6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelMaakondlik ettelugemisvõistlus Rapla keskraamatukogus

Maakondlik ettelugemisvõistlus Rapla keskraamatukogus

Helerin Väronen / foto: Siim Solman.

Sel aastal juba 24. korda toimunud üleriigiline neljandate klasside ettelugemisvõistlus kandis pealkirja „Kõik on kõige targemad“. Rapla maakondlikust eelvoorust Rapla keskraamatukogus 18. oktoobril võttis osa 17 last ja parimaks tunnistatud ettelugeja läks laupäeval toimunud ettelugemisvõistluse finaali Tallinnas Eesti Lastekirjanduse Keskuses.

Maakondliku eelvooru žüriisse kuulusid näitejuht, kunstijuht ja muusik Piia Põder, näitleja ja eesti keele ning kirjanduse õpetaja Kirsti Villard ning ajakirjanik Margus Mikomägi. Veel enne, kui lapsed oma ettelugemisoskust demonstreerida said, pöördus Villard laste poole, öeldes, et nemad žüriis tahavad kuulda seda teksti, mis on lapsele endale oluline.
Žürii valis välja neli paremat lugejat. Nende hinnangul oli võistlus tasavägine, kuid paremate lugejate osas oli žürii üksmeelne. Ettelugemisel hindas žürii ilmekust – kas on aru saada, millal on otsekõne, millal kaudne kõne; kiirust – kas publikule antakse aega aru saada, mis jutus toimub; teksti selgust, ajast kinnipidamist ja seda, kas laps ise ka aru saab sellest, mida ta loeb.
Neljanda koha vääriliseks tunnistati Mailis Raidma Kaiu põhikoolist, kes luges ette lõigu Raquel J. Palacio raamatust „Ime“. Mailisi lugemise kohta ütles žürii, et tema dialoogid olid ilmekad, kantud ette erinevate häältega ja ta suhtles publikuga, vaadates neile otsa. Kolmanda koha sai Kert Vahtre Rapla ühisgümnaasiumist, kes luges Jaanus Vaiksoo raamatut „Neli hommikut ja üks õhtu“ hea ja rahuliku tempoga ning tema lugemises olid otsekõne ja jutustav kõne selgelt eristatud.
Teise koha sai Maarja Vahi Kohila gümnaasiumist, kes Roald Dahli raamatut „Matilda“ lugedes vaatas palju publikusse, teadis iga sõna ja raamatu tegelase mõtet ning andis publikule aega aru saada sündmuste käigust.
Kõige paremaks ettelugejaks tunnistati Roosi Mari Reede Alu koolist, kes luges ette Grigori Osteri raamatust „Õuduste kool“. Jutt ise oli küll jube, rääkides verd imevast tahvlilapist, kuid žürii sõnul oli näha, et Roosi Marile ilmselgelt meeldib see raamat ja ta nautis iga sõna ja iga tegelase teksti.
Tublid olid ka teised ettelugejad: Markus Peäske (Rapla ühisgümnaasium), Elisabeth Kattai (Hageri kool), Daili Eliise Tall (Rapla ühisgümnaasium), Elis Reti Graumann (Rapla Vesiroosi gümnaasium), Emily Nelson (Rapla ühisgümnaasium), Kevin Uibu (Kaiu põhikool), Georg Lauri (Märjamaa gümnaasium), Emma-Karoliine Vasnu (Rap­la ühisgümnaasium), Leen Burmeister (Märjamaa gümnaasium), William Kunimägi (Kohila gümnaasium), Brita Peterson (Rapla Vesiroosi gümnaasium), Liisbet Lillemaa (Hageri kool) ja Kelvin Kärp (Rapla Vesiroosi gümnaasium).
Ettelugemispäeva on 20. oktoobril tähistatud aastast 1994. Tänaseks on selle ideega kaasa tulnud paljud Eesti koolid, lasteaiad ja raamatukogud. Sel päeval korraldatakse hommikusi ettelugemisi, nii ühis- kui ka võistulugemisi. Igal aastal on keskendutud ühele kindlale teemale ja selle aasta pealkiri „Kõik on kõige targemad“ pärineb Contra samanimelisest raamatust. Pealkiri annab vihje, et sel aastal võetakse lugemisvalikusse laste koolielust jutustavaid nii usutavaid kui ka uskumatuid lugusid. Teksti ettelugemiseks oli lastel aega kolm minutit ja raamatute väärtustamiseks paluti tekst ette lugeda raamatust, mitte paberilt.

*
Kõige paremaks Raplamaa ettelugejaks tunnistatud Roosi Mari Reede saavutas ettelugemisvõistluse finaalis Tallinnas kolmanda koha.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare