11.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelSuvelugemine 2017

Suvelugemine 2017

Ingrid Teder, Rapla keskraamatukogu / illustreeriv foto: Siim Solman.

Juba mitu aastat on lapsi rõõmustanud Rapla keskraamatukogu eestvedamisel korraldatav suvelugemise programm. Nii ka sel aastal.

Laste seas on suvelugemine väga oodatud ja lugemispasse hakkavad lapsed küsima tavaliselt juba mais. Ka paljud õpetajad on avastanud suvelugemisprogrammi võlud ning suunanud lapsi selles osalema.
Suvelugemine sai alguse lastekaitsepäeval, 1. juunil ja viimaseks kuupäevaks oli 31. august.
Selles ajavahemikus said lapsed laenata raamatukogu valitud raamatuid, mis olid jaotatud kolme vanusegruppi: 1.-3. klass, 4.-6. klass ja 7.-9. klass. Iga loetud raamatu ja täidetud küsimustelehe eest sai laps oma lugemispassi templi.
Valikus olid uuemad raamatud nii eesti kirjanikelt kui ka välismaistelt autoritelt. Kindlasti leidis sealt iga laps midagi vastavalt oma maitsele ja eelistusele.
Loetud raamatu kohta sai avaldada arvamust. Iga raamatukogu maakonnas valis omamoodi võimaluse, kuidas lastelt loetud raamatute kohta tagasisidet saada. Näiteks Rapla keskraamatukogus olid stendil plakatid raamatute kaanepiltidega, kuhu sai erinevat värvi kleepsudega avaldada oma arvamust.
Esimeses astmes olid endiselt populaarsed Martin Widmarki raamatud, kus Lasse ja Maia oma detektiivitööd tegid. Seekord siis raamatud „Jalgrattamõistatus” ja „Sünnipäevamõistatus”. Samuti köitsid lapsi endiselt Hirmsa Henry sarja raamatud. Enim positiivset vastukaja said veel näiteks sellised raamatud nagu „Saada õps kuu peale”, autoriks Heli Illipe-Sootak, „Vampiiri saladus – salajane nelik”, autoriks Cecilia Lidbeck, „Greta päikesekiir: sa oled minu parim sõber!”, autoriks Sandra Grimm, Kätlin Vainola „Nähh Pariisis” ja paljud teised.
Keskmises vanuserühmas said enim hääli järgmised raamatud:
Emma Moss „Tüdrukud vlogivad!: hämmastav Abby, draamakuninganna”, Emma Moss „Tüdrukud vlogivad!: Lucky Locketi veebikatastroof”, Tim Collins „Vlogija päevik: internetistaari pihtimused”, Ilmar Tomusk „Algaja ajaränduri seiklused”, Ilmar Tomusk „Seiklused paralleelmaailmas”, Irene Zimmermann „Miss Edison, meie geniaalne pöörane õpetaja“, Bobbie Peers „Lüriidiumivaras”, David Walliams „Jube tädi”.
Kõige vanemate laste lemmikud olid: Nicola Yoon „Sina minu kõrval ja maailm meie vahel”, Sarah Crossan „Üks: Kaks õde. Kaks südant. Kaks unistust. Kaks elu. Üks keha”, Ene Sepp „Vabandust, aga mis asja?!”, Zoe Sugg „Tüdruk Online. Enda eest väljas”, Sara Zarr „Ühe tüdruku lugu”, Holly Smale „Mina, nohik: nohikust tšikiks”, Margit Sarapik „Õhku joonistatud naeratus”.
Neid raamatuid, mida loeti, oli tegelikult väga ja väga palju, aga kõiki siin välja tuua lihtsalt ei jõuaks. Tulge raamatukogudesse nendega tutvuma. Stendid on veel vaatamiseks üleval.
Kokku osales Raplamaal sel aastal suvelugemise programmides 486 last! See on suur number ja meil on siiralt hea meel, et meie lapsed loevad. Kui küsitlesime lapsi, miks nad tulevad programmis osalema, oli vastuseks enamasti see, et programmis on kõige paremad ja uuemad raamatud. Tõepoolest, püüame pakkuda lastele parimat!
Maakondlikust lugemisest võtsid osa Kohila, Rapla, Märjamaa, Kehtna, Valtu, Käru, Järvakandi, Kabala, Kuimetsa, Raikküla, Kivi-Vigala, Kaiu, Juuru ja Purku raamatukogud. Täname siinkohal kõiki raamatukoguhoidjaid suurepärase töö eest!
Septembris, pärast suurt suvist lugemist, toimus nagu igal aastal suur pidu, kuhu olid kutsutud parimad suvelugejad ja kus on alati head esinejad ning maitsev tort.
Lõpuürituse korraldaja, Kehtna raamatukogu, lähtus sellest, et 2017. aasta on laste ja noorte kultuuriaasta. See aasta on põnev aasta väikestele ja suurematele ning väärtustab meie järelkasvu looja ja publikuna. Tunnuslause ­ ­„ Mina ka!” sobis korraldusse nagu valatult – märksõnadeks iseolemine ja koos tegutsemine ning panustamine suvelugemise lõpuüritusse, kus nii publik kui ka esinejad olid noored, tragid ja tegusad inimesed. Peole olid kutsutud ligi 200 tublimat lugejat.
Päeva üllatusesinejad olid akrobaadid, žonglöörid ning tasakaalukunstnikud tsirkusestuudiost Folie, kes esitasid pooletunnise kava etendusest „Siis, kui sa magad“ (lavastaja Terje Bernadt). Folie on 2000. aastal asutatud tsirkuse õppekavaga huvikool, mis tegutseb Tallinnas. Folie soov on viia tsirkusepisik võimalikult paljude laste ja noorteni.
Ühelt toredalt peolt ei puudu kunagi laste tunnustamine. Tänukirja said kõik tublid lugejad. Vallad premeerisid oma parimaid lugejaid. Maakonna parimaid igast vanusest tänati aukirja ja raamatuga. Need olid lapsed, kes lugesid oma vanuseastmes kõige rohkem raamatuid.
Suvised lugemised on selleks korraks loetud ja pidugi peetud, aga lapsi ootame endiselt raamatukogudesse lugema.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare