11.1 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArvamusTõsised muudatused Eesti klubivutis

Tõsised muudatused Eesti klubivutis

Siim Jõgis.

Eesti jalgpalli kõrgliiga hooaeg jõudis lõpule möödunud laupäeval, 4. novembril. Vaevalt olid FC Levadia ja FC Flora leppinud 0:0 viiki ning Flora tiitligi kätte saanud, kui saabusid kaks pommuudist. Tulevast hooajast muutub Premium liiga koosseis märgatavalt ning kahte tippklubi asendavad esiliiga esimene ja teine meeskond.

Loetud minutite jooksul pärast meistrivõistluste lõppu tuli välja uudis, et FCI Tallinn ja FC Levadia alustavad ühinemisprotsessi. Eesti jalgpalli kõrgliigas ei ole see küll ainulaadne juhtum, aga mitte ka levinud praktika. Viimati juhtus see rohkem kui kümme aastat tagasi pärast 2006. aasta hooaega, kui ühinesid JK Maag Tartu ja Tartu JK Tammeka. Nüüd lähevad sama teed kaks tugevat Tallinna klubi.
Samal päeval, 4. novembril, sai selgeks, et tippseltskonnas peab pillid kokku pakkima ka Sillamäe Kalevi meeskond, põhjuseks tõsised ja pikaajalised rahalised probleemid. Seetõttu võttis Eesti jalgpalli liit ära hooaja alguses neile usaldatud litsentsi. Sellega sattus Eesti klubivuti tippliiga seisu, kus kaks igati arvestatavat tiimi alates 2018. aasta hooajast enam kaasa ei löö. Kujunenud olukorras midagi roosilist leida on küllaltki raske. Teatavasti krooniti FCI Tallinn 2016. aasta novembris FC Infoneti nime all Eesti meistriks. Sillamäe Kalevi parimad tulemused pärinevad aastatest 2009 ja 2014, kui klubi teenis hõbemedalid. Viimastel hooaegadel nii hästi siiski läinud ei ole ja tulemuseks ongi haihtumine Premium liigast.
Eesti jalgpalli liidul ei jäänud muud üle kui säilitada järgmiseks aastaks automaatselt Premium liiga koht kahele tabeli alumisele meeskonnale, Viljandi JK Tulevikule ja Pärnu JK Vaprusele. Samuti pälvisid pääsu kõrgemasse seltskonda esiliiga esimese ja teise koha saanud meeskonnad Maardu Linnameeskond ja JK Tallinna Kalev. Seega koosneb kõigi eelduste kohaselt 2018. aasta Premium liiga järgmisest kümnest meeskonnast: Tallinna FC Flora, Tallinna FC Levadia, Nõmme Kalju FC, JK Narva Trans, Paide Linnameeskond, Tartu JK Tammeka, Viljandi JK Tulevik, Pärnu JK Vaprus, Maardu Linnameeskond ja JK Tallinna Kalev.
Tegemist on kahtlemata hoobiga kogu klubijalgpalli arendamisele Eestis. Tõenäoliselt langeb sellest ka koduse kõrgliiga keskmine tase. Muidugi on õhus lootus, et kahest koosseisust üle jäävad mängijad leiavad omale koha teistes klubides. Ka nendes kahes, mis äsja kõrgemasse seltskonda tõusid. Nii võib muidugi minna ja see tuleb üldisele tasemele kasuks. Teisest küljest näitavad Eesti klubide taset väga hästi suvised mängud eurosarjades. Nendest võtavad igal aastal osa neli meie klubi. Väikeste eranditega on tulemused muidugi mannetud. Nüüd, kui pole enam FCI-d ega Sillamäe Kalevit, on raske näha, kes võiks edukalt neljanda tiimina Eestimaad Euroopas esindada. Narva Trans? Muud võimalust kuskilt ei paista, kuid nende tulemused senistes euromängudes näitavad selgelt, mida neilt oodata tasub ja mida mitte.
Tõsi on muidugi see, et 2018. aasta hooaeg on alles mitme kuu kaugusel. Pall pannakse mängu Eesti sajanda sünnipäeva paiku veebruaris. Põnev sissejuhatus on igal juhul tehtud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare