14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSAleksander Aruoja saavutas solistide konkursil esikoha

Aleksander Aruoja saavutas solistide konkursil esikoha

Helerin Väronen / foto: Gert Lutter.

26.-27. jaanuaril toimus Saaremaal Kuressaare gümnaasiumis Eesti noorte lauljate konkurss Solistica, kus 4.-6. klasside arvestuses saavutas esikoha Rapla laulustuudio laulja Aleksander Aruoja. Tema juhendaja on lauluõpetaja Thea Paluoja.

Üle-eestilist solistide konkurssi on Saaremaal peetud kaugelt üle 20 aasta. Kui korraldamise võttis enda peale Kuressaare gümnaasium, sai alguse uus noorte solistide konkurss Solistica. Lavale pääsemiseks tuleb läbida eelkonkurss. Teist aastat järjest tuli lauljatel internetti üles laadida video ja selle põhjal otsustas eelvooru žürii, kes lauljatest üldse põhivõistlusele pääseb. Mõõtu võeti kolmes vanuseklassis: 4.-6. klassid, 7.-9. klassid ja 10.-12. klassid.
Thea Paluoja sõnas, et Rapla laulustuudio õpilastest pääses põhivõistlusele Kertu Poom, kes osales 7.-9. klassi lauljate seas ja tegi igati hea etteaste. Eelvooru žürii arvates Aleksander (hüüdnimega Sass) aga põhivõistluse kohta ei väärinud, kuid kaks nädalat enne võistlust selgus, et üks tema vanusegrupi laulja ei saa osaleda. Nii sai Aleksander võimaluse lavale pääseda.
Aleksander Aruoja esitas vana klarnetiloo „Vanaisa polka“, mis on Paluoja sõnul väga-väga raske ja tehniline lugu. Õppima hakkasid nad seda juba eelmisel hooajal, kuid esimest korda esitasid nad seda alles sügisel. „See, kuidas Sass seda Saaremaal esitas, tegi mind päris uhkeks. Publiku haaras ta kohe kaasa ja aplaus ei katkenud enne, kui ta oli uuesti kummardanud ja kuulajaid tänanud,“ sõnas lauluõpetaja.
4.-6. klasside arvestuses anti välja kaks esikohta, sest žürii ei olnud nõus kummalegi teist kohta andma. Peale Aruoja sai esikoha Suure-Jaani muusikastuudio laululaps Triinu Johanna Sepp, kes võitis ka konkursi Grand Prix. „Nii et oli väga äge piiga! Ja Sass ikka vägevas seltskonnas. Sassi tagasiside konkursile oli ka ülimalt hea,“ lausus Paluoja.
Sassi ema Merle Aruoja rääkis, et Sass oli teist aastat järjest finaalvõistlusel, kuid eelmine kord ta mingit kohta ei saanud. Sassi võit tuli kõigile ootamatult. Kõige ägedam aga oli tema ema sõnul publiku reaktsioon. Rahvas seisis püsti ja plaksutas tormiliselt, kuni Sass tagasi lavale tuli ja uuesti publikut kummardusega tänas. Ühtegi teist lauljat niimoodi tagasi ei kutsutud.
Sassi ema on ise kunagi Thea Paluoja juures laulmas käinud ja selle tõttu tekkis tal mõte ka oma poeg tema käe alla õppima saata. Paluoja juures on Sass nüüdseks õppinud vaid kolm aastat, kuid selle ajaga teinud läbi tohutu arengu. Eelmisel aastal sai poiss oma vanusegrupis esimese koha Raplamaa Laulukarussellil. Nii et praeguste saavutuste kõrval tundub, et Sassi lauljateel tasub pilku peal hoida, temast võib kasvada tõeline staar.
Kuna võistlus on pühendatud Eesti Vabariigi juubeliaastale, võis seal esitada vaid Eesti autorite loomingut. Esindatud oli kümme maakonda ja lauljaid oli kokku kuuskümmend. Võistluse eesmärk on pakkuda Eesti parematele 4.-12. klassi solistidele esinemisvõimalust professionaalse saateansambli ja kvaliteetse helivõimendusega. Juhendajad saavad sellelt konkursilt tagasisidet asjatundlikult konsultandilt ja žüriilt.
Solistica žüriisse kuulusid kaua aega Elmari raadios töötanud Owe Petersell, lauluõpetaja Sirje Medell, helilooja Mikk Targo, laulja Helina Hokkanen, laulja Rolf Roosalu, ERR-i tegevprodutsent ja režissööri assistent Kadi Katariina Priske ja muusik Rein Orn.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare