-1.7 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSAjahambast puretud arhitektuur Berlokko maalidel

Ajahambast puretud arhitektuur Berlokko maalidel

Helerin Väronen / foto: Siim Solman.

Eelmisel kolmapäeval, 1. novembril avas Rap­la keskraamatukogus oma maalide näituse nimega „Ajahammas 2“ kunstnik Rein Berlokko, kes ühtlasi tähistas sellega oma 70. sünnipäeva.

Berlokko ise jääb tagasihoidlikuks ega tea, kas tema maale saab kunstina võtta, ta maalib nii, nagu ta oskab, pole ta seda ju kunagi õppinud. Kuid käsitöö on tema pildid kindlasti.
Näituse avamisel võttis pikalt sõna metallikunstnik Tõnu Lauk, kes pööras avamisele tulnud inimeste tähelepanu näiteks sellele, et igal Berlokko pildil on erinev taevas. Tema maalitud taeval on palju meeleolusid.
Laugu arvates peaks Rapla asutama fondi Berlokko ausamba jaoks, kuna aja jooksul saab tema arvates see mees väga kuulsaks. Berlokko on leidnud oma niši kunstis ja koha kunstnike seas. Maalikunstnikke on Laugu sõnul Eestis küll nagu kirjusid koeri, kuid häid on nende seas vähe, andis ta mõista. Tänapäevast kunsti vaadates tuleb pähe lause „Kunst on kunstis kunsti näha“. Samas kui raamatukogu saalis olevad pildid on Laugu sõnul lõpetatud ja elegantsed, hea on neid vaadata.
Berlokko piltide vaatamiseks on kolm distantsi, jätkas Lauk. Esimene tasand on vaadata umbes nelja meetri pealt, siis näeb ära pildi kompositsiooni. Teine tasand on kahe-kolme meetri pealt, kui hakkavad mängima värvid, ja veelgi lähemalt vaadates on näha detaile ja pintslitõmbeid. Laugu sõnul on Berlokkole kõrgemalt poolt antud värvitunnetuse anne. Ja tema produktiivsus on hämmastav, ta maalib aastas kümmekond pilti, samas mõni ei suuda eluea jooksul ka nii palju luua.
Berlokko on kujutamiseks valinud maastikulise detaili-ilu ja Eesti arhitektuuri. Tema maalid on justkui järelhüüe ajahambast puretud hoonetele. Mitmelt pildilt leiab mõisahooneid, näiteks on Berlokko maalinud Sutlema mõisa väravatorni, Lohu mõisa viinavabrikut, Hõreda mõisa ja Keava mõisa varemeid. Huvitavad on ka pildid lagunenud vanadest küünidest, maastikul neid objekte nähes need ilmselt nii huvipakkuvad ei tunduks. Olemas on ka pilt Rapla kahe torniga kirikust, mis kannab poeetilist nime „Rapla kevadloojangu peegelduses“.
Sillaotsa talumuuseumi varahoidja Jüri Kusmin sõnas, et võrreldes viie aasta taguse ajaga on Berlokko pildid väga kirkaks läinud. Selleks aga, et Berlokkol ikka särtsu jaguks edasi maalida, sai ta Virve Õunapuult koos tervitustega Kohila tornigaleriist lisaks pintslile kingiks ka raketid.
Näituse avamise ja läheneva sünnipäeva puhul tegi Berlokkole huvitava kingituse fotograaf Aare Hindremäe. Selleks oli 3. novembril 1997. aastal Nädalises ilmunud artikkel Berlokko maalinäituse avamisest, mille Hindremäe ka rahvale ette luges.
Looduseuurija ja -kaitsja Tiit Petersoo tuletas aga meelde kunagist seika, kui Berlokko Alu mõisa lähistel maalis ja Petersoo temast möödus ning pildi maalimiseks õpetussõnu jagas. Selle maali sai Petersoo endale 50. sünnipäevaks, mille kohta ta sõnas, et õige ka, kuna praktiliselt oli see tema tehtud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare