11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSMõisakooli õpilased ja õpetajad kinkisid Eestile isamaalise kontsert-etenduse

Mõisakooli õpilased ja õpetajad kinkisid Eestile isamaalise kontsert-etenduse

Haldi Ellam / foto: Anu Nigesen.

22. veebruaril leidis Hageri kirikus aset kontsert-etendus „Põlvest põlve“, kus koostöös Tallinna Vanalinna Hariduskolleegiumi muusikutega toodi lavale René Eespere lastele kirjutatud isamaaliste laulude põimik “Puurahva laulud” ning lisaks teiste eesti heliloojate isamaalisi ja vaimulikke laule.

Kontserdile eelnes hümni laulmine. Kontserdi alguses õnnitleti südamlikult 95. sünnipäeva puhul õde Mary Vénard’i, kes on pühendunult osalenud Vanalinna Hariduskolleegiumi õppetegevuses ning kelle loodud keelekümblusmeetodil õpetatakse inglise keelt mh Kohila mõisakoolis ning Vanalinna Hariduskolleegiumis.


Kontserdil kõlas mitmeid laule, mida ka publik sai kaasa laulda. Laulude vahele loeti temaatilisi vahetekste, kus pere kodusel koosistumisel oli põhiküsimus, kuidas ja milleks me püsime.
„See on võimalik ainult siis, kui ühel põlvkonnal on teisele midagi üle anda ja järgmine on valmis seda vastu võtma – muusika ja lood on selleks üks imeline võimalus. Koos õppida ja harjutada laule ja lugusid, mida tahad meeles kanda ja edasi laulda, rääkida,“ kommenteeris kontsert-etenduse olemust Kohila mõisakooli direktor Anu Nigesen. „Kuidas rääkida lastele võõra võimu all elamisest? Eespere „Puurahva laulud“ on lastele arusaadav võrdum kurjast nukurahva valitsejast ja nukurahva vabaduselootusest.“
Nigeseni sõnul sai mõte kingitusest alguse 2017. aasta kevadel, kui kuulutati välja erinevate fondide toetusvoorud. „See oli väike väline tõuge mõtte liikumapanemisel, seemne külvamine. Pinnas osutus külvatule väga soodsaks, sest idee hakkas jõudsalt kasvama ja siduma erinevaid inimesi. Idee autorid olid meie muusikaõpetajad Margit Kolk ja Mareta Pedak ning abivalmis lapsevanem Margit Kuhi,“ rääkis ta.
Kava esitasid Kohila mõisakooli mudilas- ja lastekoor koos solistiga, Margit Kuhi loodud kandleansambli ja spetsiaalselt etenduseks loodud keelpilliorkestriga, mis koosnes Vanalinna Hariduskolleegiumi põhikooli õpilastest (dirigendid Eivin Toodo ja Elo Toodo). Lisaks esinesid solistina Ingvar Baranin, temaatilisi vahetekste esitasid vanaisana Ülo Vooglaid, lastena Herman Ventsli, Delia Nevski ja emana Margit Aru.
Kontsert-etenduse ettevalmistused kooritundides, koorilaagris ja proovides algasid direktori sõnul kooliaasta alguses. Koorides oli kokku üle 70 lapse, orkestris 20.
„Tegelikult osalesid ka kõik koorilaste vanemad, sest ainult tänu nende toele oli see võimalik. Lisaks terve hulk vanemaid ja õpetajad, kes tuhande muu pisiasja eest hoolt aitasid kanda,“ lisas Nigesen.

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare