigi nüanssidega päris hästi kursis, kuid usub, et üldpildist peaks tal ettekujutus olema.
Selle järgi saab valimised võitnud valimisliit Väärtuslik Kodupaik endale õiguse seada vallavanema kohale kandideerima oma esinumber Indrek Kullam. Volikogu esimehe koht oli kuuldavasti juba enne valimisi lubatud EKRE esinumbrile Mart Järvikule. Katrin Anto ütleb aga, et Järvakandi valimisringkonnas valimisvõidu võtnud Keskerakonna nimekiri võitles selle koha siiski endale ja nii peaks volikogu esimeheks saama Peeter Kustmann.
Ka ülejäänud nimekirjad – VL Avatult ja Ausalt, EKRE ja sotsiaaldemokraadid – on lubanud koalitsiooniga ühineda. Nii on pinged uues Kehtnas maha võetud. Vähemalt esialgu.
Üldjoontes kinnitab Katrin Anto öeldut ka sotsiaaldemokraatide esinumber Tõnis Blank, kes ise seisis eile õhtul siiski veel valiku ees – seadus lubab Riigikogu liikmetel ja ka ministritel osaleda kohalike omavalitsuste töös, kuid keelab selle kategooriliselt maavanematel. Nii pidigi Tõnis Blank eile õhtuks otsustama, kas võtab valijate pakkumise vastu ja läheb volikogusse ning lahkub päeva pealt maavanema kohalt. Pool kolm pärastlõunal oli ta seda meelt, et jääb vahest siiski aasta lõpuni maavanemaks ja kandideerib rahandusministeeriumi poolt maakonda loodava regionaalhalduse talituse juhi kohale, kuigi kahtles, kas tal on väljavaateid seda kohta endale saada.
Katrin Anto jutule oskas Blank juurde lisada niipalju, et volikogu aseesimehe koht peaks minema valimisliidu Avatult ja Ausalt liikmele Allar Lällile.
Esialgu võiksid need kokkulepped tõesti eri nimekirjade vahelisi pingeid vähendada, kuid ees on mitmeid õhus olevaid küsimusi, millele praegu veel üheseltmõistetavaid vastuseid ei ole. Näiteks see, mismoodi hakkab toimetama Järvakandi osavald.

Rapla
Osavalda tõlgendatakse ka Raplas mitut moodi. Seniste kokkulepete järgi peaksid need tulema Kaiu ja Juuru. Mis see on ja mida tegema hakkab, on valimised võitnud valimisühenduse Rapla Vallakodanike Liit juhi Alar Mutli sõnul praegu veel raske vastata. Mutli ettekujutuses peaks iga osavald ise endale põhimääruse tegema, mille siis volikogu kas kinnitab või tagasi lükkab.
Muus osas, usub ta, võiksid asjad nüüd juba paika loksuma hakata. Rapla valla koalitsiooni moodustavad Rap­la Vallakodanike Liit 2017 (8 kohta), EKRE (5), Keskerakond (2) ja IRL (1). Opositsiooni jäetakse ilmselt valimisliit Ühinenud Kogukond ja Reformierakond.
Eilseks oli kokku lepitud, et volikogu esimehe kohale esitatakse Rene Kokk EKRE-st, volikogu aseesimehe koha saab IRL ehk Tarmo Lukk, vallavanemaks seatakse Vallakodanike Liidu poolt ette pandud Piret Minn.
Enda kohta ütleb Alar Mutli, et temal ei ole ambitsiooni kandideerida ei vallavanema ega volikogu juhi kohale. „Ma olen vallavanem juba olnud, nii et see kogemus on mul juba olemas,“ muigab Mutli ja lisab siis tõsisemalt, et on võtnud endale kohustuse jätkata viis aastat koos käinud Rapla Vallakodanike Liidu juhtimist. Täna võib seda pidada lokaalseks, kuid valla kontekstis oluliseks poliitiliseks liikumiseks, mis ühendab erineva maailmavaatega ning erinevate huvidega inimesi, kelle jaoks on oluline Rapla valla areng ja käekäik. Liitu kuuluvate inimeste nimekiri on tunduvalt pikem kui valimistel kandideerinute nimistu.
Opositsiooni jäänud valimisliidu Ühinenud Kogukond esinumber ja Rapla vallas kõige suurema häältesaagi kogunud Aare Heinvee ütleb tulevikku vaadates sügavmõtteliselt, et kui valla juhtimisel suudetakse üle olla isikutevahelistest erimeelsustest, siis on Rapla vallal lootust edukaks arenguks.

Märjamaa
Valimisliidu Vigala esinumber, senine Vigala vallavanem Priit Kärsna ütleb, et uues Märjamaa vallas mingeid erilisi intriige ei ole. Põhimõttelistes küsimustes on kokkulepped olemas. Ka osavalla küsimus on Märjamaal koos liitumislepinguga lahendatud ning valla leheküljele üles pandud. Teised vallad võiksid sellest eeskuju võtta. Seda, et Märjamaa Vigalale kuidagi liiga hakkaks tegema, Kärsna ei karda, kuigi vallajuhtide kohad on Märjamaal omavahel ära jagatud.
Valimisliidu Märjamaa esinumber Urmas Kristal kinnitab, et kõige tähtsamas on üksmeel tõesti leitud. Koalitsiooni moodustavad valimisliidud Märjamaa, Meie Inimesed ja Vigala. On kokku lepitud, et volikogu esimeheks võiks saada Urmas Kristal ja vallavanemana võiks jätkata Villu Karu Meie Inimestest. Ka Urmas Kristal kinnitab, et Märjamaalt pole mõtet intriige otsida, seal lahenevad probleemid viljaka koostöö tulemusel.

Kohila
Kõige selgemad tunduvad asjad olevat Kohilas, mida ei ole raputanud ka ühinemiste üleelamised. Pikka aega siin valitsenud IRL võttis seegi kord ülekaaluka valimisvõidu ja saab rahumeeli, liitlasi otsimata seni tehtut jätkata. Senine vallavanem Heiki Hepner, kellele on tehtud ettepanek samas ametis jätkata, ütleb, et tänasel volikogu istungil valitakse vaid volikogu esimees, kelleks peaks saama taas Jüri Vallsalu.
Hepneri sõnul ei tähenda ülekaalukas võit siiski seda, et teiste volikogusse pääsenud nimekirjadega ei arvestata. Koostööd peetakse Kohilas oluliseks, ütleb ta ja täpsustab, et EKRE-ga on jõutud juba ka veidi põhjalikumalt rääkida.

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare