4.9 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
ArtikkelMTÜ Wäega Wärk tuluõhtul koguti raha, et luua Märjamaale pärimusmaja

MTÜ Wäega Wärk tuluõhtul koguti raha, et luua Märjamaale pärimusmaja

Stina Andok / foto: Teet Tomson.

Kunsti-, käsitöö- ja muusikavaldkonnas tegutsev MTÜ Wäega Wärk korraldas eelmisel reedel, 27. oktoobril Märjamaa rahvamajas tuluõhtu, et koguda raha päris oma maja loomiseks, kus saaksid kohtuda nii noor kui ka vana.

Tuluõhtul osalemiseks sai valida kolme eri hinnaga pääsme vahel. Nii võisid pileti eest tasuda kas kümme, kakskümmend või kolmkümmend eurot. Vabatahtlikult kaasa löönud muusik Margus Kidra jagas pileteid ja tegi igal toetajal ka suu magusaks väikese kommiga.
Esimesi saabujaid tervitas lookas kohvilaud, kus oli nii võileibu, kooke, torte kui ka kohvi ja teed. Iga väikese ampsuga sai toetada samuti tuluõhtu eesmärki ja kõik müügil olnud tooted meisterdasid tuluõhtu tarbeks eesmärgile kaasaaitamisest huvitatud kohalikud head inimesed.
Kuigi ametlik kontserdiosa sai plaanipäraselt alguse kell seitse, saatis muusika saabunud külalisi ka varem. Kohalikud lõõtsamängijad, nende hulgas MTÜ Wäega Wärk eestvedajad Eve Burmeister ja Ave Sinikas, ei lasknud pillidel liiga pikalt puhata.
Esimeste esinejate lavale tulemise ajaks oli saal täitunud juba suure hulga inimestega. Silma paistis, et kohal olid nii lapsed, noored kui ka pensionärid. Õhtujuht Hannes Sassi tutvustas kõigile kohalviibinutele tagamaid, miks tuluõhtule koguneti. Ta rääkis, et MTÜ Wäega Wärk on oma tegutsemisaastate jooksul korraldanud mitmeid pärimuslaagreid, meisterdanud hulgaliselt pastlaid, ehteid, vöösid, kotte, helkureid ja isegi eesti lõõtspille, on kudunud, maalinud, teinud klaasvitraaže, nikerdanud, õpetanud noori pilli mängima, saatnud lõõtsalugudega rahvatantsijaid, korraldanud pärimusõhtuid ja käsitöönäitusi ning viinud läbi koolitusi nii siin kui ka mujal Eestis nii omadele kui ka külalistele piiri tagant.
Sellega võib tõdeda, et MTÜ Wäega Wärk on juba palju suuri asju ära teinud, kuid neist kõige suurem on veel unistus: ehitada Wäega Wärgi maja. Sassi rääkis, et loodavas pärimusmajas, mida soovitakse rajada Märjamaa alevi keskele, aadressil Pärnu maantee 59 asuvale krundile, hakkavad toimuma meistritoad, pillimäng, tants, söögitegemine, jutuvestmine ehk kõik see, mida on seni tehtud. Praegused ruumid rahvamajas hakkavad aga kitsaks jääma. Lisaks on unistus luua majja Märjamaad ja selle ümbrust tutvustav muuseuminurk ning korraldada matkasid valla pärimuslike vaatamisväärsuste juurde.
Laval alustas muusikaliste etteastetega lõõtsamängija Anti Nöör, kes esitas vahepalasid õhtu jooksul veelgi. Esimese ansamblina astusid üles aga Feliks Kark ja Piccolo Pelimanid, kes laulsid ning esitasid mitu erinevat, aga ühtmoodi toredat suupillilugu. Teine peole kutsutud ansambel ei jätnud ühtki saalisviibijat jahedaks. Kihnu Virvet ja tema pereansamblit tervitati soojalt, kuulati mõnuga ja saadeti lavalt püsti seistes aplausiga. Õhtu jooksul esines veel teisigi toredaid muusikuid.
Õhtujuht Hannes Sassi ja üks MTÜ Wäega Wärk eestvedajadest, Eve Burmeister, viisid läbi ka oksjoni, kus sai soetada endale väga mitmesugust kohalikku käsitööd alates kinnastest, sokkidest, veinidest, õlledest, tortidest kuni Haapsalu sallide, massaažiseansside, saunaistmete ja restaureeritud tugitoolini välja. Kõik esemed läksid oksjonile väga madala alghinnaga, näiteks kauni restaureeritud tugitooli alghind oli vaid viis eurot, kuid parim pakkumine ületas juba saja euro piire.

Rahva püsima jäämise nimel

Burmeister ütleb, et jäi tuluõhtuga rahule. „Tavaliselt helistan ise esinejatele ja küsin, kuidas nad rahule jäid, aga seekord helistasid nemad mulle, kiitsid ja tänasid.“ Tuluõhtuga teenitud summa 2100 eurot on samuti selline, mis vastas Burmeistri ootustele ja näitas tema sõnul, et kohal viibinud inimesed olid suure hingega. Burmeister on liigutatud, et MTÜ Wäega Wärk nii paljudele inimestele korda läheb.
Tuluõhtul kogutud raha eest hakatakse tasapisi toimetama tulevase pärimusmaja kallal. Burmeister selgitab, et Pärnu maanteel asuv krunt on MTÜ-le antud pikaajalisele rendile, kuid nelja aasta jooksul tuleb see tal välja osta. Ta nendib, et päris igaüks ilmselt sellist kohustust endale ei võtaks. „Kuigi käsitööprojektid ei too tulu ega hakka kunagi ka tooma, on neid rahva püsima jäämiseks vaja,“ põhjendab ta oma teotahet.
Burmeistri sõnul näeb ta õpetajana ja kodu-uurimistööde juhendajana, kuidas vanavanematelt küsimusi küsides tekib vanavanemate ja lapselaste vahel side. „Päriselt juhtunud lood on ääretult toredad, kõnetavad lapsi. Vanavanemad on nii palju tööl, ei taju, mida me sellega kaotame,“ ütleb ta. Burmeisteri sõnul võiks pärimusmaja olla tulevikus koht, kus vanavanemad ja lapselapsed saaksid koos käia.
Tuluõhtu korraldamise üks eesmärke oli anda inimestele teada oma plaanidest, et info inimeste kaudu edasi liiguks ning osalt ka proovida, kas saab kogukonna abil midagi ära teha. Burmeistri sõnul oli tuluõhtu korraldusmeeskond suur ning peamiste MTÜ tegemiste eestvedajate nagu Ave Sinikas, Tiina Kokemägi, Piia Juhanson, Marika ja Teet Tomsoni kõrval oli veel mitmeid abistajaid. Ka esinejad tulid kohale üksnes sümboolse tasu eest.
Nüüd, kui esimene tuluõhtu on läbi, tuleb teha valik, milline projekt läheb käiku. Nimelt on kaalukausil praegu kaks varianti. „Siis tuleb juba eelprojekti tegemine, hinnapakkumise küsimine ehitusfirmast ja siis tuleb esitada projekt rahastustaotluseks,“ kirjeldab Burmeister järgmisi tegevusi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare