8.3 C
Rapla
Teisipäev, 16 apr. 2024
RSKORVPALLI LEHT: Aivar Kuusmaa: ambitsioonid pole kuhugi kadunud

KORVPALLI LEHT: Aivar Kuusmaa: ambitsioonid pole kuhugi kadunud

Siim Jõgis.

Avis Utilitas Rapla on selgelt võtnud eesmärgiks vähemalt korrata eelmise hooaja saavutust jõuda Alexela korvpalli meistriliiga play-off’is finaali. Hooaja esimesed mängud on andnud vastakaid signaale.

Ühest küljest alistati Tartu Ülikool ja tuldi Pärnus välja suurest kaotusseisust. Samas tuli Sadolini spordihoones tunnistada nii Pärnu Sadama kui ka BC Valga-Valka/Maks&Mooritsa paremust. Teisalt on hooaeg veel noor ja määravate kohtumisteni jõutakse järgnevate kuude jooksul. Istusime laua taha Avis Utilitas Rapla peatreeneri Aivar Kuusmaaga, et praegust seisu ja tulevikuväljavaateid vaagida.

Esimesed mängud Alexela meistriliigas ja Balti liigas on peetud. Kuidas hooaja algusega rahule jääte?
Praegu nuriseda ei saa, sest Alexela liigas võitsime Tartu Ülikooli. See on küll alles algus. Natuke kahju on, et Balti liigas esimese mängu tappa saime. Eks me hakkame mänge veel kaotama, sest oleme õhukese koosseisuga. Enne hooaja algust ütlesin ka, et algus saab meie jaoks keeruline olema.

Kui palju te Kristjan Voolaiu panusest puudust tunnete?
Ikka tunnen. Enne ristsideme vigastust aitas ta võistkonda tublisti ja mängis väga hästi.

Millal teda tagasi võib oodata?
Prognooside kohaselt peaks ta järgmisel nädalal (käesolev nädal – toim) hakkama tegema kontaktitrenne. Kui reaalselt vaadata, võib-olla novembri keskpaigas hakkab ta võistkonda aitama ka mängudes.

Kas võistkonna koosseis on lõplik või on veel täiendusi oodata?
Ühte mängijat otsime veel.
Mis positsioonile?
Ootame ära, kui Voolaid tagasi tuleb, vaatame, kuidas eesliin toimima hakkab, ja siis otsustame.

Kui palju on võistkonnale juurde andnud Gert Dorbeku liitumine?
Praegu on seda vara tunda. Loomulikult on ta meie satsi andnud juurde kogemust. Usun, et Dorbek hakkab õigeid mänge mängima detsembris ja sealt edasi.

Kuidas kolm välismaalast meeskonda sulandunud on?
Väga hästi.

Kõik kolm?
Jah. See on esimene kord, kui mul on välismängijatega mitte mänguline, vaid just see teine pool täiesti super. Nad on meeskonnamängijad ja intelligentsed mängijad ning töökad. Olen väga rahul.

Teame, et eelmistel aastatel on välismängijatega olnud lahkhelisid. Sel aastal ei ole?
Ei ole jah. Tiimivaim on meil väga hea.

Kas te näete praeguses meeskonnas potentsiaali, et eelmise hooaja tulemust korrata ja meistriliigas finaali pääseda?
Eks ma ikka näen. Eesti meistrivõistlused algavad ikkagi play-off’idest ja seal sõltub palju, millise asetuse me põhiturniiri lõpuks saame. Kas me mängime veerandfinaale või oleme nendest vabad. Kas me lähme poolfinaalis kokku Tartu Ülikooli, Kalev/Cramo, Pärnu või Valgaga. See kõik loeb. Kõige raskem saab olema see, kui me pääseme poolfinaali ja lähme seal kokku Kalev/Cramoga. Kui jõuame poolfinaali ja mängime ühega ülejäänud meeskondadest, siis on meil võimalus olemas.

Kui suur prioriteet on sel hooajal Balti liiga?
Balti liiga on tänavu kindlasti vähe teistsugune liiga, kui ta oli veel paar aastat tagasi, kui lubati võistkondadel kevadel juurde tulla. Avis Utilitas Rapla eesmärk on jõuda alagrupis nelja hulka ja siis sealt edasi vaadata.

Kui tugev soov on selles sarjas samm edasi teha?
Kui me alagrupis esimese nelja hulka tuleme ning edasi pääseme, siis sellega on samm edasi tehtud. Loomulikult tahaks võimalikult hästi seda liigat mängida. See on hea väljund välismängijatele, sest tänu sellele liigale nad Eestisse tulevad.

Kas te näete, et Balti liiga prestiiž on viimastel aastatel langenud? Elasin mõned aastad tagasi Tartus ja käisin seal Rocki mänge vaatamas. See oli suur asi, kui Lietuvos Rytas või Žalgiris tulid koos fännidega Tartusse mängima. Nüüd Baltikumi tipud sellest sarjast enam osa ei võta.
Ütleme nii, et praegune korvpallimaailm ka siin Baltikumis on läinud mööda erinevaid radasid. Üks Leedu tippklubidest mängib Eurokarikas ja teine Euroliigas. Võistkondade eelarved on võrreldamatud. Kui Balti liiga tase ei ole ühtlaselt tugev, siis tipud ei tulegi seda mängima. Kui Balti liiga suudab seda joont hoida, et nad poole hooaja pealt uusi võistkondi osalema ei luba, siis ma arvan, et see liiga ei ole suremise ääre peal. Pigem on see jätkusuutlik. Praegu mängivad seal võistkonnad, kelle eelarved on enam-vähem võrdsed.

Gregor Ilves on seni näidanud head ja kindlat mängu. Kas sel hooajal ongi temalt oodata suuremat panust kui mullu?
Kindlasti ei ole ta veel näidanud head mängu. Kõik need 10+ minutit, mida me talle praegu anname, peaks väljenduma kevadel. Mul on kahju, et Marek Ruut ei ole suutnud mänguplaani sulanduda. Põhjus on selles, et kontrollmängude ajal oli ta katki ja ei saanud kaasa teha. Ma jätkan seda joont, et üritan nii Marekile kui ka Gregorile mänguaega leida. Pigem ütleks nii, et nad peavad selle mänguaja nii targalt ära kasutama, et see oleks neile järgmiseks hooajaks samm edasi.

Aga noored mängijad Risto Valge ja Markus Ruubel? Kas nemad on praegu meeskonna juures selleks, et tippkorvpalli õhku nuusutada?
Markus Ruubel kindlasti, sest ta ei mängi meistriliigat kaasa. Tema mängude arv ei lubagi tal meiega mänge kaasa teha. Ta teeb individuaalseid trenne ja on meeskonna juures nii palju kui võimalik. Risto Valge tuli Tallinnast siia uut keskkonda nuusutama ja eks poole aasta pärast on näha, kui palju kumbki edasi on läinud.

Kui võrrelda eelmise hooaja Alexela meistriliiga taset tänavusega, kas see on teie arvates samaks jäänud või paremaks läinud?Nii ja naa. Minu silmis on Kalev/Cramo komplekteerinud ennast paremini kui eelmisel aastal. Samas Tartul on natuke vajakajäämisi. Kindlasti on Valga uut nägu ja nagu me näeme, on Pärnu kokku ajanud vihase pundi. Võib-olla väike pettumus on Tallinna Kalev. Nendelt oodati teravamat algust, aga ma usun, et nii kogenud vennad veel kosuvad. TTÜ kohta ei oska midagi öelda. Võime öelda, et liiga kvaliteet on natuke alla läinud, aga suures plaanis on see ikkagi samaks jäänud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare