5.5 C
Rapla
Teisipäev, 16 apr. 2024
RSPyeonchangi avatseremoonia tõotab tulla külm

Pyeonchangi avatseremoonia tõotab tulla külm

Siim Jõgis.

Kõikidel olümpiamängudel on üks suurimaid vaatamisväärsusi avatseremoonia. Seal saab korraldajariik tutvustada oma ajalugu ja kultuuri ning näidata ennast võimalikult heas valguses.
Tänase seisuga jääb Pyeong­changi taliolümpia avatseremooniani pisut rohkem kui kaks nädalat. See leiab aset reedel, 9. veebruaril ning avalöök tehakse Eesti aja järgi kell 13. Ja seejärel kestavad mängud kaks nädalat kuni 25. veebruarini.
Ometi on Pyeongchangi taliolümpia avatseremoonia juba praeguseks piisavalt kõneainet pakkunud. Väga palju me selle sisu ega programmi kohta ei tea. Seda hoitakse alati viimase hetkeni kiivalt saladuses. Samamoodi nagu seda, kes lõpuks olümpiatule süütab.
Aga mida me praeguse seisuga teame? Pyeonchangi olümpiastaadion ehitati spetsiaalselt peagi algavateks mängudeks. Sinna mahub istuma 35 000 pealtvaatajat, kuid ühtegi spordisündmust sellel areenil ei toimu. Staadionil toimuvad ainult ava- ja lõputseremoonia.
Nagu igal olümpial, tõotab mõlemast sündmusest kujuneda tõeline vaatemäng, millest spordi- ja kultuurisõber ilma jääda ei taha. See kõik on ootamist väärt, kuid avatseremooniat võib varjutada ka üks varjupool. Isegi kui venelaste dopinguskandaal ja kehvad piletimüüginumbrid kõrvale jätta, kerkib üks probleem ikkagi esile. Staadionil võib tseremoonia ajal olla lihtsalt liiga külm. Prognooside kohaselt võib see kujuneda viimaste kümnendite kõige külmemaks avatseremooniaks. Staadionil puudub katus, seal sees puhuvad jäised tuuled ning võib eeldada, et külmakraade võib tulla lausa 14. Näiteks Lillehammeri olümpia avatseremoonial 1994. aastal valitses staadionil 11-kraadine pakane.
Pyeongchangi mängude korraldajad on kõige selle peale mõelnud ning võtavad tarvitusele vastavad meetmed. Turvakontroll loodetakse läbi viia võimalikult kiiresti ning pealtvaatajatele jagatakse sooje tekke. Raskem on miinuskraadide eest kaitsta aga staadionile marssivaid sportlasi. Praeguse seisuga on ette nähtud, et mängudel osaleb 94 riiki. Nende seas ka eksootilised taliolümpiariigid nagu Boliivia, Eritrea ja Madagaskar. Positiivne teadaanne viimasest nädalast on muidugi see, et Põhja- ja Lõuna-Korea sportlased marsivad avatseremoonial üheskoos. See on tervitatav leevendus pingetele, mis viimase aasta jooksul Korea poolsaarel on valitsenud.
Tähelepanuväärne on see, et võistlused saavad alguse tegelikult juba enne avatseremooniat. Näiteks meeste suusahüpete kvalifikatsioonivõistlus leiab aset neljapäeval, 8. veebruaril ja samal ajal tehakse algust ka curlingu ehk jääkeegli turniiriga.
9. veebruaril asuvad võistlustulle juba iluuisutajad ja vigursuusatajad. Küll aga ei jagata siis veel medaleid ega lange keegi võistlustelt välja. Esimene tõeline võistluspäev on ikkagi laupäev, 10. veebruar.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare