9.4 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSRaplamaa Omavalitsuste Liitu juhib Heiki Hepner

Raplamaa Omavalitsuste Liitu juhib Heiki Hepner

Inge Põlma / foto: Siim Solman.

Raplamaa Omavalitsuste Liidu (ROL) täiskogu uus koosseis sai esmakordselt kokku veidi tavatult 15. detsembril, sest traditsiooniliselt koguneb täiskogu neljapäeviti. Täiskogu istungile eelnes ROL-i juhatuse koosolek, kus valiti juhatuse esimeheks Kohila vallavanem Heiki Hepner ja aseesimeheks Rapla vallavanem Piret Minn.

Heiki Hepner, kelle valimise oli täiskogu heaks kiitnud, ütles avasõnades, et ees on keerulised ajad, mil tuleb õppida uut olukorda tundma ja jooksvalt lahendusi leidma. „Ring on väiksemaks jäänud ja seda olulisem on koostöö. See ei tähenda, et me ei peaks vaidlema, aga oluline on, et lõpuks kokkuleppele jõuaksime.“
Pärast oktoobrikuiseid valimisi on ROL-i liikmete arv kahanenud neljani ehk senise 20 inimese asemel on täiskogus 8 esindajat – igast vallast volikogu esimees ja kolmest vallast ka vallavanem. Kehtna vallavolikogu otsustas, et vallavalitsust esindab arendusnõunik Varri Väli. ROL-i juhatusse kuulub kolm vallavanemat, lisaks ülalnimetatuile veel Villu Karu Märjamaalt. Kehtna vallast on juhatuses volikogu esimees Peeter Kustmann.
Pool täiskogu liikmetest – Kohila ja Märjamaa esindajad – on täiskogu liikmed olnud ka eelmises koosseisus. Peeter Kustmann, kes praegu esindab Kehtna valda, kuulus valimiste-eelsesse täiskogusse Järvakandi volikogu esimehena. Vaid Rapla vald on täiesti uues koosseisus – nii vallavanem Piret Minn kui ka volikogu esimees Rene Kokk on alles viimaste valimistega kohalikku poliitikasse tulnud. Ja nagu öeldud, esindab Kehtna vallavalitsust arendusnõunik, mitte vallavanem.
Omavalitsusliidule soovis edu ka maavanem Tõnis Blank, kes nentis, et endiselt on veel riigi tasandil palju segadust. „Ei ole muud teha, kui oodata, et volikogud ja ROL saaksid oma tööga pihta hakata. Kas selleks kulub neli aastat või rohkem, on praegu selgusetu.“

Büroo laieneb
Siiani on ROL-i igapäevatööd juhtinud büroo kahe töötajaga – tegevjuht ja sekretär. Maavalitsuste kaotamise järel on riik andnud osa maavalitsuste tegevustest üle omavalitsustele ühiseks täitmiseks ning volikogud on need kohustused delegeerinud ROL-ile. Väga lühidalt puudutavad need ülesanded maakonna arendustegevust, erinevaid tunnustamisi, kultuurikorraldust, rahvatervise ja turvalisusega seotud teemasid.
Seega tuleb büroosse täiendavalt inimesi tööle võtta. Täpsemalt on juttu kolmest töötajast: arendusjuht, rahvatervise ja turvalisuse spetsialist ning kultuuri- ja haridusspetsialist. Nendele kolmele kohale tuleb konkurss. Tegevjuhina jätkab Silvi Ojamuru. Kuna uusi ülesandeid on palju, küsiti tegevjuhilt, kas kolme uue töötajaga on võimalik kõike teha. Ojamuru vastas, et olemasoleva rahastuse juures ei julge nad rohkem töötajaid võtta.
Büroo kulude ja erinevate tegevuste katteks tuleb rahastus ROL-i liikmemaksudest, mis tõusevad 5%, ja erinevate lepingutega. Näiteks rahandusministeeriumiga on sõlmitud kolme aasta peale leping. Lühemad lepingud tulevad haridus- ja teadusministeeriumi, siseministeeriumi ja Tervise Arengu Instituudiga, aga need kirjutatakse alla siis, kui vastavate asutuste eelarved on kinnitatud.

Esmased ülesanded

Uue aasta üks tähtsamaid ülesandeid on maakonna arengustrateegia koostamine, mis peab olema kooskõlastatud ja kinnitatud 15. jaanuariks 2019. Kuid esialgu on kiire hoopis kahe komisjoni moodustamisega. Need on auhindamiskomisjon ja “Eesti Vabariik 100” maakondlik komisjon, kuna mõlemad peavad juba uue aasta alguses tegevust alustama.
Rapla maakonnas on seni erinevaid tunnustusi jagatud mitmel üritusel. Järgmisel aastal soovitakse aga teha üks suur ülemaakondlik tunnustamisõhtu, EV100 tänugala „Raplamaa tänab“, mis viiakse läbi 16. veebruaril. Siis antakse üle nii Rapla Redel kui ka Kultuuripärl ning muud tunnustused.
Mõnevõrra segane on seis maakonna vapimärkide andmisega, mis seni on olnud siseministri määrusega antud maavanema pädevusse. Silvi Ojamuru selgitas, et riigihaldusminister on oma määrusega hiljaks jäänud ja seda ei ole oodata enne 29. detsembrit. Alles seejärel saaksid volikogud delegeerida ülesande ROL-ile. Mis tähendab, et juriidiliselt saaks see kõik toimuda alles jaanuarikuus, aga see jätab väga vähe aega kandidaatide esitamiseks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare