7.7 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArvamusMiks meid tippametnike palgatõus ärritab?

Miks meid tippametnike palgatõus ärritab?

Tõnis Tõnisson.

Oleks rumal väita, et viimase kahekümne viie aastaga ei ole eestlaste elatustase kasvanud. Loomulikult on. Kui eriti rikkad ja eriti vaesed kõrvale jätta, võib keskmine eestlane oma eluga võib-olla isegi rahul olla: sööb, mida tahab; sõidab, millega tahab, puhkab, kus tahab, kuigi pangakontol väga suurt hoiust ei ole. Mida see hing veel igatsema peaks!
Paraku on meil siin väga rikkaid väga vähe ja väga vaeseid väga palju ja see teeb keskmise supi pisut kibedaks. Ehk siis äraseletatult on meil uskumatult palju neid inimesi, kes peavad kogu aeg sente lugema ja eurot pikalt näpu vahel veeretama, enne kui sellest loobuda raatsib. Kui see nii ei oleks, siis oleksid meie rahvastikuprobleemid ka peaaegu olematud – me ei oleks järjest kiiremas tempos väheneva rahvaarvuga riik ning meie mööda maailma laiali olevad suguõed ja -vennad oleksid suures osas juba koju tagasi tulnud.
Olgu võõrsil kui huvitav tahes, aga kodumaal on ikka parem. Eriti, kui kodumaad ehk siis sünniriiki on osatud niimoodi arendada, et keskmised kodanikud (keskklass) võivad ennast tõesti jõukatena tunda ning vaesus on pelgalt eluviis, mitte sundseis, mis muudab inimese väljapääsude otsimisel apaatseks, ruineerib tervist ning teeb tigedaks. Tige inimene on kade.
Riigikogu arutleb praegu tippametnike (nende hulgas loomulikult ka Riigikogu liikmete) palkade üle. Poliitikute kinnitusel on kõrgete riigiametnike palgad masu aega kinni jäänud. Tegelikult see nii hull muidugi ei ole. Vahepeal on ametnike palkasid korrigeeritud mitmel korral ja arvutused näitavad, et need on jõudnud erasektori tasudest isegi ettepoole liuelda. Aga selles kontekstis pole see üldse oluline.
Oluline on see, et avalikkus ei ole kõrgametnike, eriti riigikogulaste palkade kergitamisega üldse rahul. See tähendab, et me oleme lihtsalt kadedad, mis omakorda tõestab, et oleme suures osas jätkuvalt vaesed. Seda viimast oligi vaja tõestada: jah, me oleme ikka alles vihast kadedad närutajad, kellele läheb vägagi korda, kui palju teenitakse riigi kõrgemates kihtides. Ja need seal kõrgemal võiksid sellega arvestama hakata.

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare