13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelKallistusi tulvil Saagu Valguse jõulupidu

Kallistusi tulvil Saagu Valguse jõulupidu

Stina Andok / foto: Stina Andok.

Juba viiendat aastat järjest korraldas MTÜ Saagu Valgus Raplamaa keskus jõulupeo vaesuspiiril elavate perede lastele. Traditsiooniline pidu oli möödunud laupäeval, 16. detsembril Raikkülas.

Kuigi Saagu Valguse keskust ja poodi Raplamaal juba üle aasta füüsiliselt ei eksisteeri, on MTÜ heategevusega tasapisi jätkanud. Aastate eest alguse saanud huviharidusklasside korraldamine ja ühiste ürituste läbiviimine suvisel ajal laagritega ning talvel jõulupeoga on seega endiselt edasi kestnud. Nii koguneti taas jõulupühade eel Raikküla kultuurikeskusesse, et ühiselt üks tore jõulupidu pidada.
Varasematel aastatel, kui keskus oli veel avatud ja tegevus aktiivsem, tehti annetuste toel jõulud rõõmsamaks vahel suisa neljasajal lapsel korraga. Tänavu koostati huviharidusklasside õpetajatega ühiselt nimekiri, milles oli 126 last Märjamaalt, Kehtnast, Eidaperest ja Raplast. Sel korral otsustas MTÜ SV Raplamaa juhataja Alma Linder tegutseda pakkide sisu komplekteerimisel varasemate aastatega võrreldes teisiti. Selle asemel, et kõikvõimalikke annetusi koguda ja seejärel need lastele pakkidesse jagada, lasi ta igal lapsel oma soovi kirja panna. Kuigi laste soovid võivad teinekord olla uskumatult suured, oli Linderi sõnul enamik kingisoove siiski mõistlikud ja teostatavad. Kingisoovid teada saanud, asus tegus juhataja neid otsima, pöördudes otse ettevõtete poole ning küsides spetsiifilisi esemeid.
Sel aastal olid laste suurimateks soovideks kirjutuslaud ja suusad. Linder pöördus kirjutuslaua otsingutel Rap­lamaa ettevõtte Harviker OÜ poole, kes oli ka eelmisel aastal Saagu Valguse jõulupeo toetaja. Linderi sõnul pikka juttu rääkima ei pidanud, juba mõne minuti jooksul teatas ettevõtte juht Siiri Tamm, et kirjutuslaua nad leiavad. Lisaks said lapsed Harviker OÜ-lt lauamänge, mida olid soovinud.
Suuskade leidmisel oli abiks Kalle Palling, kes samuti on jõulupeo korraldamisel toeks olnud varasematelgi aastatel. Palling ei vedanud lapsi alt ning tema ja Eesti Suusaliidu toel said kokku seitseteist last päris oma korralikud suusad. Need pisut suuremad kingitused toimetati lasteni juba enne laupäevast jõulupidu. Suuremate kinkide kõrval tehti aga hulgaliselt vähemalt sama olulisi väiksemaid kingitusi ja Linder on kõigile annetajatele ääretult tänulik: „Sel aastal on süda kohe kuidagi eriti rahul, sest iga laps sai täpselt selle, mida ta oli soovinud.“
Traditsiooniline Saagu Valguse jõulupidu tähendab pikkasid laudasid koos kõigega, mida ühelt jõululaualt võiks oodata. Tänavu said lapsed lisaks mõnusatele kodustele soojadele söökidele maiustada ka Balbiino annetatud jäätistega. Kui kohad olid laudade taga sisse võetud ja esimesed kõhutäied söödud, tervitati jõuluvana. Saagu Valguse looja ja patroon Siiri Sisask koos Linderi ja lastega kutsusid jõulutaadi lavale sooja tervituslauluga. Seejärel said kõik lapsed juba eraldi jõuluvanale paki lunastamiseks laulda või luuletust lugeda. Sel aastal olid lapsed end usinasti ette valmistanud, vaid mõni üksik poiss pidi paki saamiseks kätekõverdusi tegema.
Erilisel juubelipidustusel oli ka väga eriline jõuluvana. Mõnusa olekuga habemik leidis iga lapse jaoks häid sõnu, kiitusi ja sooje kallistusi. Tänu oma armsatele sõnadele ja helladele kallistustele sai temast tõeline staar, kellega iga laps soovis eraldi pilti ja kallistust. Need on hetked, mis meenutavad, kui vähe on ühe väikese inimese õnneks tegelikult tarvis ja kui suur võib olla see tunne, kui sul on võimalus sellist siirast rõõmu kõrvalt vaadata.
Saagu Valguse jõulupidu on kahtlemata väga paljude laste ja ka täiskasvanute jaoks aasta üks oodatumaid sündmusi, kus saadakse kokku justkui oma suure perega, vahetatakse häid sõnu, soove ja kingitusi ning tervitatakse teineteist kallistustega. Kuigi sündmus oli tulvil rõõmsaid hetki, läikis mõni silmapaar ka pisut kurvastusest. Kuna keskust Raplamaal enam füüsiliselt ei ole, on kokkupuutepunkte omavahel vähem ja nii mõnegi noore inimese südant täitis igatsus.
Kuniks aga on traditsioonid, jäävad alles kohtumised ja koos nendega ka lootus, et taas võib kasvada väikesest heast midagi suurt.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare