7.7 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSROL jättis ühe etapi seljataha

ROL jättis ühe etapi seljataha

Tõnis Tõnisson / foto: Siim Solman.

Neljapäeval, 12. oktoobril, tõmmati Järvakandi kultuurihallis joon alla maakonna arengu ühele kõige muutusterohkemale etapile – Raplamaa Omavalitsuste Liidu VII koosseis oli kogunenud, et teha tagasivaate viimasele neljale aastale, aga tükati ka palju pikemasse tegevusperioodi.

Kolm päeva hiljem toimunud kohalike omavalitsuste valimised muutsid liitmistega ajalooks kuus Rapla maakonna valda, kusjuures üks liitumine – Käru valla ühinemine Türiga – vähendas nii maakonna pindala kui ka rahvaarvu.
Et ettevalmistamisel on ka maavalitsuste saja aasta pikkuse tegevuse lõpetamine Eestis, oli igati kohane mõistujutt tulede kustutamisest. Näiteks lõpetas ROLi tegevdirektor Silvi Ojamuru päevakohase ettekande lootusega, et kui maavalitsus suleb aasta lõpus uksed ja kustutab valguse, siis ei pea see iseenesest veel lõppu tähendama, sest kohe tuleb uus ROL, kes tuled taas süütab. Ainult et see ROL tuleb kokku uutel alustel, koosneb teistest inimestest ja hakkab ilmselt ka hoopis teistmoodi tööle.
Rapla maakonna viimane maavanem Tõnis Blank, kes neli aastat tagasi kuulus Kehtna volikogu esindajana ROLi juhatusse, lohutas Silvit ja teisi, et see, kui tema uksi suleb ja tulesid kustutab, ei pea iseenesest veel täielikku pimedust tähendama, sest roheline avariivalgus peaks ju võimaldama üleminekuperioodi hädapäraste tööde tegemist.
Teadupärast on iga lõpp millegi uue algus. Küllap nii saab olema ka kohaliku elu korraldamiseks loodud suuremate valdade ja neid ühendava liiduga. Aeg näitab, kas uus saab olla alati parem kui vana. Läinud neljapäeval Järvakandis ennustamisega ei tegeldud, enamus kõnepidajaid rääkis sellest, mida kõike oli ühiselt ette võetud ja kui palju ettevõetust ka ära tehti. Silvi Ojamuru meenutas, et riigireformi karjuva vajaduse hüüdis juba 2012. aastal ROLis välja toonane Kaiu vallavanem Ülle Kiviste, ja Tõnis Blank kinnitas, et peaaegu pool tookord Raplas tõstatatud teemadest on ju tegelikult juba lahenduse leidnud.
Üksmeelselt tõdeti, et ROL on läbi pikkade aastate olnud teotahteline ja kompromisse otsivana ka teovõimeline ning sellisena nii Raplamaa kui ka kogu riigi jaoks mõndagi olulist ära teinud. ROLi juhatuse aseesimees Elari Hiis võrdles omavalitsuste liitu orkestriga ja kinnitas, et ROL on olnud väga hästi kokku mänginud orkester.
Järvakandis langes üldiselt rõõmsameelsest helistikust mõneti välja ainult Raplat esindanud Tarmo Lukk, kes kiitis ennast ja oma kolleege riigigümnaasiumi tegemise eest ning avaldas kahetsust, et tõeliselt suure Rapla valla tegemistest jäid kõrvale Kehtna ja Kohila. Paraku ei jaganud laiem üldsus tema entusiasmi nendes küsimustes.
Kuigi nii mõnegi inimese jaoks tähendab ROLi VII koosseisu lõpetamine ka üldse aktiivsest valitsemistööst eemalejäämist, ei valitsenud saalis matusemeeleolu. Kindlasti aitas helget õhkkonda luua ja ülal hoida läinud sajandi lõpus omavalitsuste toel loodud Raplamaa Noorte Puhkpilliorkestri kaheosaline heal tasemel esitatud ja Tõnu Soosõrva ning Silver Niinemetsa dirigeeritud kontsert. Hiljem, kui pidu juba vallatumaks muutus, võttis saatemuusika tegemise kohustuse orkestrilt üle Järvakandi koolibänd Welled.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare