14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSRapla vald panustas aastavahetuse ilutulestikku kõige enam

Rapla vald panustas aastavahetuse ilutulestikku kõige enam

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

Aastanumbri vahetumist tähistatakse enamasti ilutulestikuga. Paukude ja vaatemänguga saadetakse vana aasta ära ning tervitatakse uut. Ka osa Rapla maakonna valdasid on oma kukrut kergendanud ning eelarvest ilutulestiku jaoks vahendeid eraldanud.

Rapla valla ilutulestikku tullakse nautima keskväljakule, kuhu koliti juba mitu aastat tagasi Karmani parklast. Veel enne ilutulestikku kuulatakse üheskoos presidendi kõnet. Inimesed saavad üksteist uue aasta puhul tervitada ning üheskoos Hollivuudi platsi äärest taevasse lendavaid rakette nautida. Tänavu kulutas Rapla vald ilutulestikule 2400 eurot. Selle summa eest nautisid pealtvaatajad kuueminutilist vaatemängu. Valla avalike suhete spetsialist Katrin Kruusimägi ütles, et eelmise aastaga võrreldes kestis ilutulestik lühemat aega. Aasta tagasi olevat inimestele tundunud, et vaatemäng venis veidi pikale ja sel korral otsustati lühema, kuid intensiivsema ilutulestiku kasuks.
Oma ilutulestiku korraldab traditsiooniliselt ka Kohila vald. Iga aasta kulub sellele abivallavanem Argo Luige sõnul sama summa ehk 500 eurot. Ilutulestiku kestuseks oli tellitud kolm minutit ja see lasti taevasse Kohila spordikompleksi kinniselt territooriumilt. Kohilas on aastate jooksul saanud traditsiooniks alustada ilutulestikuga teistest veidi hiljem. Nii jõuavad inimesed rahulikult uue aasta kodus vastu võtta ja alles siis keskväljakule suunduda. Ka tänavu algas ilutulestik seega pool tundi pärast keskööd.
Märjamaa ja Kehtna vallas keskset ilutulestikku ei korraldata. Märjamaa abivallavanem Triin Matsalu ütles, et viimased kümme aastat ei ole seda kindlasti tehtud ning rakette lasevad vaid eraisikud. Kehtna vallavanem Indrek Kullam lisas, et vähemalt viimased neli aastat ei ole Kehtna vald oma eelarvest kesköist ilutulestikku rahastanud. Valla toetust saab aga üks teine aastavahetuse ettevõtmine.
Pere kõige nooremad on tihtipeale ilutulestiku kõige suuremad imetlejad. Samas kipub neile keskööni üleval olemine üle jõu käima. Just sellises situatsioonis oli mõned aastad tagasi MTÜ Keava Haridus- ja Kultuuriselts juhatuse liige Seily Sõgel-Raid. Ta meenutas, et tütar oli pisike ja ei jõudnud õige hetkeni üleval püsida. Ema soovis aga tallegi rakette näidata. Nii tuligi naisel mõte osta oma ilutulestik ja see siis tütre jaoks mõni tund enne õiget aega taevasse lasta. Seltskonna mõttes kutsus ta ka naabri seda vaatama.
Ettevõtmine osutus väga menukaks ning igal järgneval aastal tuli kohale aina rohkem inimesi. Lõpuks pandi üles avalik kuulutus ja juba neljandat korda koguneti pere kõige pisemate rõõmustamiseks aasta viimasel päeval kell kaheksa Keava staadionile. Kohal oli umbkaudu 130 inimest nii Keavast kui ka kaugemalt. Ilutulestik kestis kokku uhked 12 minutit. Seily Sõgel-Raid ütles naljaga pooleks, et rahvast oli juba nii palju, et tuli hakata parkimiskorralduse peale mõtlema.

Keava Haridus- ja Kultuuriselts korjab raha ilutulestiku jaoks aasta jooksul kohvikute ja loteriidega. Just seda toredat ettevõtmist toetab oma eelarvest ka Kehtna vald. Oma panuse annavad ka lapsevanemad, kes kohale tulles oma ilutulestiku kaasa võtavad, et see üheskoos taevasse lasta.

Nii mõneski paigas on ühise ilutulestiku korraldamine kohalike aktivistide õlul. Näiteks Kodila külas otsustati üle mitme aasta koolimajas suurem pidu korraldada. Et aastavahetus eriti meeleolukalt saabuks, taheti ka ilutulestikku. Selle jaoks pandi kohalikku Rummu poodi oktoobri keskel annetuspurk. Nii oli elanikel võimalik panustada ühise ilutulestiku ostmisesse.
Annetustena kogus küla üle 300 euro. Peo jooksul korraldatud oksjoni käigus koguti veel lisaks 500 eurot, mis lähevad mänguväljaku rajamiseks.
Eriti armas üllatus tabas aga Kodila küla 30. detsembril. Nimelt otsustas Põlvas elav Eva-Maria Virnas annetada külale Tre Raadiost võidetud ilutulestiku paketi. Virnas sattus kuulama, kui Kodila elanik Merilin Högren käis raadios kohalikku ettevõtmist tutvustamas ning otsustas oma 154-lasulise võidu selleks annetada. Kodila külarahvas sai aastavahetusel seega lausa 13 minutit ilutulestikku nautida.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare