-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArtikkelKooristuudio Riinimanda tähistab tegutsemise 30. juubeliaastat koorilauljate grupinäitusega „Loovus lubatud 2“.

Kooristuudio Riinimanda tähistab tegutsemise 30. juubeliaastat koorilauljate grupinäitusega „Loovus lubatud 2“.

Stina Andok / foto: Siim Solman.

Koorinoorte loovtööde grupinäitus on järjekorras teine. Viis aastat tagasi, 2012. aastal tähistati kooristuudio Riinimanda 25 aasta juubelit esimese sellise näitusega „Loovus lubatud“.
Rapla kaasaegse kunsti keskuses on üleval koorinoorte Saaremaa loovlaagrites viimase viie aasta jooksul valminud erinevates tehnikates loovtööd. Tööde valmimisel on noori juhendanud kooristuudio vilistlane, kunstnik Marin Laes ning Valter Uusberg, kes on ka näituse koostaja.
Näitusele on üles pandud kahes erinevas tehnikas töid. Ühed on maailmakunsti suurtegijast Jackson Pollockist inspireerituna lõuendile värve vabalt pritsides valminud taiesed. Teine tehnika kujutab endast väikeses formaadis söe- aktijoonistusi, kuigi kujutatud figuur on siiski bikiinides.
„Riinimanda nihutab kollektiivi kuuluva isiku nii kaugele, et ta ei häbene, vabaneb mingitest barjääridest ja riskib väljendada ennast ka nendes valdkondades, milles ta ei pruugi tugev olla. See, mis meid piirab loome puhul, on meis endis olevad barjäärid. Loovusega me võime minna natuke metsa. Kindlasti näitame rohkem oma nõrkusi kui tugevusi, kui oleme loomingulises olekus,“ selgitab Uusberg.
Kooristuudio Saaremaa loovlaagrid on kollektiivsed ning seal moodustatud õpperühmad loovad Uusbergi sõnul toetava ümbruse, kus kujuneb mõne hetkega julge olek ning seal on igasugune loovus lubatud.
Laagrite tarvis loob õpperühmad, kuhu paigutatakse nii nooremaid kui ka vanemaid lauljaid, Urve Uusberg, kes Valter Uusbergi sõnul teeb seda üsna kaua. „Ta planeerib sobivusi, et rühmas oleks teatav tasakaal; need on alati õnnestunud, tekib oma miniatuurne meeskond.“ Kuigi tegemist on loovlaagriga, viiakse seal läbi erinevaid õppetubasid ja lavastatakse etüüde. Õppetubade läbiviijad ja juhendajad on alati kooristuudio vilistlased. Uusberg toob näite, et möödunud aastal käis juhendamas vilistlane Kaie Kuldkepp, kes on arhitekt, ning noored said tema juhendamisel valmistada makette. „See on üks huvitavamaid tagasisidestusi, kui riinimanda, kellest on saanud oma ala spetsialist, viib läbi kursuse noortele.“
Loovalt luuakse kujutavat kunsti laagrites mitmel moel. Lisaks värvide kasutamisele tehakse alati lühifilme ja fotosid. Näitusel on üleval muuhulgas fotojutustused ühest suvest ning taustaks mängib slaidiseanss, kus on kujutatud hetki loovuslaagrite tegevustest. Loovustöödele lisaks on näitusel kasutatud Riinimanda teatri viimase viie aasta lavastuste lavakujundus-elemente.
Näituse keskmes on Riinimanda võtmesümbol, millel on kujutatud vastastikust laulmist. „See on päris keeruline rebaste ristimise aegne ülesanne, kus kaks lauljat panevad laubad kokku ja laulavad silmast silma, kuni üks neist naerma hakkab,“ selgitab Uusberg.
Näituse ainus liikuv element on ventilaatori tuules liikuv installatsioon. Kooristuudio pikaajalisest tegevusest inspireerituna on Uusbergidel plaanis püstitada Rapla ühisgümnaasiumi lähedusse jõe äärde metallkonstruktsioon „Riinimanda heli“, mis tugevama tuulega heliseks kui tuulekell.
Kooristuudio tähistab oma 30 aasta juubelit aga 5. jaanuaril Rapla kirikus kontserdiga.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare