6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSRapla astus Harjumaa Ühistranspordikeskuse liikmeks. Kehtna ei kiirusta otsusega

Rapla astus Harjumaa Ühistranspordikeskuse liikmeks. Kehtna ei kiirusta otsusega

Katri Reinsalu

Eelmise aasta lõpust korraldab maavalitsuste asemel Lääne-, Lääne-Viru- ja Raplamaal ühistransporti MTÜ Harjumaa Ühistranspordikeskus. Nende maakondade volikogudel seisab ees otsustamine, kas astuda MTÜ liikmeks. Eelmisel neljapäeval oli see üks päevakorrapunkt Rapla vallavolikogu istungil.

Abivallavanem Meelis Mägi tõi liikmeks astumise positiivse küljena välja võimaluse olla Raplamaa ühistransporti puudutavate otsuste juures. Kui ühest maakonnast on vähemalt kolm valda MTÜ liikmed, saab see maakond koha juhatuses. Tänaseks on MTÜ liikmeks Kohila vald. Märjamaal on protsess alles pooleli ja Mägile teadaolevalt Kehtna ilmselt liikmeks ei astu.
Liikmeks astumisega kaasneb valla elanike arvust sõltuv liikmemaks, mis Rapla puhul on 8628 eurot aastas. Vallavalitsus on aga leidnud, et saadav kasu kaalub selle kulu igal juhul üles. Mägi tõi välja, et näiteks Rapla bussijaama haldamine läheks tulevikus üle MTÜ-le ja vallal ei oleks enam kinnistu ees rahalisi kohustusi. Praegu on bussijaama halduskulud 11 000 eurot aastas.
Küsimust arutasid nii eelarve- ja arengukomisjon kui ka majanduskomisjon. Mõlemad komisjonid toetasid ettepanekut ning seda kinnitas ka volikogu hääletus.
Lisaks tuli volikogul otsustada, kas anda ühistranspordikeskusele volitus haldusülesannete täitmiseks. See tähendab, et ühistranspordikeskus korraldaks edaspidi nii vallasisest kui ka õpilaste vedu Rapla vallas. Mägi lisas, et seda tehakse valla reeglite ja vajaduse järgi.
Koolitranspordi osas tuleb sügiseks niikuinii uus hange läbi viia ja Mägi sõnul oleks see ühistranspordikeskusele soodsam, sest nemad saavad käibemaksu tagasi. Haldusülesannete täitmise eest tuleb vallal aga tasu maksta. Selleks on 5% lepingust ilma käibemaksu ja piletituluta.
Ka seda küsimust arutasid nii eelarve- ja arengukomisjon kui ka majanduskomisjon. Ehkki mõlemas komisjonis kõlas ettepanek võtta seda punkti esimese lugemisena, ei leidnud see piisavalt poolthääli. Komisjonide ettepanekut arvestades hääletas volikogu volituse andmise poolt.

***

Kehtna ei kiirusta otsusega

Siim Jõgis

Pärast maavalitsuste sulgemist on kohalikud omavalitsused küsimuse ees – kuidas reguleerida edaspidi oma ühistranspordikorraldust ehk kas liituda Harjumaa Ühistranspordikeskusega. Kehtna vallavolikogu selles osas ei kiirusta.
Tegelikult ei ole seda Kehtnas veel volikogu tasemel arutatud. Volikogu esimees Peeter Kustmann ütles, et enne räägitakse see läbi eestseisuses ja majanduskomisjonis ning alles siis tuuakse volikogu ette. Võimalik, et ühistransport võetakse päevakorda juba veebruarikuisel kokkusaamisel. Selge on see, et ühel hetkel tuleb langetada otsus, kes hakkab haldama vallasiseseid ühistranspordiliine.
Enne 2017. aasta kohalike omavalitsuste valimisi sõlmis Kehtna vald uued lepingud seniste õpilastranspordi korraldajate OÜ Remfakti ja FIE Lembit Kutseriga. Mõlemad on oma tööd teinud juba aastaid ning tundub, et kõik sujub. Peeter Kustmann ütles, et tema kõrvu ei ole igaljuhul etteheiteid nende töö kohta kostnud.
Enne kui jõutakse volikogus otsustamiseni, kas alustada koostööd Harjumaa Ühistranspordikeskusega või mitte, on Kustmannil plaanis Kehtnasse kutsuda asutuse tegevdirektor Vello Jõgisoo. Ta on juba käinud rääkimas Raplamaa Omavalitsuste Liidu täiskogul, kuid siis jäi Kustmanni sõnul õhku mitmeid küsimusi. “Ühes või teises suunas Kehtna otsust langetanud veel ei ole. Enne vajab see teema seedimist,” ütles ta. Ühistranspordikeskuse huvi oleks loomulikult üle võtta nii õpilastranspordi kui ka vallasisese transpordi liinid. See aga tähendaks Kehtna jaoks loobumist senistest õpilasliinide vedajatest, mis Kustmanni sõnul kohalikele inimestele meeltmööda ei oleks. “Ega kõike ei peakski Tallinna külje alt juhtima,” sõnas ta.

***

E-hääletus nurjus

Stina Andok

Märjamaa vallavolikogu viis eelmisel reedel, 26. jaanuaril läbi e-hääletuse, et otsustada, kas Märjamaa vald liitub Harjumaa ühistranspordikeskusega või mitte. Vallavolikogu esimehe Urmas Kristali sõnul e-hääletus nurjus.
Ettepanek ühistranspordikeskusega liitumiseks sai rohkem vastuhääli, mistõttu suunati teema tagasi majandus- ja eelarvekomisjonile arutamiseks, misjärel võetakse asi arutlusele korralisel vallavolikogu istungil.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare