11.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSRapla sümboolikakonkursi tulemus on veel lahtine

Rapla sümboolikakonkursi tulemus on veel lahtine

Katri Reinsalu.

Eelmisel aastal korraldas ühinenud Rapla vald sümboolikakonkursi leidmaks uuele vallale vapp ja lipp. Tööde esitamise tähtaeg oli 1. november. Kokku laekus 31 kavandit.

Neist õige väljavalimiseks pandi kokku hindamiskomisjon, kuhu kuuluvad Ülle Kiviste, Aili Normak, Ado Tuuga, Anne Kalf ja Cerly-Marko Järvela. Rahvahääletuse jaoks valis komisjon välja 15 kavandit. Oma arvamuse sai vallale edastada detsembrikuu jooksul valla kodulehe vahendusel, valla kantseleisse e-kirja saatmisega või helistades. Arvamust sai avaldada ka suhtlusportaali Facebook vahendusel ning Google vormi täites. Kokku laekus ligi 400 arvamust.


Enim hääli kogus rahvahääletusel kavand märgusõnaga „A333“. Teisele kohale tuli kavand „Sild“.
„Ülejäänud tööde häältesaak jäi väiksemaks, kuid üle 10 poolthääle pälvisid veel kavandid märgusõnadega „Elav pärimus“, „Kuldne kesktee“, „Juurte juurde“ ja „Pihlapuu“,“ seisab protokollis.
Väljavalitud kavandid saatis hindamiskomisjon ka Riigikantselei heraldika ekspertkomisjonile, kuhu kuuluvad Arno Mäger ja Ivo Manfred Rebane. Nende hinnangul vastas heraldikanõuetele täies mahus vaid kavand märgusõnaga „Juurte juurde“.
„Enamik kavandeid vastas heraldikanõuetele osaliselt ja ekspertkomisjon esitas ettepanekud kavandite täiendamiseks,“ selgub protokollist.
Pärast arvamuste kättesaamist otsustas hindamiskomisjon, et „Juurte juurde“ vastab kõige suuremas ulatuses konkursitööde hindamiskriteeriumitele ning kavandi saab muutmata kujul võtta valla sümboolikana kasutusele. Tööd kirjeldatakse järgmiselt: „Vapil on neljastatud rohelisel ja hõbedasel kilbil kujutatud vastasvärvides kaheksa­tipuline pügalrist, mis on taassünni märk ning muistne õnne- ja kaitsesümbol. Roheline värvus tähistab loodust ja lootust, elu võitu ning häid tegusid, hõbedane – tarkust, ustavust ning vaimuvalgust. Roheline ja hõbedane on ka uueks Rapla vallaks ühinenud Juuru, Kaiu, Raikküla ja Rapla valla senistel sümbolitel esindatud. Vapi ja lipu pinnajaotus märgib nelja ühinenud valla võrdväärset osapoolt.“
Rahvalemmik “A333” pakkus hindamiskomisjoni hinnangul küll originaalse idee, ent mittevastavuse tõttu heraldikanõuetele tuleks kavandit muuta ulatuses, mis ei pruugi võimaldada algset mõtet säilitada.
Veel jäi komisjonile silma loodusest inspireeritud sümbolitega kavand „Rabamari“, mille vapikirjeldus ehk blasoneering sisaldas huvitavaid seoseid piirkonna ajalooga.
Hindamiskomisjon otsustas seega anda esimese preemia ja 2000 eurot kavandile „Juurte juurde“. Teise preemia ja 1200 eurot sai rahvalemmik „A333“ ning kolmanda preemia koos 800 euroga kavand „Rabamari“.
Sellega ei saa aga konkursile joont alla tõmmata. Kuna hindamiskomisjoni poolt võidutööks kuulutatud kavand sai kõigest 7% rahvahääletuse poolthäältest, ütles Cerly-Marko Järvela: „Võib tunduda ebaõiglane võtta valla sümbolina kasutusele küll heraldikanõuetele vastav, kuid sedavõrd vähepopulaarne lipu ja vapi kavand.“ Vallavalitsus ei ole konkursi tulemust kinnitanud ning seetõttu võivad nii preemiate jagunemine kui ka võidutöö veel muutuda.
Praegu on otsustatud korraldada uus rahvaküsitlus selgitamaks välja rahva eelistust kahe tugevama kavandi võrdluses. „Suhtleme parasjagu Riigikantselei heraldika ekspertkomisjoniga ja uurime, kui suures ulatuses on kavandit „A333“ heraldika nõuetele vastavusse viimiseks kohendada tarvis. Kui tagasiside on laekunud, kuulutame rahvaküsitluse välja. Eeldatavasti jõuame rahvahääletuse sedasi korraldada, et tulemuste kinnitamine jõuab märtsikuisesse volikokku,“ ütles Järvela.
Kuni volikogu ei ole uut sümboolikat kinnitanud, kehtib ühinenud omavalitsuses senise Rapla valla sümboolika.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare