14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSLahkhelid Kohila vallas

Lahkhelid Kohila vallas

Helerin Väronen.

Pärast kohalike valimiste tulemuste selgumist lahkusid Kohila vallavalitsusest avalike suhete juht Jaanus Kõrv, arendusnõunik Inna Laanmets ja sotsiaaltööspetsialist Rein Kolon.

Kõik kolm kandideerisid ka Kohila valla volikokku, Laan­mets ja Kolon osutusid ka sinna valituks. Ametnik peab sellises olukorras otsustama, kas loobub volikogu kohast ja jätkab tööd vallavalitsuses või läheb volikokku ja loobub tööst. Raplamaa Sõnumite toimetuseni jõudis aga info, et volikogu kasuks sunniti neid otsustama, jättes neid vallavalitsuse tööst lihtsalt ilma.
Inna Laanmets, kes sai valimistel võrdlemisi hea tulemuse, ütles selle kohta, et tema tegi oma otsuse minna volikokku siiski iseseisvalt. Ta sõnas, et üks erakond on suure ülekaaluga Kohilat juhtimas, kuid läbi valimisliidu Parem Kohila proovivad nad üht-teist siiski muuta.
Ka Rein Kolon on seisukohal, et juriidiliselt oli vallavalitsusest lahkumine korrektne. Tema leidis, et kui volikokku pääsed, siis tuleb sinna ka minna. Kolon on juba pensionil ja leiab, et temast tühjaks jäänud sotsiaaltööspetsialisti koht vajab värsket ja uut jõudu, kellel on ka vastav haridus olemas. Praegu saab sellel ametikohal olla ilma vastava hariduseta, aga uuest aastast kord muutub ja Kolon ei olekski saanud vallavalitsuses tööd jätkata.
Jaanus Kõrvi puhul vormistati töölt lahkumine ametlikult poolte kokkuleppena. Kuid Kõrv arvab, et töötajate lahkumine oli tingitud vallavanem Heiki Hepneri vastuseisust, sest nad kandideerisid vastaspoolel, ehk Kõrv ja Laanmets valimisliidus Parem Kohila ja Kolon Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ridades.

Tüli valimisreklaami pärast

Töölt lahkunud Jaanus Kõrv sõnas, et kohalik rahvas õppigu oma vallavanemat tundma. Tema sai vallavanemat tundma märtsikuus, kui ta kõrge vererõhu tõttu otsustas teha ühe kodukontori päeva, mis on töötajatele lubatud.
Kõrvi tööülesannete hulka kuulus vallalehe tegemine ja kuna tähtaeg hakkas kukkuma, oli ta kogu aeg selle tööga seotud ja saatis teate oma tööle mittetulekust vallavalitsuse üldmeilile, kuna vallavanemat ennast hommikul majas ei olnud. Kui Hepner lõuna paiku märkas, et Kõrv pole tööl, olevat ta viimase sõnul tema peale telefonis lausa röökinud, et tulgu kohe vallavalitsusse aru andma ja seletuskirja kirjutama.
Heiki Hepner põhjendas töösuhte lõpetamist Jaanus Kõrviga, et ju ei olnud see klapp neil omavahel kõige parem. Ta möönab, et on olnud tõesti paar asja, mille puhul on ta Kõrvi suhtes oma pahameelt väljendanud. Kodukontoris töötamine pole vallavalitsuses keelatud, kuid see tuleks kokku leppida eelnevalt ja seda siiski otse suheldes, mitte üldmeilile kirjutades.
Hepneri sõnul tekkis probleem ka seoses valimisreklaamiga. Vallavalitsuses oli otsustatud, et 1. juulist kuni valimisteni valimisreklaami vallalehes ei avaldata, välja arvatud kandidaatide nimekirjad, mis avalikustati alles augusti lõpus ja mille avaldamisest mööda ei pääsenud. Hepneri arvates eksis valimisliit Parem Kohila selle kokkuleppe vastu. Kohila lehes ilmus ürituse reklaam, mis kutsus üles rahvast osa võtma aruteluõhtust Marina Kaljurannaga. Reklaami juures oli valimisliidu Parem Kohila logo, kuna nemad seda üritust korraldasid.
Hepneri sõnul on olemas kokkulepe, et vallalehes poliitilist kemplemist ei kajastata ja teiseks on reklaamipind reglementeeritud, et ebavõrdsust sisse ei toodaks. Selle juhtumi puhul oli Kõrv Hepneri sõnul käinud veel enne lehe trükkiminekut tema käest küsimas, kas tõesti ei tohi mingit reklaami panna ja Hepner oli vastanud eitavalt.
Parem Kohila juht Marika Jahilo leiab aga, et tegemist ei olnud valimisreklaamiga, vaid see oli kutse üritusele. Valimisliidu logo aga ei oleks saanud ära võtta, kuna on nõue, et ürituse reklaami juures peab olema korraldaja mainitud.
Kõrv väidab, et info selle kohta, mis ajal valimisreklaam ei ole lubatud, oli olnud ühel istungil, kus tema ei käinud, sest tal pole aega sellistel ebakonstruktiivsetel istungitel olla. Hepner sõnas, et on Kõrviga selle koha pealt nõus, et tervetel istungitel ei ole tõesti mõtet olla, tööaega tuleb ratsionaalselt kasutada, kuid vajalik info tuleb siiski kätte saada.

Ainult koostöövalmidusest ei piisa

Kõrv sõnas, et probleeme oli ka rahaga. Kui ta kunagi vallalehte toimetama hakkas ja suurenenud töökoormuse pärast palgalisa küsis, siis seda ta ei saanud. Hepneri väidet, et Kõrvi palk on nelja aasta jooksul tõusnud 40%, peab Kõrv demagoogiaks.
Kõrv heidab vallavalitsusele ette ka seda, et kui veel mõni aeg tagasi oli ujula tegemine Kohilasse päevakorral, siis sellest pole enam üldse juttu olnud. Hepner põhjendas seda sellega, et ujula võimalik asukoht on seoses kooli detailplaneeringuga olemas, kuid järgmise nelja aasta investeeringud keskenduvad koolile, tervisekeskusele, lasteaedadele ja teedele. Kui peaks aga tulema mõni investor, kes sooviks ujula rajada, oleks vallal väga hea meel ja sellisel juhul oleks vald valmis andma maa selleks tasuta, lisas Hepner.
Kõrv heidab vallavanemale ette ka suutmatust teha otsuseid. Näiteks on Hepner tema sõnul varem tööle võtnud mitu inimest, kes ametikohale ei sobinud. Neid inimesi enam tööl küll pole, kuna koostöövalmidusest, mis Hepneri jaoks oli oluline, siiski ei piisanud.
IRL on Kohilas võimul olnud juba neli perioodi ja kahel viimasel korral on tekkinud enne valimisi valimisliidud, vastavalt Minu Kohila enne 2013. aasta kohalikke valimisi ja Parem Kohila sel aastal. Mõlemal juhul on selline liikumine alguse saanud juhi enda meeskonnast ja see tekitab küsimuse, miks see nii on. Kriitikanooli omavahelise suhtlemise ja kommunikatsiooni suunas on vallatasandil tulnud mitmelt poolt. Samas ei sobi ega saagi sobida iga juht igale alluvale.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare