11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSÕige pesumasin vali vastavalt vajadustele

Õige pesumasin vali vastavalt vajadustele

Üksikul väikeses korteris elaval inimesel, viieliikmelisel palju õues liikuval ning suures ruumikas majal elaval perel ning ühe väikese lapsega perel on väga erinevad vajadused ja võimalused. Ühele perele ideaalne pesumasin võib teises peres jääda kas liiga väikeseks või võtta vannitoas enda alla liiga palju ruumi.

Eestlaetav ja pealtlaetav pesumasin – kuhu mis sobib
Nii eestlaetaval kui ka pealtlaetaval pesumasinal on oma eelised. Reeglina sõltub valik sellest, kui palju on vaba tegutsemisruumi otse pesumasina ees ning siinkohal võib väike spikker abiks olla:
Üle 60 cm – eelista eestlaetavat pesumasinat
60 – 45 cm – vali kitsam eestlaetav pesumasinat või pealtlaetav pesumasin
Kuni 45 cm – eelista pealtlaetavat pesumasinat
Rangelt numbrites kinniolemise asemel tasub aga ka ruumi vaadata ja mõelda sellele, mis peaks vannituppa veel ka lisaks pesumasinale ära mahtuma.
Juhul kui sa soovid kuivati pesumasina peale mahutada, siis peaks kindlasti soetama eestlaetava pesumasina. Kui tegu on kitsa vannitoaga, kus mõlemas seinas on riiuleid või kappe, võib eestlaetava pesumasina ukse avamine tähendada aga seda, et vannitoas sel hetkel liikuma ei mahu. Kui aga pesumasina peale tahaks mahutada riiuleid ja seinakappe, jääb samal moel ette ka pealtlaetav mudel.
Olukorras, kus ruumiga on nii kitsas, et pesumasin ja kuivati korraga ära ei mahu, on olemas ka kaks-ühes kuivatiga pesumasinad. Sellise masinaga saad nautida mõlema kodumasina funktsionaalsust, ent ruumi võtab see vaid ühe eest.

Pesumasina suurus vali vastavalt inimeste arvule peres
Peale pesumasina tüübi valimist on vaja otsustada ka pesumasina suurus. Suuruse arvestamine käib selle järgi, kui palju pesu masinasse korraga mahub, ning see info on ära toodud ka pesumasinate kirjeldustes. Kuna kilosid on võib-olla keeruline ise määrata, tasub mõelda sellele, kui tihti, kui palju ja mida sa pesed:
Vähem kui kaks korda nädalas –kui ka tihti ei ole vaja pesta suuremaid esemeid nagu tekid ja joped, piisab keskmise suurusega 5-6kg pesu mahutavast pesumasinast.
kaks kuni neli korda nädalas – tõenäoliselt on rohkem pesu ning pisut suurema mahutavusega, näiteks 7kg masin, sobib ideaalselt.
Üle nelja korra nädalas – niivõrd tiheda pesemise asemel tasuks investeerida pigem mahukamasse, vähemalt 8kg mahutavusega masinasse, mis lubab korraga rohkem pesu pesta.

Tea enda jaoks vajalikke pesumasina funktsioone
Nagu muu tehnika, areneb ka pesumasinate maailm kogu aeg järjest edasi. Näiteks on masinad võimelised pesukogusele vastavalt reguleerima seda, kui palju vett ja seega energiat tuleb kasutada. See tähendab, et ei ole vaja karta suurema masina ostmist, sest kui masinat täis ei lao, kasutatakse selle võrra vähem energiat.
Pesumasinatel on olemas ka muid lisafunktsioone, ent enne väga paljude lisavõimalustega varustatud mudeli ostmist peaks mõtlema, mida neist täpsemalt vaja läheb. Eriti kehtib see pakutavate pesuprogrammide kohta.
Võib leida mudeleid, mis pakuvad nii auruprogrammi, spordiriiete programmi, beebiriieteprogramme jne, kuid enamjaolt kasutavad inimesed kogu valikust kahte-kolme varianti. Kui kapis ei ole riideid, mis vajaksid spordiriietele mõeldud pesu või kui eelistad delikaatseid riideesemeid käsitsi pesta, ei ole otseselt vaja, et pesumasinal oleksid vastavad programmid.
Samas tasuks valida mudel, millel on olemas taimer. Taimeri abil on võimalik pesumasina programmi algus sobivale ajale lükata. Seda varianti kasutavad tihtipeale inimesed, kes soovivad kasutada öist odavamat elektrihinda või kes tahavad, et pesumasin lõpetaks just siis, kui nad koju jõuavad, et pesu kuivama panna. Eriti moodsaid pesumasinaid on võimalik kontrollida ka nutitelefoni vahendusel.

Tsentrifuugi kiirus 1000 pööret minutis on kodukasutajale piisav
Väga oluline on aga vaadata tsentrifuugi kiirust, mida mõõdetakse pööretega minutis. Parimate pesumasinate näitajad on juba 1600 pööret minutis, kuigi tavakasutuseks piisab ka masinast, mille tsentrifuugi kiiruseks on 1000 pööret minutis.
Mida suuremat tsentrifuugi kiirust kasutada, seda kuivemaks masin pesu väänab. Ja muidugi, tsentrifuugi kiirust saab vastavalt pestavale pesule ise reguleerida – õrnematele riietele madalam kiirus, tavalisele pesule suurem kiirus.
Pesuprogramm ja tsentrifuugimine võivad üksjagu müra tekitada. Kui vajalik on võimalikult tähelepandamatult töötav masin, peab sellele ka juba ostmise ajal tähelepanu pöörama. Õnneks on see tänu masinal olevale energiaklassile väga lihtne.

Kõrgema energiaklassiga masinad on säästlikumad
Energiakleebiselt saab infot veekulu, energiakulu ning ka töötamise ajal tekitatava müra kohta. Võimalusel tasub soetada kõrgema energiaklassiga, A++ või A+++ pesumasin, mis tagab madalamad jooksvad kulud.

Avaldas Kaup24

SISUTURUNDUS