9.4 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSRapla vallas on matusetoetus 250 eurot

Rapla vallas on matusetoetus 250 eurot

Katri Reinsalu

Vabariigi valitsus otsustas taaskehtestada matusetoetuse ja seda saab taotleda alates tänavuse aasta 1. jaanuarist. Rapla vallas on esimesed taotlused juba ka sisse antud. Et elanikud matusetoetuse reaalselt kätte saaksid, palus Rapla vallavalitsus volikogu delegeerida toetuse määramine tähtajaliselt endale.
Ühinenud valdadest oli matusetoetus kehtestatud Raikkülas ja Kaius. Juurul ja Raplal puudus vastav regulatsioon ning toetuse määramisel lähtuti põhjendatud vajadusest. Uute õigusaktide rakendumiseni ei saa matusetoetuse maksmisel seega lähtuda seni kehtivatest valla õigusaktidest.
„Hetkel on tekkinud olukord, kus riik on eraldanud sihtotstarbelised vahendid matusetoetuse maksmiseks, kuid puudub õigusakt, millest lähtuvalt maksta elanikele matusetoetust. Kõigil Rapla valla elanikel on õigustatud ootus saada riigi eraldatud ja kohaliku omavalitsuse korraldada antud kuni 250 euro suurust matusetoetust,“ selgitas valla sotsiaalnõunik Maiu Kalmus määruse eelnõud.
Vallavalitsuse ettepanek on lihtne. Matusetoetust makstakse 250 eurot ühe matuse korraldamise kohta, kui surnu viimane rahvastikuregistrijärgne elukoht oli Rapla vald. Selle taotlemiseks tuleb matusekorraldajal esitada vaid surmatõendi originaal ja avaldus.
Kuigi riik on otsustanud, et matusetoetust makstakse kuni 250 eurot, jõudis enne levida informatsioon, et summa on kõigile üks. Vallavalitsuses toimunud arutelude tulemusel tegi Kalmus ettepaneku vähemalt esialgu leppida kokku konkreetne summa, mille saab iga taotleja. Seda peamiselt seetõttu, et keskmiselt maksab üks matus umbes kaks korda rohkem kui väljapakutud toetus, mis niikuinii ei kata kõiki kulusid.
Sotsiaalkomisjoni esimees Margus Jaanson tõdes, et komisjon pole teemat arutanud ja seetõttu kindlat arvamust pole, kuid volikogu liikmed jõudsid istungil seisukohale, et konkreetse summa määramine oleks mõistlik. Esialgu ei soovinud nad lisanõudeid määrata.
Marina Runno tõstatas küsimuse, kas lisaks surmatõendile ja avaldusele peaks matusekorraldaja esitama ka kuludokumente, kuid selle peale arvati, et tarbetute dokumentide kogumiseks vajadust pole. Runnot ajendas aga küsimust tõstatama võimalik olukord, kus toetust taotleb inimene, kes tegelikult matusekulusid ei kandnud. Nii mõnigi volikogu liige tõdes, et selliseid juhtumeid ei ole võimalik sajaprotsendiliselt välistada. Hääletuse tulemusel võeti määrus siiski vastu, nii nagu sotsiaalnõunik oli ettepaneku teinud. Maiu Kalmus avaldas lootust, et valla uus määrus, mis hõlmab kõiki toetusi ja teenuseid, rakendub aprillis. Selles saab vajadusel matusetoetuse määramise tingimused üle vaadata.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare