3.3 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
RSKosovo juurtega AVIS Utilitas Rapla uus mängujuht

Kosovo juurtega AVIS Utilitas Rapla uus mängujuht

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Ta on sündinud Portugalis, üles kasvanud Ameerika Ühendriikides, esindab Kosovo koondist ja hakkab nüüd liigakorvpalli mängima Eestis AVIS Utilitas Rapla ridades. Ükskõik mida Jaren Sina (23) kohta öelda, tema taust on erakordselt rahvusvaheline.

Korvpallihariduse on ta saanud Ameerika Ühendriikide idarannikul. Täpsemalt New Jersey osariigis, kus üheks tema treeneriks oli isa Mergin Sina. Enda sõnul on ta korvpalli sees üles kasvanud ning alati unistanud professionaalseks korvpalluriks saamisest. Eeskuju selleks oli tal võtta oma perekonnast, sest ka tema isa mängis professionaalsel tasemel.
Jaren Sina hakkab AVIS Utilitas Raplas täitma mängujuhi rolli. Klubi tegevjuht Jaak Karp ütles, et uus mängija on olnud meeskonna radaril augustikuust saati, kui ta Tallinnas Kosovo koondise ridades Eesti vastu mängis. Esialgu liitub Sina Rapla klubiga ühe kuu pikkuseks testperioodiks.
“Jaren on meie radaril olnud juba augustikuust saadik, aga tahtsime enne lõpliku otsuse tegemist omada võimalikult head pilti enda meeskonnast, millist mängijat täpselt vajame. Nüüd tunnemegi, et Sina võiks olla see õige puuduv lüli. Kuigi tegemist on Ameerikas korvpallihariduse saanud mängijaga, on tal ometi väga tugevad seosed ka Euroopa korvpalliga – tema treeneriametit pidav isa mängis Euroopas 16 hooaega professionaalset korvpalli ja ise on ta esindanud Kosovo koondist. Seetõttu usume, et Euroopa korvpalliga sulandumine käib tema jaoks lihtsalt ja me ei pea kuu möödudes uut meest otsima,” ütles Jaak Karp.
Ülikoolikorvpallis esindas Sina Seton Halli ja George Washingtoni ülikooli. Nüüd otsustas ta alustada profikarjääri Euroopas. Suvistes maavõistlustes esindas Sina Kosovo koondist, kuid novembris teda uuesti koondisesse ei kutsutud.
24. ja 26. novembril toimunud 2019. aasta maailmameistrivõistluste valikmängudes läks Kosovo vastamisi Leedu ja Ungariga ning kaotas mõlemad mängud. Rapla fännidel avaneb esmakordne võimalus näha Jaren Sina’d mängimas reedel, 1. detsembril, kui AVIS Utilitas Rapla läheb võõrsil vastamisi Tartu Ülikooliga.

● Kui kaua sa Eestis oled olnud?
Jaren Sina: Täna on minu kolmas päev. (Intervjuu toimus esmaspäeval, 27. novembril – toim.)

● Kuidas sulle siin meeldib?
Alati on põnev tutvuda uue kultuuriga. Olen tegelikult Eestis varemgi käinud. Olin siin Kosovo rahvusmeeskonnaga, kui mängisime augustis Eesti vastu. Põnev oli mängida Eesti parimate korvpallurite vastu.

Kas see, et sa oled siin varem mängimas käinud, muutis otsuse lihtsamaks, et just Raplaga liituda?
Muutis mugavamaks küll. Olin näinud seda maad ja üht-teist teadsin Eesti kohta. Inimesed on siin väga kenad ja ma usun, et üleminek läheb minu jaoks sujuvalt.

● Kas sul on alati olnud unistus saada professionaalseks mängijaks?
Jah, absoluutselt. Mu isa mängis pikka aega professionaalsel tasemel. Sündisin Portugalis, sest mu isa mängis seal. Lapsena vaatasin alati isale alt üles ja unistasin, et ühel päeval saan samasuguseks nagu tema. See pani mind oma karjääri nimel pingutama.

● Sa kasvasid üles New Jersey osariigis. Kas seal hakkasidki korvpalli mängima?
Jah, terve elu olen seal mänginud.

● Muid spordialasid ka proovisid?
Tegelikult mitte. Mu isa pani aluse suurele korvpalliakadeemiale New Jersey’s ja seal ma lapsena üles kasvasingi. Mul oli võimalus palju treeningutel ja laagrites osaleda. Teiste alade peale mul polnudki vaja mõelda.

● Kui keeruline on liituda uue meeskonnaga keset hooaega?
Ideaalsel juhul oleksin liitunud meeskonnaga enne hooaja algust. Tunneksin teisi mängijaid ja rünnakujooniseid paremini ja nii oleks muidugi mugavam. Samas ei ole käimasolev hooaeg veel kestnud liiga kaua. Pean kõik asjad kiiresti selgeks õppima ja kohanema nii kiiresti kui võimalik.

Kas see muudab kohanemise lihtsamaks, et meeskonnas on ka teisi ameeriklasi?
Jah, kindlasti. Nii väljakul kui ka väljaku ääres. Väljakul on hea, kui saan kiiresti kellegagi rääkida ideaalses inglise keeles. Nad on treeningud läbi teinud ja teavad liikumisi ning saavad mind kiiresti välja aidata kui vaja.

Kas Kosovo koondise esindamine on sinu tulevikuplaanides?
See sõltub klubi ja Kosovo kohaliku föderatsiooni omavahelisest suhtlemisest. Möödunud nädalavahetusel mängisid nad maailmameistrivõistluste valikmänge ja mind koondisesse ei kaasatud. Päris ausalt öeldes ma ei tea, kuidas sellega läheb.

● Vaatasin su intervjuud ühe NBA klubi treeningult. Kuidas see kogemus oli?
Täiesti uskumatu. Sain kõne Denver Nuggetsi tegevjuhilt ja ta pakkus võimalust osaleda nende treeningul. Lendasingi Denverisse. NBA klubi treeningul osalemine oli uskumatu kogemus. Mulle näidati nende kompleksi, sain intervjuusid anda ja minu jaoks oli see kindlasti unistuse täitumine.

● Aga NBA-s mängimine? On see ka olnud sinu unistus?
Loomulikult. Ameerikas üles kasvades on see iga lapse unistus. Minu seis oli muidugi pisut teistsugune, sest mu isa mängis Euroopas ja ma teadsin kogu aeg, et ka see võimalus on olemas. Muidugi unistasin NBA-st rohkem, aga mõtlesin ka Euroopa peale.

● Kas NBA unistus on jätkuvalt elus?
See on erakordselt raske. Olen realist, aga võtan ühe sammu korraga ja praegu on minu jaoks põnev võimalus, mis siin klubis avaneb.

● Kui palju sa oma esimest mängu ootad?
Olen väga põnevil. Pean meeskonna ja liikumistega kohanema ja see võib pisut aega võtta, aga annan endast parima.

● Lõpetuseks soovita head filmi.
“Good Will Hunting.”

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare