6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSTõestatud! Suure soovi korral saab kogukonnaalgatusest vägeva asja

Tõestatud! Suure soovi korral saab kogukonnaalgatusest vägeva asja

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Pühapäeval, 5. no­vembril avati Kaerepere alevikus Põhja-Eesti suurim betoonist monoliitne rulaväljak, mille ehitamist ja rahastamist korraldati kodanikualgatuse korras. Väljak rajati samasse kohta, kus varem asus lagunev lauluväljak.

Idee selle rajatise sünniks pärineb juba nelja-viie aasta tagusest ajast ning initsiatiiv tuli kohalikelt noortelt. Kogu projekt läks maksma ligikaudu 103 000 eurot. 80 000 eurot tuli Raplamaa Partnerluskogu Leaderi programmist ning omaosaluse tasus Kehtna vald.
“See rula- ja mänguväljak on meie kandi laste ja noorte endi algatus. Nii suure investeeringu elluviimisega puutusime oma kogukonnas kokku esmakordselt,“ meenutab MTÜ Arendusselts Koduaseme juhatuse liige, projekti eestvedaja Helen Link. „Oleme praegu väga rahul, sest nüüd on Kaereperes võimalusi nii rula, tõukeratta kui ka rulluiskudega sõitjatele, põnevust jagub eri tasemetele.”
Enne pühapäevast avamist olid korraldajad välja kuulutanud, et avamine toimub iga ilmaga. Siiski avaldasid nad lootust, et ilm on kuiv, sest siis saavad teoks BMX, tõukeratta ja rulluiskude demosõidud ja tõukerattavõistlused. Nii ka läks. Kohaletulnud 150 pealtvaatajat said näha tõsiseid trikke nii kohalike sõitjate kui ka Rapla Xperience Teami esituses. Avatud väljakul saab veel parkuurida, tasapinnalistel batuutidel hüpata ja tegeleda ka tuntud traditsiooniliste liikumisviisidega nagu kiikumine, korvpalli ja lauatennise mängimine.
Ehituse planeerimine algas juba mitu aastat tagasi. Tulevaste väljakukasutajate ja lapsevanematega koos leiti sobiv asukoht ja väljaku lahendus, mille põhjal esitati rahastamise taotlused Raplamaa Parterluskogusse Leaderi kogukonna investeeringute meetmesse ja omaosaluse katteks Kehtna vallavalitsusele. Kohalikud inimesed ja ettevõtjad on väljaku valmimisse mitmel korral pannud ka oma käterammu ja masinate tööd. Kevadel valmistas üle saja „Teeme ära“ talgulise väljaku ehitamiseks ette, lisaks tehti üheskoos haljastustöid. Ehitustööde riigihanke võitis Saaremaa firma AT SIM OÜ.

Kaerepere jaoks oluline

Rulaväljak ehk skatepark on avatud kõigile huvilistele. Väljakule ehitati ka tänavavalgustus, mis tähendab, et teoreetiliselt saab seal sõita ka pimedal ajal. Siiski mitte vihmase ilmaga, kui sõitmine oleks liiga ohtlik. Väljakul on üleval ka sellekohane silt, mis ütleb, et kui rajatis on märg, siis seal sõita ei tohi.
Margus Maltsar Rapla Xperience Teami’st ütles avamisel, et Kaerepere väljaku eelis on see, et see sobib nii algajatele kui ka edasijõudnutele. Seda nii BMX-rataste, rulade, rulluiskude kui ka tõukeratastega sõitjatele.
Avamisel oli kohal ka Kehtna vallavanem Indrek Kullam, kes ütles, et rulapargi avamine on Kaerepere jaoks väga oluline sündmus. Ta lisas, et see aitab kaasa Kaerepere kui spordikeskuse arengule. Kui arvestada siia juurde planeeritud Valtu ujula arendustööd ning rajatud välitrenažöörid, siis loodab Kullam, et tulevikus võiks Valtu põhikooli tuua spordikallaku. “Rulaväljaku rajamine on võimalus noortele, et nad saaksid tegeleda füüsiliselt aktiivse tegevusega ning see hoiab neid eemale muudest ahvatlustest,” sõnas vallavanem.

Treeningud

Praegu on rulaväljak mõeldud vaba aja veetmise paigana, aga tulevikus on sinna planeeritud ka treeningute läbiviimine. Kehtna valla spordi- ja noorsootöö spetsialist Artur Ojasalu ütles, et treeningring soovitakse seal avada 2018. aasta kevadel. Finantsid tulevad selleks riikliku huvihariduse rahastusest.
Ojasalu ütles, et vald on soetanud ka ise varustust, et treeningutel saaksid osaleda lapsed, kelle perekonnal ei ole võimalust tõukeratast ning vajalikku turvavarustust soetada. Laste jaoks on selle varustuse laenutamine tasuta. Lisaks on Ojasalu sõnul sarnased treeningud plaanitud alates kevadest ka Kehtnasse.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare