-2.8 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSHiie sõbra aunimetuse pälvis Eha Metsallik

Hiie sõbra aunimetuse pälvis Eha Metsallik

Siim Jõgis.

Hiite Maja Sihtasutus tunnustas laupäeval, 2. detsembril Tartus Eesti Rahva Muuseumis hiiesõbralikke inimesi ja tegemisi. Tänavuseks hiie sõbraks pärjati mesinik ja metsanaine Eha Metsallik.

See on tunnustus aastatepikkuse tegevuse eest Paluküla hiiemäe hoidmisel ja kaitsmisel. Varem on Rapla maakonnast saanud sama tunnustuse Lembi Välli, Arvi Sepp ja Toivo Sepp 2009. aastal.
Pärast tunnustusüritust “Aktuaalsele kaamerale” antud intervjuus ütles Mets­allik, et me ei pea ainult minevikus elama. “Meil on ju kõik alles veel, kuigi palju on meie loodust veel alles ja see loodus õpetab ja loodus kõnetab. Mind on näiteks mesilased õpetanud loodusraamatut lugema, et mesilased on need teejuhid. Ma olen 40 aastat käinud nagu haige jänes – vaatan, mida nad korjavad, ja see õpetabki. Lõpuks panedki selle pusle kokku kogu sellest tasakaalus loodusest ja kui vajalik see meile on ja kas me jätame oma lastele ja mesilastele ja lastelastele seda loodust, kas me jätame oma maad?” ütles Metsallik.
Aunime kättesaamisel vöötati hiie sõber väevööga ning talle anti hiie sõbra kirves. EVT Põlisrahvaste Sihtasutuse esindaja Liina Meta Kuuskman ütles aunime väljakuulutamisel: “Meie tänavune hiie sõber on naine, kelle soontes voolab harjakate veri. Ta on viie lapse ema ja kahekümne lapse vanaema. Teda iseloomustavad hästi sellised sõnad nagu julge, isepäine, lahke, sihikindel, hoolitsev, loov, raudse selgrooga vaba inimene. Ta elab Paluküla hiiemäe lähedal, vana Harjumaa ja Järvamaa piirialal kõrvalises kohas, kus karud liiguvad ja tema mesipuid puistavad. Ta on inimene, kes austab põlisrahva pärimust ja vahetut suhet metsiku, isepäise, ise toimetuleva alistamata loomaga. Ta hoiab ja kannab edasi Paluküla hiiemäe pärimust, ja aitab koos abikaasaga korraldada tähtpäevi Paluküla hiiemäel.
Viimastel aastatel on ta korduvalt esinenud kohalikus ajakirjanduses Paluküla hiiemäe ja põlisrahva metsade kaitseks ning teadvustanud ka muid ümbruskonna pühapaiku. Ta on kaitsnud südikalt Kõrvemaa maastikukaitseala teemalistel ja muudel nõupidamistel Paluküla hiiemäge raiujate ja arendajate eest.”
2009. aastal hiie sõbra tiitliga pärjatud Arvi Sepp ütles, et tema arvates sai tänavu selle aunime õige inimene. “Eha on tubli inimene, metsaga lähedalt seotud ning selle kaitseks ka välja astunud. Samuti on ta tegelenud põlisrahvaste küsimustega,” ütles Sepp. Sarnaselt Metsallikuga teenis ka Sepp selle tunnustuse Paluküla hiiemäe kaitsmise eest. Mullu kuulutati hiie sõbraks pärimuse tutvustaja, nüüdseks juba kahe hiieraamatu autor Ahto Kaasik, tunamullu kolme hiiefilmi ja lugematute loodusfilmide autor Rein Maran. Hiie sõbra tunnustus antakse välja igal aastal.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare