7.7 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelNägime isevärki koolitundi

Nägime isevärki koolitundi

Reet Saar / foto: Reet Saar.

Kevadel tõi Märjamaa rahvamajas tegutsev noorte näitering lavale esimese vaatuse näidendist “Kohkumatud lapsehoidjad“. Sügisel soovisid noored ette võtta midagi lustakat. Selleks sai paarikümne minuti pikkune humoorikas lühinäidend “Isevärki koolitund”.

Koolis tuleb ikka ette, et õpilased on tavapärasest häälekamad ja tunnis korra loomiseks tuleb õpetajal direktor appi kutsuda. Rahutu seltskond klassitoas koosnes tuntud raamatutegelastest. Siin olid pinginaabriteks Kunksmoor ja Lumivalguke, Pipi ja Karlsson, Buratino ja Harry Potter, Prints ja Väike Nõid. Õpetaja ja direktor üritasid õppuritele selgeks teha, miks on tunnetusõpetus oluline, aga vastu tuli väga noortepärases võtmes teksti, miks tahetakse teha midagi muud ja kelleks tahetakse kunagi saada. Keelekasutus ja äratuntavad situatsioonid andsid toimuvale humoorika varjundi.
Näiteringi juhendaja Merje Sale leidis teksti, mis ringi liikmetele huvi pakkus. Juhtumisi on praegu trupis just nii palju osalejaid, et kõigile jagus osa. „Aga kui olnuks lapsi rohkem, oleksin mõned tegelased juurde kirjutanud,” ütles lavastaja.
Näiteringis on praegu kolm poissi ja seitse tüdrukut vanuses 9–16 aastat. Kolmapäeviti toimuvate proovide oluliseks osaks on hääle-, liikumis- ja hingamisharjutused. Juhendaja seletab eelnevalt lahti, mis milleks kasulik ja vajalik on. Palju tehakse etüüde ja harjutatakse koostööd partneriga. Kodutööna tuleb samuti üht-teist ette valmistada. Jõuludeks plaanitakse etendust omaloominguliste etüüdide põhjal.
Enne etenduse algust kutsuti publik ringi, kus esmalt tuli üksteisele palle visata. Sellega oli lustlik meeleolu loodud, mida noored näitlejad reipalt üleval hoidsid.
Lavastaja pidi seekord Lumivalgukese rollis ise üles astuma, et asendada puuduvat põhitegijat. “Seetõttu ei saanud ma kõrvalt jälgida, kuidas noored mängivad. Proove oleme saanud vähe teha, aga hea tekst inspireerib ja esinemine läks korda,“ hindas Merje Sale.
Ta ei hoia kokku kiidusõnu noorte aadressil: me oleme üks meeskond, meil on lugupidamine üksteise vastu, aitame üksteist proovides ja etenduseks valmistumisel.
Aastate eest proovis Merje astuda lavakunstikateedrisse, tegi läbi kõik katsed ja võinukski näitekoolis alustada, aga selle asemel hakkas juuksuriks õppima. Näiteringi juhendamine viis ta nüüd kunagise valiku juurde tagasi – praegu täiendab ta end Merle Karusoo meistriklassis. Enne seda sai läbi kogemusnõustamise koolitus.
Kevadel nuputasid noored tollaste osalejate nimede esitähtedest trupile nime Mega Rock Dream. Mõned liikmed on küll vahetunud, aga ega sellepärast pea tähelepanu äratavat nime muutma. Eelmisel hooajal käidi tutvumas sellega, mida teised noored teevad. Siis vaadati Rapla noorte lavastust „Grease“. Praegu otsib Merje Sale võimalust, et trupp saaks mängida koolis kaasõpilastele.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare