-0.1 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
RSKolm korteriühistut said endale tulekustutid

Kolm korteriühistut said endale tulekustutid

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

Eelmise aasta lõpus korraldas päästeamet tuleohutuskampaania, mis oli suunatud peamiselt kortermajade elanikele. Eesmärk oli jõuda selleni, et igas korteris oleks töökorras ja õigesti paigaldatud suitsuandur.

Päästeamet kutsus kortermaju üles valima enda seast välja kampaaniajuhi, kes käiks läbi kõik korterid ning veenduks suitsuanduri olemasolus. Iga korter kinnitas allkirjaga, et ruumis on toimiv suitsuandur. Sada kiiremat korteriühistut, kes kõikidelt korteritelt allkirja kogusid, said registreeruda auhinnamängule. Auhinnaks oli tulekustuti koos spetsiaalse kapi ja infotahvliga.


Raplamaalt võtsid mängust osa ning said päästeametilt tasuta tulekustutid korteriühistu Kohilast Raadiku tänavalt, Kodila külast Põllu tänavalt ning Raikkülas Sireli majast. Tulekustuteid läks paigaldama lähim päästekomando. Kõige esimesena sai oma tulekustutid kätte Kohila maja.
„Kortermajas tulekahju puhkemine ei puuduta vaid ühte inimest või tema peret. Iga inimene kortermajas peaks ise olema huvitatud sellest, et keskkond, kus ta elab, oleks ohutu. Tuleohutus, nagu ka makstud kommunaalkulud, peaks olema kõigi majaelanike ühine mure. Erisus nende kahe vahel on ainult see, et maksmata kommunaalkulud ei tapa, tulekahju aga küll,“ tuletab päästeamet meelde.
Eelmisel neljapäeval sõitis Rapla päästekomando meeskond Kodilasse. Kortermaja kõik kolm trepikoda said tulekustutid. Pärast pisukest kaalumist said infotahvlid ning kapid koos tulekustutitega ka seinale kinnitatud. Kodilas vedas ettevõtmist Merlin Högren, kelle sõnul käis päästeamet eelmisel aastal maja kortereid kontrollimas. Kuna päevasel ajal polnud paljusid inimesi kodus, võttis Högren oma südameasjaks ka need korterid läbi käia, mida päästeamet külastada ei saanud. Samal ajal oli tal nagunii pooleli naabrivalve allkirjade kogumine, nii otsustas ta kaks asja ühendada.
Majas on 18 korterit, millest üks on hetkel tühi. Tühja korteri omanikuga kontakteerudes sai selgeks, et ka selles korteris on suitsuandur olemas. Vaid ühel inimesel oli probleeme suitsuanduri paigaldamisega ning selles osas aitas teda päästeamet. Kuna Högrenil oli teadmine, et maja kõikides korterites on suitsuandurid olemas, mõtles ta ka kampaaniast osa võtta.
Högreni sõnul on majaelanikud üsna hästi kursis, et suitsuandur võib nende elu päästa. Majas on mitmeid erinevaid kütmisviise ning osades korterites on tegemist ka lahtise tulega. Õnneks kellelegi eraldi selgitama ei pidanud, mille jaoks suitsuandur vajalik on. Küttekolletel hoitakse hoolega silma peal, korstnapühkija käib regulaar­selt ja rõdudel grillimist ei harrastata. Högren tõdes, et tema teada peavad inimesed reeglitest kinni.
Högren on majas elanud kolm aastat ja selle aja jooksul ei ole ohtlikke olukordi tekkinud, kus tulekustutit vaja oleks võinud minna. Sellest hoolimata on tänaseks maja kolme tulekustutiga varustatud. Päästeamet tegi ka põhjaliku ülevaate, kuidas neid kasutada ning peagi toimuval ühistukoosolekul plaanib Merlin Högren neid teadmisi teiste majaelanikega jagada.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare