-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSKomisjon ootab arvamusi uue sümboolika kavandite kohta

Komisjon ootab arvamusi uue sümboolika kavandite kohta

Katri Reinsalu.

Ühinenud Rapla valla üks proovikivisid on leida endale uus sümboolika, mis nelja valda ühendaks.

Selleks kuulutati välja sümboolikakonkurss, mille raames oodati Rapla valla vapi ja lipu kavandit nii värvilise kui ka mustvalgena, dokumendi näidisblanketti ning sümbolite kirjeldust. Konkurss kestis 1. novembrini ning kokku laekus 31 tööd.
Tööde hindamiseks loodi ühinenud valdade esindajatest komisjon, kuhu kuuluvad Ülle Kiviste, Aili Normak, Ado Tuuga, Anne Kalf ja Cerly-Marko Järvela. Esimest korda koguneti 27. novembril, kui ümbrikud avati.
Järvela ütles, et laekunud tööde hulk üllatas komisjoni positiivselt. Tööde tase oli aga erinev. „Põhiküsimusele – millised sümbolid ühinenud Rapla valda kõige paremini iseloomustavad, olid ühel või teisel moel küll kõik kavandite autorid vastust otsinud,“ rääkis Järvela.
Kavandite täpsem analüüsimine alles käib. Seetõttu on vara ka öelda, kui paljud neist heraldikanõuetele vastasid. Pigem toob Järvela välja riigikantselei sümboolikanõuniku Gert Uiboaedi märkuse, et enamasti leitakse iga kavandi puhul midagi, millega tuleb tööd edasi teha.
Esialgne valik laekunud tööde hulgast on tehtud. Välja valiti 15 kavandit, mis läksid ka avalikule väljapanekule elanike arvamuste kogumiseks. „Hindamiskomisjon jättis eelvalikusse selge kujundusliku motiiviga võistlustööd ja lükkas kõrvale liig kribu motiiviga kavandid, samuti need, milles sisalduv sõnum ei tundunud ühinenud valdu iseloomustavat. Sõnum on ju kõige olulisem!“ selgitas Järvela.
Oma arvamuse avaldamiseks on aega 27. detsembrini. Väljavalitud kavandid on üleval valla kodulehel ning inimestel on võimalus oma lemmiku poolt hääl anda. Veel saab arvamusavaldusi edastada sotsiaalmeedia ning e-posti teel. Senini on huvi olnud võrdlemisi leige ning komisjonile on laekunud vaid paar arvamust.
Rahva arvamus on aga oluline. Laekunud tööde hulgas ei olnud ühtegi, mis oleks hindamiskomisjonile teistest peajagu parem tundunud. Kuna selget favoriiti ei ole, ootab komisjon just nimelt laiema üldsuse seisukohta.
Laekunud kavandid vaatab üle ka riigikantselei heraldikanõukogu. Pärast rahvaküsitluse tulemuste selgumist koguneb komisjon uuesti. Võttes kõik eelneva arvesse, langetatakse otsus eeldatavasti veel käesoleval aastal. „Kui kõik laabub, esitatakse väljavalitud kavand volikogule kinnitamiseks 25. jaanuaril 2018,“ ütles Järvela.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare