-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSKümneaastane Rapla poiss pälvis parima leiutise preemia

Kümneaastane Rapla poiss pälvis parima leiutise preemia

Stina Andok / foto: Aare Hindremäe.

Rapla ühisgümnaasiumi 4. klassi õpilane Kert Vahtre pälvis oma leiutise „lükandukse kiibiga lukk“ eest oma vanusekategoorias kõige kõrgema preemia.

Igal aastal korraldatakse õpilasleiutajate riiklikku konkurssi eesmärgiga väärtustada teadus- ja arendustegevust ning innovatsiooni õpikeskkonnas. Konkursile oodatakse uudseid leiutisi, mis lahendavad kellegi igapäevaelu probleeme ja aitavad elu paremaks muuta. Kokku esitati sel aastal konkursile 987 tööd 1055 autorilt 92 koolist ja huvikoolist ning kaheksast lasteaiast ja ühest kutseõppeasutusest üle kogu Eesti.
1.-4. klassidest ja eelkooliealistelt lastelt laekus 555 leiutise ideed, 5.-9. klasside õpilastelt 388 leiutise ideed ja 10.-12. klasside õppuritelt 44 leiutise ideed. Rapla maakonnast saadeti konkursile kokku 71 tööd. Kõige nooremas kategoorias pälvis I preemia Rapla ühisgümnaasiumi 4. klassi õpilane Kert Vahtre oma töö „Lükandukse kiibiga lukk“ eest. Tema leiutise idee märgiti ära lisaks veel TTÜ Mektory tehnoloogiakooli, Taani Kuningliku Saatkonna ja SA Teaduskeskuse AHHAA poolt.
„Tahtsime tunnustada noort leiutajat, kellel on olemas ka suurepärane tehniline taip ja insenerioskused, mis võimaldavad oma idee reaalselt kasutatavaks muuta,“ põhjendas Taani saatkonna kultuuri- ja pressisekretär Kirke Torpan saatkonna valikut.
Kerdi idee „Lükandukse kiibiga lukk“ sai alguse poisi enda vajadusest. Nimelt soovis ta oma toa lükanduksele lukku ning otsustas selle leiutada. „Minu lukk töötab elektroonilise võtmekiibiga. Vale kiibiga viibates hakkab põlema punane tuli ja uks jääb lukku. Õige kiibiga hakkab põlema roheline tuli, servomootor tõmbab riivi konksu tagant lahti ja ukse saab avada. Sellist lukku saab kasutada lükandustel, tavalistel ustel, karpidel ja kappidel,“ on Kert ise oma leiutist lahti seletanud.
Sellise luku jaoks on vaja emaplaati, juhtmeid, servomootorit, kiibilugejat, kiipi, lülitit, piezot, ukseriivi, konksu, traati, patareid, kirjaklambrit, kruve, haamri käepidet ja plastist elektrikarpi. Tähelepanuväärne asjaolu Kerdi leiutise juures on see, et ta on selle peensusteni välja mõelnud täiesti iseseisvalt ning tänaseks on Kert ideest teostusenigi jõudnud ja oma uksele luku ette saanud. Kert tutvustas oma uudset leiutist eelmisel nädalal eetris olnud ETV saates „Ringvaade“.

5.-9. klasside kategoorias pälvis III preemia Märjamaa gümnaasiumi 5. klassi õpilane Kertu Kaljusaar oma töö „Päikesemärk – D-vitamiini mõõtja“ eest. Kertu idee leidis tunnustamist, kuna see aitab inimestel teadvustada vajadust viibida värskes õhus ja päikese käes. Päikesemärk tuletab seda meelde.
„Tihti räägitakse, et Eestis elavatel inimestel on D-vitamiini puudus. Minu leiutiseks on riiete külge kinnitatav märk D-vitamiini hulga mõõtmiseks, mis tuletab meelde, et oleks vaja viibida õues ja päikese käes. Märgi keskel on valgusandur, mis piisava hulga valguse koguse mõõtmisel muudab märgi värvi,“ on Kertu oma ideed kirjeldanud. Idee loomisel juhendas teda õpetaja Eve Burmeister.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare