11.1 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSRaplamaa vallavanemad toetavad Lelle–Pärnu raudteeliini jätkamist

Raplamaa vallavanemad toetavad Lelle–Pärnu raudteeliini jätkamist

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Raplamaa Omavalitsuste Liit toetab Edelaraudtee Infrastruktuuri AS-i pöördumist majandus- ja taristuminister Kadri Simsoni poole, milles taotletakse raudteeliikluse jätkamist Lelle–Pärnu liinil. Teatavasti lakkab praeguste plaanide kohaselt liiklus sellel liinil 1. jaanuarist 2019. Samale pöördumisele andis oma toetuse ka Pärnumaa Omavalitsuste Liit.

Edelaraudtee koostatud pöördumises on kirjas: “Edelaraudtee Infrastruktuuri AS ning Raplamaa ja Pärnumaa 27 omavalitsust tunnevad muret raudteeliikluse lakkamise pärast Lelle-Pärnu lõigul alates 2019. aasta 1. jaanuarist. Leiame, et Tallinna ja Pärnu vaheline raudteeühendus peab säilima kuni Rail Balticu valmimiseni kahel peamisel põhjusel.”
Esimese põhjusena tuleb pöördumisest välja see, et kuni Rail Balticu valmimiseni lakkab pidev reisirongiliiklus mitte ainult Tallinna ja Pärnu vahel, vaid kõikide trassi äärde jäävate asulatega. “Elule maapiirkondades tähendaks ühe transpordiliigi kadumine tõsist hoopi. Rongiühenduse katkemine suurendaks tuntavalt piirkondade ääremaastumist ning nõrgestaks konkurentsivõimet,” seisab pöördumises.
Teise argumendina toob Edelaraudtee välja, et raudtee säilimine tagab võimaluse transportida Rail Balticu ehitusperioodil kuluefektiivselt Rail Balticu ehitamiseks vajaminevat materjali. “Teede Tehnokeskus AS-i 2017. aastal valminud uuringu kohaselt kulub Rail Balticu muldkeha, kaitsekihi ja raudteeballasti rajamiseks 17,3 miljonit tonni täitematerjali, millest Raplamaale ja Pärnumaale kuluks umbes 11 miljonit tonni. Võrdluseks – Eesti Raudtee aastane veomaht 2016. aastal oli 12,5 miljonit tonni,” on kirjas pöördumises. Hinnanguliselt lisaks sellise koguse transportimine maanteid pidi ööpäevas 300 täislastis veoautot. Edelaraudtee hinnangul kaasneks sellega nii maanteede lõhkumine kui ka ummikud.
Raplamaa Omavalitsuste Liit arutas pöördumist 28. septembril oma täiskogu koosolekul. Hääletust küll ei toimunud, aga ükski vald sellele vastu ei seisnud. Nii lisati minister Simsonile läinud kirjale kõigi kümne Raplamaa vallavanema nimed. Korraks käis arutelust läbi idee lisada peale vallavanemate ka volikogu esimeeste nimed, aga sellest loobuti. Omavalitsuste liidu täiskogu volitas selle teemaga edasi tegelema ROL-i juhatuse aseesimehe Elari Hiisi.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare