-1.7 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSRaplasse otsitakse uut perearsti

Raplasse otsitakse uut perearsti

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

Terviseamet on kuulutanud välja konkursi leidmaks Raplasse uus perearst. Nii mõnigi pakkus, et perearst Eve Herodes on lõpuks oma sõnad teoks teinud ja otsustanud pensionile jääda. Teised arvasid, et asi on kaks aastat tagasi ametist lahkunud perearsti Ene Palloni nimistus, millele ei ole siiani püsivat perearsti leitud.

Eve Herodes kinnitas telefonis, et mõlgutab tõesti mõtet pensionile jäämisest. „Olen kolm aastat rääkinud, et ei lase end kanda välja jalad ees,“ rääkis ta. Herodes ei tee saladust, et vanus on selline, et võiks tööle elamise asemel isiklikule elule keskenduda.
Kõik tema nimistu patsiendid võivad aga natuke kergemalt hingata, sest vähemalt järgmine pool aastat perearstil siiski reaalset plaani pensionile jääda ei ole. Just nii kaua tuleb perearstil terviseametile oma ametist lahkumisest ette teatada. Selle osas, kas talle vajadusel asendaja leitakse, ei ole Herodes kuigi optimistlik. Arste tuleb ülikoolist vähe ja kui probleemiga varsti tõsisemalt tegelema ei hakata, on olukord Raplas peagi üsna kurb. Samal ajal ei oska ta ka põhjendada, miks on Raplasse nii raske uusi perearste saada.
Herodese juures töötab täna ka kaks pereõde. Üks neist on perearsti sõnul pensioniealine, teine mitte. „Küll me leiame neile lahenduse. Kõigepealt tuleb leida minule asendus,“ rääkis ta tulevikust.
Lõpetuseks kinnitas Herodes, et on oma patsientidele pidevalt kättesaadav. Nii kaua kui jõuab, käib ta tööl edasi. Kuid ametist lahkuvate arstide asendamise probleemile tuleb aktiivselt lahendust otsida, on tema seisukoht.

Uus nimistu

Terviseametist öeldi, et kõigil Rapla maakonna perearstinimistutel on perearst või ajutine asendaja olemas ning Raplas on välja kuulutatud hoopis 0-nimistu konkurss, ehk mitte kellegi asendamiseks, vaid täiesti uue arsti leidmiseks.
Uus arst alustaks nullist ning hakkaks enda nimistusse patsiente koguma. Samuti ei ole selle nimistu juures praegu ühtegi pereõde. Juhul, kui konkurss õnnestub, palkab uus arst endale ise abipersonali.
„Null-nimistu konkurss on terviseameti poolt välja kuulutatud seetõttu, et praegu on Raplas perearstide nimistud täis või praktiliselt täis ning inimestel on raske siin piirkonnas endale perearsti valida. Kui konkurss null-nimistule nurjub, töötavad praegused Rapla perearstid edasi endise suure koormusega ning läbipõlemise piiril senikaua, kuni jaksavad,“ selgitas olukorda Rapla perearst Kadri Luga.
Konkursile avalduste saatmise viimane tähtaeg on 27. jaanuar. Tulemustest on terviseamet valmis rääkima alles pärast tähtaja kukkumist.
Ametist lahkuvast perearstist tulenevat probleemi ilmestab hästi perearst Ene Palloni juhtum. Ta lahkus ametist 2016. aasta märtsis. Tema nimistu ülevõtmiseks korraldas terviseamet konkursi. See tuli paraku nurjunuks kuulutada, sest ei laekunud mitte ühtegi avaldust. Kuni tänaseni on Palloni nimistu käinud asendajalt asendaja kätte. Neljas ja veidi pikemalt püsima jäänud asendaja on dr Argo Lätt. Peaaegu poolteist aastat on Palloni nimistu patsiendid tema vastuvõtul käinud, kuid ometigi töötab ta siiani ajutise asendaja nime all. Kindel on praegu vaid see, et kokkulepete kohaselt peaks Lätt sellel kohal tänavuse aasta lõpuni jätkama.
Miks siis on Raplasse kui maakonnakeskusesse nii keeruline uusi arste leida? Põhjalikku vastust sellele küsimusele pole ei perearstidel endil ega ka terviseametil. „Eelkõige soovitakse perearstina tööle asuda Tallinnasse või Tartusse, mis omakorda mõjutab ka perearstide leidmist väiksematesse kohtadesse,“ kommenteeris terviseameti tervishoiuteenuste osakonna peaspetsialist Kaie Kudre.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare