-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSKodilas avati sadade helkuritega "puu"

Kodilas avati sadade helkuritega “puu”

Stina Andok / foto: Stina Andok.

Kodila aktiivsed elanikud otsustasid oma kaaskodanike turvalisuse enda kätte võtta, leidsid endale toetajad ja avasid Kodila bussipeatuses omanäolise helkuripuu, mida ehivad sajad helkurid.

Üks aktiivsemaid Kodila elanikke, Merilin Högren, räägib, et idee luua helkuripuu oma kodukandi väikesesse asulasse sai alguse külakoosolekul, kus oli teemaks turvalisus. Seal piirkonnapolitseinikega vesteldes tekkis mõte, et kui Raplas avati postkontori ees helkuripuu, võiks selline olla ka Kodilas.
Högreni sõnul on ta aastaid omakandi inimestele sõnu peale lugenud, et nad kannaksid ikka helkurit, ning on oma lastele alati neid mitu tükki külge riputanud. Högren meenutab, kuidas tal oli külavahel pimedas autoga sõites ohtlik situatsioon, mil ta sõpra teepervel pimedas ei märganud. Kuigi Kodila tänavad on suhteliselt hästi valgustatud, leidub Högreni hinnangul siiski pimedaid nurki.
Oma helkuripuu loomisel otsiti külas esialgu sobivat puud, kuid kuna ühtki sellist, kust lapsed ulatuksid helkurit haarama, ei leidunud, tuli leiutada alternatiivne lahendus. Nii kujundasid kohalikud elanikud Heleri Näär ja Ingrid Rajaste ühe pisut teistmoodi puu, mille külge helkureid saaks kinnitada. Ühiselt otsustati, et Kodila bussipeatus oleks puu jaoks sobiv koht, kuna just sealt alustavad paljud kohalikud inimesed oma teekonda hommikul ja lõpetavad õhtul.

Eesmärk sai täidetud

Esialgu ehtisid helkuripuud üksikud helkurid, kuni Högren otsustas otsida helkureid toetajatelt. Esimese annetajana astus üles Rapla piirkonnapolitseinik Elle Tikki. Seejärel proovis Högren õnne maanteeametiga, kuid sai sealt vastuse, et riik ei saa enam sponsoreerida, ning soovituse pöörduda kindlustusfirmade poole. Seda Högren ka tegi. Ta pöördus kokku kümnete ettevõtete poole nii kindlustusvaldkonnast kui ka mujalt, selgitas, et nad loovad oma külla helkuripuud ning küsis paari helkurit annetustena riputamiseks.
Paljud ettevõtted ei pidanud paljuks toetada üllast tegevust kümnete ning lausa sadade helkuritega. Kokku tegi annetusi viisteist ettevõtet, oma abikäe ulatas ka Rapla vald ning eraisikutest lõid aktiivselt kaasa Tarvo Evisalu ja Sirje Villo. Väikesest pingutusest sündis midagi ennenägematult suurt, sest kokku koguti üle saja ribahelkuri ja kakssada viiskümmend riputatavat helkurit.
Pidulik helkuripuu avamine koos annetatud helkurite riputamisega toimus möödunud laupäeval, 4. novembril. Pärastlõunasele üritusele oli kohale tulnud paarkümmend väikese kogukonna aktiivsemat liiget, nende seas kümmekond last. Üheskoos komplekteeriti helkurid paelte ja haaknõeltega ning kinnitati helkuripuule. Kuna aga helkureid sai palju rohkem kui puul ruumi, oldi helkurite paigaldamisel loovad ning kaunistati helkivate elupäästjatega kogu bussiootepaviljon. Päris kõiki annetusi kohe välja ei pandud, mõnikümmend neist jäi ka reservi ning nii saab vajadusel puud ajapikku täiendada.
Högreni sõnul on helkuripuu juba oma eesmärgi täitnud. Nimelt sõitis ta samal õhtul pimedas autoga külavahel ja märkas juba kaugel eemal helkivaid lapsi, kes samal päeval nii end kui ka helkuripuud helkuritega ehtinud olid. „Üks pisike vidin võib päästa elu,“ tõdeb Högren.

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare