9.4 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSKülaselts esitas avalduse Kuusiku kergliiklustee projekteerimiseks

Külaselts esitas avalduse Kuusiku kergliiklustee projekteerimiseks

Helerin Väronen / foto: Siim Solman.

Rapla linna ja Kuusiku vahele on kergliiklusteed lubatud üle kümne aasta, kuid teadaolevalt ei ole seda isegi projekteerima asutud.

Kuusiku Kandi Külaselts esitas eelmisel neljapäeval Rapla vallavalitsusele elanike avalduse ja allkirjalehed algatamaks eelnõud kergliiklustee projekteerimiseks. Avalduses tuuakse välja asjaolu, et kergliiklustee puudumise tõttu on viimase kümne aasta jooksul toimunud jalakäijate või jalgratturite elu kaotusega lõppenud liiklusõnnetusi. Seega ei oleks kergliiklustee mitte mugavus, vaid otsene vajadus.
Kuusiku ja Rapla vahelise kergliiklustee rajamist on valimiste eel lubanud toetada ka enamik kohaliku võimu juurde saanud erakondade ja valimisliitude esindajaid. Sellest tulenevalt leiavad avalduse esitajad, et uus volikogu peaks nende avaldust toetama.
Rapla majandus-, arengu- ja planeeringuosakonna abivallavanem Meelis Mägi sõnas, et üldiselt ei toimu selline ehitusprojekti algatamine valitsuse või volikogu korralduse ja määrusega. “Kui investeeringute objektid kinnitatakse valla investeeringute kavas ja eelarves nähakse ette rahastamine, saab hakata eeltöödega pihta, näiteks tellida eskiisi, eelprojekti vms. Edasi tuleb juba näiteks hange põhiprojektile ja lõpuks ehitamisele, loomulikult rahaliste vahendite olemasolu korral.
Seda kergtee osa püüame muidugi ka riigi maanteeametilt uuesti küsida, viimati küsisime 2017. a kevadel, kui tuli eitav vastus. Aga küsime uuesti ja elanike toetusallkirjad on siin põhjendusena abiks,” rääkis Mägi.
Seoses avaldusega tuli aga välja üks probleemkoht. Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduses on paragrahv 32 (õigusaktide algatamise õigus), mis ütleb, et vähemalt ühel protsendil hääleõiguslikel valla- või linnaelanikel, kuid mitte vähem kui viiel hääleõiguslikul valla- või linnaelanikul on õigus teha kohaliku elu küsimustes valla- või linnavolikogu või -valitsuse õigusaktide vastuvõtmiseks, muutmiseks või kehtetuks tunnistamiseks algatusi, mis võetakse arutusele hiljemalt kolme kuu jooksul. Vanade vallapiiride järgi andis kergliiklustee avaldusele allkirja andnute arv välja selle nõutud ühe protsendi. Nüüd suurvallas ei anna aga ka kõik Kuusiku ja Iira küla elanikud kokku seda ühte protsenti välja.
Mägi sõnas selle kohta, et Riigikogu poolt vastu võetud Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse muutmise kohta ei ole temal ega ilmselt ühelgi teisel valla töötajal infot. Riigikogu kodulehelt on leitav, et menetlusse on võetud eelnõud seaduse muutmiseks, kuid eelnõudega vaid täpsustatakse erakonna ja valimisliidu nimekirja esindajate määramise korda volikogu komisjonides ja korruptsiooniohu tõhusamat ennetamist.

2 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare