9.4 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSTöörühm arutab noorte karjäärinõustamise tulevikku

Töörühm arutab noorte karjäärinõustamise tulevikku

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

SA Innove Raplamaa Rajaleidja keskus avas oma uksed Rapla Ärimajas Tallinna maanteel 2014. aasta septembris. Keskuse ülesannete hulka kuulub noorte õppenõustamine ning karjäärinõustamine. Tänasel päeval on aga sattunud küsimärgi alla noorte karjäärinõustamise jätkumine Rajaleidja keskustes.

Rajaleidja keskused paiknevad kogu Eestis ning kuuluvad SA Innove struktuuri. Raplamaa keskuses on eripedagoogi, sotsiaalpedagoogi ja psühholoogi kõrval palgal ka kaks karjäärinõustamisega tegelevat inimest. SA Innove juhatuse liikme Katri Targama sõnul näeb valitsuse riigireformi kava ette karjääriteenuste korrastamise analüüsi ja ettepanekuid ning selle vajalikkust kinnitati ka valitsuskabineti nõupidamisel.
Karjääriteenuste ülevaatamiseks on koostatud töörühm, mida juhib Eesti Töötukassa ning kuhu kuuluvad ka SA Innove, haridus- ja teadusministeeriumi ning sotsiaalministeeriumi esindajad. Töörühm kaalub võimalust viia noorte karjäärinõustamine töötukassa alla.
„Vabariigi Valitsuse 21.12.2017 kabinetiistungil toetati tervise- ja tööministri ning haridus- ja teadusministri ettepanekut viia alates 1. jaanuarist 2019 karjäärinõustamise ja karjääriinfo teenuste osutamine töötukassa juhtimise alla selleks, et optimeerida teenuse osutamise ressursse riigis tervikuna,“ ütles töötukassa töötuse ennetamise ja oskuste arendamise osakonna juhataja Kerstin Holland. Ta tõi välja, et praegu osutab Rajaleidja keskuste kõrval karjääriteenuseid ka Eesti Töötukassa, seda erinevatele sihtrühmadele, muuhulgas ka noortele.
„Praegu, mil karjääriteenuste pakkumine nii lastele, noortele kui ka töötavatele täiskasvanutele toimub suuresti Euroopa Sotsiaalfondi toetusel, on oluline välja töötada mudel, mis on jätkusuutlik ka pärast toetuste lõppemist – et tagada kõigile loetletud vanuserühmadele kvaliteetne, hõlpsasti kättesaadav ja vajalik teenus,“ ütles Targama.
Haridus- ja teadusministeeriumi asekantsleri Mart Laidmetsa sõnul oli Rajaleidja keskuste loomise eesmärk sarnaste teenuste koondamine, et need oleksid paremini kättesaadavad.
„Koostöös töötukassaga on võimalik astuda samm edasi ja neid veel paremini ühiselt pakkuda,“ ütles ta ja lisas, et töötukassa tegeleb juba praegu karjääriteenuste pakkumisega koolides ning kindlasti on koostöös Rajaleidjatega seda võimalik senisest paremini teha. Seda, millisel määral teenus töötukassa alla minnes muutuks, arutabki Laidmetsa sõnul töörühm. Töötukassa esindaja Kerstin Hollandi sõnul esitab töörühm hiljemalt 2018. aasta veebruari lõpuks tegevuskava koos finantsplaaniga SA Innove karjäärinõustamise ja -info teenuste osutamise süsteemi ühendamiseks Eesti Töötukassa karjääriteenuste süsteemiga.Karjääriteenused on noorte seas Katri Targama sõnul aastast aastasse populaarsust kogunud ning seeläbi oma vajalikkust tänapäevase tööturu oludes tõestanud. Ta ütles rahustavalt, et käesoleval aastal saavad kindlasti kõik noored jätkuvalt karjäärinõustamist ja karjääriinfot Rajaleidjast. „Lisaks saame kinnitada, et õppenõustamisteenuste osutamine Rajaleidja keskustes jätkub,“ ütles Targama.
Milline on aga Rajaleidja keskuste tulevik suuremas plaanis? „Rajaleidjad pakuvad nii õppe- kui ka karjäärinõustamist ja vastavalt nende teenuste vajadusele neid keskusi peetakse. Kindlasti on lisaks töötukassale koostöövõimalusi sotsiaalsüsteemis, kuid praegu on vara öelda, millisel kujul täpselt keskuste tegevus tulevikus hakkab toimuma,“ ütles HTM-i asekantsler Mart Laidmets.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare