13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSKORVPALLI LEHT: Jaak Karp: Eurosarjas osalemine on meie eesmärkides sees

KORVPALLI LEHT: Jaak Karp: Eurosarjas osalemine on meie eesmärkides sees

Siim Jõgis.

Avis Utilitas Rapla alustas oktoobris kaheksandat hooaega Alexela meistriliigas. Selle ajaga on kohalikule korvpallipublikule ja tervele kogukonnale pakutud rõõmu kahe kolmanda koha ning sel kevadel teenitud hõbemedalitega. Tänavu jahitakse taas kord finaalikohta.

Kas see õnnestub, selgub järgmisel kevadel. Vahepeal on klubis kaalutud ka eurosarjas osalemist, kuid Avis Utilitas Rapla tegevjuht Jaak Karp tõdes, et praegu selleks veel valmis ei olda. See võib ning loodetavasti muutubki juba lähitulevikus. Lisaks tegime temaga juttu korvpallimuuseumi ehitustöödest ja noorte mängijate pealekasvust.

Kas nüüd on süda rahul, et muuseumi ehitus sai alguse?
Lõplikult rahul küll ei ole, aga selles suhtes olen rahul, et esimene kivi on veerema lükatud. Selle üle on küll hea meel. Eks muresid ja palju tööd kaasneb selle protsessi vältel igal juhul. See on selge.

Kui vana on idee rajada Raplasse korvpallimuuseum?
Praeguseks on see juba vanem kui viis aastat. Mõte sai alguse vajadusest renoveerida terve spordihoone, mis on ehitatud aastal 1960! Seda on renoveeritud üksikute osade kaupa, kuid siin on veel palju muud peale seinte, mis on peaaegu 58 aastat vana ja pehmelt öeldes väga väsinud! Ja selles kontekstis küsisime endalt, kuidas tervele majale lisandväärtust anda. Sealt see idee alguse sai.

Kas visioon on muuseumi ehitustööd valmis saada kolme kuuga?
Ütleme, et kolme kuuga saab ehitusliku osa valmis. Sisustamine võtab omakorda veel aega, aga jah, juurdeehitise saab loodetavasti kolme kuuga valmis.

Mis eksponaate seal esitletakse?
Eelkokkulepped museaalide saamiseks on sõlmitud ja meil on korvpalliajaloolase Rein Järva poolt muuseumi jaoks kokku pandud tähtsaimad sündmused Eesti korvpallis alates aastast 1913. Mis lõpuks välja kaevub, seda väga täpselt ei oska öelda. Läbirääkimised on kindlasti tulemuslikumad tänu sellele, et meil on ette näidata, kuidas töö käib. On näha, et korvpallimuuseumi rajamine ei ole ainult jutt, vaid see saab tõesti olema.

Kas Avis Utilitas Rapla hooaeg on alanud nii, nagu te ootasite?
Väga raske on praegu midagi öelda. Pigem oli algus ootuspärasest isegi parem. Algus oli suurepärane – lisaaja kahepunktiline kaotus BC Kalev/Cramole, võit Tartu Ülikooli ja TLÜ üle ning Pärnu vastu suurest august väljatulemine. Aga samas tuli kohe uus mäng Pärnu vastu, mille me vastu ootusi kaotasime. See lõi jälle kaardid segamini ja võttis võimaluse suuri üldistusi teha. Eks see nii käibki.

Kas eesmärk on jätkuvalt jõuda Alexela meistriliigas finaali?
On küll, jah, kindlasti.

Peatreener Aivar Kuusmaa mainis, et meeskonna koosseis ei ole veel lõplik ja ühte mängijat otsite veel. Kas mingid variandid on silmapiiril?
Ei ole, aga me tegutseme. Kuulan, mida treeneritel öelda on. Aivar (Kuusmaa) ootab seda hetke, kui Kristjan Voolaid tagasi tuleb. Me küll teame teda läbi ja lõhki, aga me tahaks näha, mida tema liitumine meeskonnale juurde annab. Punkt üks – kui ta hakkab kaasa tegema täisjõuga treeninguid, siis see tõstab treeningute kvaliteeti. Teine asi on see, mida tema liitumine selle aasta meeskonnaga mängupildis muudab. Kui sellest on ka ülevaade, siis hakkaks konkreetsemaid liigutusi tegema.

Kui tõsiselt olete klubis kaalunud mõnes eurosarjas osalemist?
Väga tõsiselt. Nagu meie kõik eesmärgid on olnud kunagi kauged, aga alati tõsised, sama lugu on eurosarjaga. See on kindlasti meie eesmärkides sees, aga me anname endale väga hästi aru, mida selleks vaja on. Väga lihtsalt öeldes ei ole me selleks veel valmis.

Aga tulevikus võib seda näha?
Tahaks seda kindlasti näha.

Möödunud suvel nägime, kuidas kolm Rapla korvpallimeeskonna taustaga mängijat esindasid Eesti koondist. Kui suurt rahulolu pakub see teile kui klubi tegevjuhile, et Raplast sirguvad rahvuskoondise mängijad?
Kindlasti väga suurt rahulolu. Kajupank on meiega küll palju koos olnud, aga me ei saa teda päris oma mängijaks pidada. Nii Laane kui ka Paasoja arengus on meie klubil väga suur roll. Mitte et Kajupanga üle vähem hea meel oleks, aga nende üle on just eriti hea meel. Kui mõelda, kellena nad alustasid ja kuhu nad selle ajaga Raplas jõudsid, siis see pakub väga suurt rahuldust.

Tänavu teevad meeskonnas kaasa noored mängijad Risto Valge ja Markus Ruubel. Kui oluline see on, et uued esindusmeeskonna mängijad kasvaksid just Rapla korvpallikoolist?
Meie jaoks on see ülioluline. Seos noorteosakonna ja meistriliiga meeskonna vahel on üks nendest lülidest, mis meie klubi kokku seob. Paraku on kõrvalseisjatel raske mõista, kui keeruline see tegelikult on Rapla-suuruses linnas ja klubis. Isegi Eesti meistriliiga tasemel mängijat on raske kasvatada. Väga lihtne on kõrvalt kritiseerida ja öelda, et neid mängijaid on liiga vähe. Kunagi ei saa öelda, et me oleme omalt poolt maksimumi teinud, aga me tegutseme iga päev ja kõik need aastad, et selliseid mängijaid oleks. Neid tegureid, mis peavad kokku langema, et kasvaks meistriliiga tasemel mängumees, on väga palju.

Aga neid positiivseid näiteid on.
Jah, õnneks on, aga kahju on sellest, et meilt on sirgunud mitmeid mängijaid, kes vabalt võiksid meistriliigas mängida, aga erinevad asjad on saanud takistuseks – tervis, kodune taust, isikulised omadused. Päris paljudel noortel mängijatel ei ole õnnestunud oma potentsiaali välja mängida.

Mitmes hooaeg praegu Rapla meeskonnal meistriliigas on?
Läheb praegu kaheksas hooaeg.

Kas vähemalt sama palju tuleb veel?
Mina näen, et neid tuleb nii palju veel, kui Eestis kestab meistriliiga korvpall. Rapla meeskond peaks jääma osaks meistriliigast alatiseks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare