6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSRaplamaa aasta küla tiitel läks Kehtna valda

Raplamaa aasta küla tiitel läks Kehtna valda

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

MTÜ Raplamaa Külade Liit on juba 2004. aastast tunnustanud tublimaid ja silmapaistvamaid. Sel aastal kulmineerus eelmise aasta tublimate hindamine reedel tunnustamisõhtuga Raikküla kultuurikeskuses. Aasta küla kõrval kuulutati välja ka aasta sädeinimene ning küla sõber.

Lisaks nomineeritud küladele oli kohale kutsutud teisigi aktiivsete külade esindajaid. Seda ikka selleks, et erinevate nurkade inimesed saaksid omavahel suhelda ja kontakte jagada. Õhtu alguses said sõna külade liidu partnerid, kes kõnelesid erinevatest võimalustest külaelu edendada.


Iris Haiba Raplamaa Partnerluskogust keskendus ühisprojektidele ja asjadele, mida käega katsuda ei saa. Näiteks erinevate tegevuste, koolituste ja õppereiside mõju on asjade soetamise kõrval hoopis teine. Haiba tõdes, et ühisprojektid on enamikule külade esindajatele veidi võõrad, sest nende jaoks tuleb leida juriidilisest isikust partner ning tegevused jaotada kahe või enama aasta peale. Sellise projekti näiteks tõi ta Loone külaseltsi, kes koostöös Maa-arhitektuuri Keskusega asub maa-arhitektuuri kursusi korraldama. Kevadel algava projekti käigus saab õppida näiteks maakeldri ning reheahju taastamist.
Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse (RAEK) MTÜ-de nõustaja Karin Ratas tutvustas kohaliku omaalgatuse programmi ehk KOP-i, mida sel aastal ootavad ees suured muudatused. Kindel on vaid see, et programm jätkub. Ratas pani küladele südamele olla kursis infoga, mida RAEK ja Raplamaa Omavalitsuste Liit peagi välja saatma hakkavad. „Olge avarad juba täna mõtlema, mida teie küla või kogukond võiks sellest projektivoorust kasu saada,“ ütles ta.
Raplamaa Külade Liidu juhatuse esimees Urmas Kristal tõdes, et tänavune valik ei tulnud lihtsalt. Hindamiskomisjoni külastused olid Kristali sõnul üpris üllatusterohked. Lõpuks avaldas ta lootust, et sädeinimesed ära ei kustuks ja ikka edasi oma kogukonda innustaks.
Sõnavõttude vahel pakkusid meelelahutust Raikküla folkloorirühm Ristik ning kohalikud lauljad. Õhtu lõpus esinesid Piia Põder ja Morten Langi.
Enne päevakangelaste õnnitlemist sai sõna Raplamaa Omavalitsuste Liidu (ROL) juhatuse esimees Heiki Hepner, kes jäi optimistlikuks ja ütles, et loodab, et sädeinimesest süttinud leek jääks tõsiseks energiaandjaks kogu meie maakonna katlale ning paneks seda edasi liikuma. Statistika järgi kahaneb Rap­lamaa elanikkond nii mõnegi teise maakonnaga võrreldes aeglasemalt, ütles Hepner statistikale toetudes. Tõsiasi, et see üldse kahaneb, on muidugi murekoht, kuid sellest hoolimata tasuks rõõmustada, et tempo teistest aeglasem on, ja see on kahtlemata paljuski maapiirkonna aktiivsete inimeste teene.
Kätte jõudis õhtu kõige oodatum hetk. Tänuõhtu korraldaja Ivi Sark ei hakanud nominentide iseloomustusi ette lugema, vaid ta oli välja otsinud kõnekaid märksõnu nende esitlusankeetidest. Küla sõbra kandidaate on iseloomustatud näiteks heasüdamlike, rõõmsameelsete ning optimistlikena. Nad on alati täpsed, põhjalikud, panustavad aastast aastasse ja kuulavad rahva häält.
Sooja käepigistuse ja kinkekoti saavad nominendid Ene Raud, Kalev Tihkan, Taimo Seemer, Raikküla vallavalitsus. Aasta sõber 2017 on Vallo Kruusberg Kohila vallast. Tema nimel võtab tunnustuse vastu Adila ja Pihali küla esindaja.
Sel korral antakse erandkorras välja ka tiitel aastate külasõber, kelleks kuulutatakse pika aplausi saatel Kaja Mõtsnik Kehtna vallast.
Aasta sädeinimesi on kirjeldatud kui organiseerijaid ja algatajaid, eestvedajaid ja sütitajaid. Nad on talgute korraldajad, probleemide lahendajad ja silmailu andjad. Nominentideks on Aile Pajula, Anne Ojasalu, Kaire Kivik, Tiia Sõber ja Anne Kalf. Aasta sädeinimene on Nõmme külavanem Aivi Meister.
Aasta küla tiitlile kandideerisid Russalu, Adila-Pihali ja Nõmme küla. Ihaldatud tiitli viis endaga koju aga Kaerepere piirkond. Tunnustuseks said nad Puraviku seppade sepistatud koputi. Selle võtsid vastu Helena Lasner, Marita Seemer ja Helgi Sussi.
Lasner oli eriti tänulik Kehtna vallale, kes on MTÜ tegevust märganud ja selle välja toonud. Inimestel, kes Kaerepere piirkonnas parema ja huvitavama elu nimel tööd teevad, on hea meel olla märgatud. Lasner lubas, et tunnustusest innustatuna tehakse edaspidi veel rohkem, et Kaereperes oleks hea elada.
Seejärel võttis sõna Rapla valla kultuuri- ja spordikomisjoni esimees Väino Sassi, kes tõstis esile Ivi Sargi tegevust. Selleks, et teised saaksid silma paista, peab alati olema keegi, kes ohverdab end selle nimel. Ivi Sark ongi just nimelt seda teinud ja veetnud õhtu muretsedes, kas kõik kulgeb ikka plaanipäraselt. Kõik sujus viperusteta ning Sassi tänas teda panuse eest. „Külaliikumine on maakonnas heal järjel ja teie tunnustused seda ju peegeldavad,“ ütles Sassi lõpetuseks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare