13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RS“Ringvaade” käis uudistamas võimalikku Keava meteoriidikraatrit

“Ringvaade” käis uudistamas võimalikku Keava meteoriidikraatrit

Katri Reinsalu / foto ja video: Siim Solman.

Augusti lõpus kirjutasime Illar Oleski kahtlusest, et tema Tarsi talu lähedal on Keava rabas meteoriidikraater. Õhust tehtud fotodelt on selgelt näha ringstruktuur, mille raadius on umbes 650 meetrit. Ka spetsialistid nõustusid, et pinnavorm väärib edasist uurimist.
Septembri lõpus käisid teadlased Keava rabas uuringuid läbi viimas. Järelduste tegemiseks on siiani vara ning töö ringstruktuuri tekkimise põhjuste väljaselgitamiseks käib. Tallinna Tehnikaülikooli geoloogia instituudi professor Siim Veski on võtnud juhendada Tallinna Saksa gümnaasiumi õpilase Taavi Kalle.
Noore maateadustehuvilise 11. klassi uurimustöö tulemusel võiks juba kindlamalt öelda, millega Keava rabas tegemist on.
Teema on kahtlemata huvitav ning pole imestada, et see on ka teiste väljaannete kõrvu kandunud. Eelmisel neljapäeval väisas raba “Ringvaate” võttemeeskond ning filmima mindi loomulikult otse sündmuskohale. Ilm oli aga talviselt lumine ja maa äärimiselt märg ning seetõttu „kraatri“ rabasesse keskmesse minema ei hakatud.
Reporter Hannes Hermaküla tegi juttu nii Siim Veski, tema juhendatava kui ka Illar Oleskiga. Võttemeeskonnale näidati ette eelnevate uuringute käigus leitu ning pärast filmimist sai gümnaasiumiõpilane rabast veel mõned uurimustöö jaoks vajalikud proovid võtta. Filmitud lõik peaks eetrisse jõudma lähiajal. Uurimustöö tulemused selguvad aga alles kevadel.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare