0.5 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
RSRapla kirikus koguti jõulupühadel trepi renoveerimiseks 1600 eurot

Rapla kirikus koguti jõulupühadel trepi renoveerimiseks 1600 eurot

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

EELK Rapla Maarja-Magdaleena kiriku peasissekäigu juures olev trepp on kehvas seisus ning vajab renoveerimist. Koguduse õpetaja Mihkel Kukk ütles, et punane tuli läks koguduse jaoks põlema pärast 2016. aasta jõuluõhtu jumalateenistust, kui mõned inimesed olid kirikust väljumisel trepi peal kukkunud.

Sellest ajast võeti renoveerimine tõsisemalt plaani. Nüüdseks on olemas nii projekt kui ka märkimisväärne osa rahastusest. Sealjuures on projekt muinsuskaitseametiga kooskõlastatud. Et aidata vajalikku summat kokku saada, viidi 24. detsembri õhtusel jumalateenistusel läbi korjandus. See on seda märkimisväärsem, et varasematel aastatel ei ole jõuluõhtu teenistusel korjandust olnud. Jõuluõhtu ning jõulu esimese püha jumalateenistustel annetasid Rapla kirikus käinud inimesed trepi renoveerimiseks kokku ligikaudu 1600 eurot.
Kukk ütles, et see oli väga meeldiv üllatus, mida esialgu oodata ei osatud. Lisaks on kogudusel olemas Leaderi toetus 20 000 euro ulatuses. Kukk selgitas, et siiski ei pruugi sellest piisata, sest tööde kogumaksumus ei ole veel täpselt selge. Enne selle numbri selgumist tuleb esmalt kuulutada välja riigihange ning leida tööde läbiviija.
Trepi renoveerimisega loodetakse lahendada veel üks mure, millega kirik on juba mõnda aega silmitsi seisnud – kuidas pääsevad pühakotta ratastoolis inimesed. Kukk rääkis, et mujal maailmas on see elementaarne, et kirikute sissepääsude juures on pealesõidutee ratastoolide jaoks. Tema sõnul oleks tegelikult pidanud selle muretsema Rapla kiriku juurde juba varem. Kui ratastoolis inimene on soovinud kirikut külastada, on tulnud ta lihtsalt teiste abiga trepist üles tõsta. Nüüd on pealesõidutee uude projekti lisatud.
Rääkides ajakavast, lausus Kukk, et kui kõik läheb plaanipäraselt, loodetakse tööga algust teha kevadel – kõigi eelduste kohaselt aprillis. Kui see visioon õnnestub, peaks renoveeritud trepp valmima 2018. aasta suvel. Aastate jooksul on seda treppi püütud ka betooniga lappida, kuid korralik renoveerimine võetakse käsile esmakordselt. Kukk tõdes, et kehvas seisus on ka kirikuhoone küljesissepääsude juures asuvad trepid, kuid esimese hooga neid korda teha ei jõua. Siiski võetakse see pikemas perspektiivis plaani.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare