-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSMärjamaa tüdruk sai ettevõtlusprogrammis esikoha

Märjamaa tüdruk sai ettevõtlusprogrammis esikoha

Stina Andok / foto: Siim Solman.

Märjamaa tüdruk Getterli-Helle Aavik osales tüdrukute ettevõtlus- ja liidriprogrammis Superheroes ning pälvis oma meeskonnaga esikoha.

„Kuna olen väikesest kohast, siin selliste asjadega eriti ei tegeleta, võimalusi palju ei ole ning kuna mu perekond on olnud hästi ettevõtlik, tundus see õige asi, mida teha. Natukene on see ka teismeea maailmaparandamise soov,“ põhjendab Getterli-Helle, miks otsustas õe soovitusel programmi kandideerida. Kandideerimiseks tuli täita pikk ja põhjalik avaldus, kus tuli kirjeldada iseennast, oma huvisid, varasemaid kogemusi ning täita ka üks põnev loominguline ülesanne. Selleks tuli Getterli-Helle sõnul kujutleda maja metsa sees ja seda kirjeldada. „Minu esimene kujutluspilt oli õdus maamaja, mille katus on armsalt sammaldunud ja värv on õrnalt maha koorunud,“ kirjeldab Getterli-Helle oma vastust.
Sadade soovijate hulgast valiti välja viiskümmend tüdrukut. Kuna projekt oli rahvusvaheline, oli osalejaid ka väljastpoolt Eestit ning suhtluskeeleks sai kogu projekti vältel inglise keel. Getterli-Helle sõnul muutis see teda pisut kahtlevaks, kuid ta ütles, et tüdrukud olid kõik omavahel väga toetavad ning tänaseks on tänu projektile tema inglise keele oskused paranenud.
Programm sai alguse oktoobris, kui välja valitud tüdrukud kogunesid esimesse töötuppa Tallinnas. Seal jaotati osalejad vastavalt huvidele ja oskustele gruppidesse. Näiteks märkis Getterli-Helle oma kandideerimisavalduses, et on hea matemaatikas ja finants­aladel, samas mõni teine märkis oma tugevuseks joonistamise ja disaini, suhtlemise või IT jms. Grupid komplekteeriti selliselt, et igaühes leiduks erinevate tugevustega noori.
Esimeses töötoas pandi kirja kõik ideed, mis tüdrukutele pähe torkasid. Getterli-Helle sõnul võisid need olla midagi sellist, mis võiksid laiemale üldsusele sotsiaalset või majanduslikku kasu tuua. Hiljem valiti vestluste käigus välja üks tugevam idee ja seda esitleti oma mentoritele. Getterli-Helle alustas ühes näomaskidega tegelevas võistkonnas, kuid soovis hiljem gruppi muuta ning sattus tänu sellele keskkonnaküsimustega tegelevasse RePla tiimi.
„Tahtsin tegeleda sellise teemaga, millel oleks sotsiaalselt hästi tugev mõju,“ ütleb Getterli-Helle. RePla on võtnud eesmärgiks anda oma panus vastutustundlikumalt mõtleva ja käituva põlvkonna kasvatamisse, korraldades lastele ja noortele interaktiivseid koolitusi.
RePla võistkonda kuulusid lisaks Getterli-Helle Aavikule Kristina Pazekova, Kerttu Filippov, Nilgun Bahsi, Johanna Heinsoo ja Sascya Assak. Getterli-Helle roll uues rühmas sai olla visionäär ja korraldaja. Ühiselt käidi oma projekti tutvustamas mitmes Eesti koolis ning Getterli-Helle ülesandeks jäi huvitavate tegevuste ja mängude väljamõtlemine.
Nii näiteks said 1.-5. klassi õpilased panna proovile oma keskkonnaalaseid teadmisi, sorteerida mängu käigus prügi ja proovida vett täis topsiga nii ringi joosta, et võimalikult vähe vett maha läheks. Lisaks räägiti lastele, kuidas keskkonnasäästlikkus maailma võib mõjutada.
Võistkondade ideid ja projektide jätkusuutlikkust hindas žürii, kuhu kuulusid Telia kommunikatsioonijuht Katrin Isotamm, TTÜ Start-up Hub´i juht Katre Purga, Heateo Sihtasutuse tegevjuht Pirkko Valge, E-residentsustiimi tootejuht Silver Siniavski, investor Yrjö Ojasaar Change Ventures´ist, LHV kliendikogemuse juht Liisa Schneemann ja investor ning Precise Biometrics’i tegevjuht Thomas Marschall Taanist.
Getterli-Helle sõnul on kogu protsessi jooksul olnud tagasiside ideele üdini positiivne nii laste kui ka õpetajate poolt. Tänavuse Superheroes programmi projektide seast peeti just RePlad ka esikoha vääriliseks ning tänu sellele sõidavad tüdrukud kevadel preemia- ja koolitusreisile Suurbritanniasse. Tüdruku sõnul said nad oma projektile hiljuti rahastuse ning jätkavad seega nooremate harimist järgnevatel kuudel. „Kavatseme läbi käia võimalikult palju noortekeskusi, et info jõuaks võimalikult paljude noorteni,“ ütleb Getterli-Helle.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare