-2.8 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSTäiskasvanud õppija nädal tuletab meelde, et õppida pole kunagi hilja

Täiskasvanud õppija nädal tuletab meelde, et õppida pole kunagi hilja

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

Sel nädalal algab XX Täiskasvanud Õppija Nädal TÕN), mille tänavuseks juhtmõtteks on „Õppimine seob põlvkondi“. Traditsiooniks on saanud, et nädala raames tunnustatakse täiskasvanuna õppima läinuid või täiskasvanute õppimist soosivaid organisatsioone.

Üle-eestiline TÕN kestab 19.-26. oktoobrini, kuid Raplamaal oli TÕNi kulminatsioon juba nädal tagasi, kui 11. oktoobril toimus Rapla kultuurikesku­ses foorum-tänuüritus. Päeva esimeses pooles vaadati tagasi viimasele 20 aastale, mil TÕN-i on korraldatud. Teises pooles kuulutati aga välja 2017.aasta silmapaistvamad inimesed, saavutused ja teod.
Päev algas kohe hommikul, kui esimestele kohaletulijatele tegi Rapla kultuurikeskuse juhataja Age Rebel põhjaliku ringkäigu kultuurikeskuse kõikvõimalikes erinevates ruumides. Enne ametliku osa algust oli saalist kuulda, et ringkäik möödus edukalt ning sealt saadi palju uut infot, mida maja kohta enne ei teatudki.
Päeva juhatas sisse Rap­lamaa TÕN-i koordinaator Ivi Sark, kes on ettevõtmise eesotsas seisnud viimased 12 aastat. „On õpitud, on kogetud, on uusi partnereid saadud. On ääretult paljude inimestega kohtutud,“ võttis ta need aastad kokku.
Maavanem Tõnis Blank ütles oma tervituskõnes: „Täna me tunnustame õppijaid ja õpetajaid ehk siis õppimist ja õpetamist. Seda teavad kõik, et õppimiseks ei ole kunagi hilja.“ Blank meenutas, et kui temas tekkis teadmine, et ta ei õpi mitte kooli, vaid elu jaoks, siis aastatega on see vaid süvenenud. See on ka põhjus, miks inimesed ikka ja jälle otsivad uusi viise enesetäiendamiseks. „Tänapäeva kiirelt muutuvas maailmas on edukad need, kes suudavad ajaga kaasas käia. Haridus annab uusi võimalusi tööturul,“ lisas maavanem.
Järgnesid sõnavõtud täiskasvanuharidusega seotud inimestelt. Tehtud tegevus­test andis ülevaate Ivi Sark. Rapla täiskasvanute gümnaasiumi tutvustas Kristi Luik ja Vana-Vigala tehnoloogia- ja teeninduskoolist rääkis direktor Enn Roosi. Omapool­sest panusest täiskasvanute harimisel kõnelesid Rapla keskraamatukogu direktor Õie Paaslepp ja Raplamaa Sõnumite peatoimetaja Tõnis Tõnisson. Valla vaatevinklist andsid ülevaate Märjamaa vallavanem Villu Karu ja tema Kohila kolleeg Heiki Hepner. Sõna võtsid ka varasematel aastatel tunnustatud: Ingrit Savi jagas oma kogemusi, mis tunne oli 2008. aastal saada aasta õppija tiitel, ning Eve Burmeister tutvustas oma 2015. aastal saadud õpiteo tiitli sisu. Rapla tunnustatud lauluõpetaja Thea Paluoja tegi ettekande „Kogu elu on tee“.
Kuna selleaastane korraldajavald on Rapla, võttis sõna abivallavanem Meelis Mägi, kes tunnistas, et kunagi õnnestus tal välja teenida Läänemaa aasta õppija tänukiri. Ta kasutas võimalust tänada nii neid, kes on oma pere ja töö kõrvalt leidnud võimaluse õppida, kui ka ettevõtjaid, kes on loonud oma töötajatele võimaluse end koolitada. Ta pakkus välja, et kunagi võiks suur Rapla vald saada vabariikliku tunnustuse osaliseks koolitussõbraliku valla tiitli näol.
Päeva kõige magusam hetk oli muidugi nominentide tunnustamine. Ivi Sark koos Tõnis Blangi ning Meelis Mägiga andis igale nominendile üle tänukirja. Iga kategooria võitja sai aga mälestuseks Merike Halliku poolt valmista­tud vaasi.
Esimesena kuulutati välja aasta õppija. Selle tiitli pälvis FrankKutter OÜ müügi­esindaja Illi Smolina. Naine oli tunnustusest pisarateni liigutatud. „Aasta õppija tiitliga käib kaasas ka Raplamaa hõbedane rinnamärk,“ sõnas maavanem märki naisele ulatades.
„Sa oled üks mõnus näide elukestvast õppest,“ ütles tunnustavalt Kristi Luik, kes oli täiskasvanute gümnaasiumis Illi õpetaja. Illi ise leidis tagasihoidlikult, et arenguruumi veel on.
Aasta raamatukoguks kuulutati Kehtna raamatukogu. Tunnustuse võttis vastu raamatukogu juhataja Maie Kalmiste, kellel oli hea meel, et selline kategooria loodi. Tal oli eriti hea meel, et tunnustus tuli väikesesse raamatukogusse, sest väikeses kohas on raamatukogu vahel veel ainuke asutus, kes rahvast teenindab. Kalmiste loodab, et tunnustus on signaaliks ka vallajuhtidele, et raamatukogusid ikka lahti hoitaks.

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare