-0.6 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSAjarännak viis Kohila õpilased Eesti Vabariigi sünniaega

Ajarännak viis Kohila õpilased Eesti Vabariigi sünniaega

Helerin Väronen

Eesti koolides toimusid 7. veebruaril ajarännakud. Koostöös Eesti Rahva Muuseumi ja Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Seltsiga korraldatud ajarännak oli osa EV100 sündmustest ja selle eesmärk oli viia vaatajad aega, mil Eesti Vabariik sündis.
Kohila gümnaasiumi õpetajad ja enamik kooliõpilasi oli end sel päeval riietanud ajastutruult. Need lood, mis laval lahti rullusid, olid ka päriselt Kohilas aset leidnud.
Ajarännak ise algas koolitunniga, kus oli näha, et kõik noored ei olnud eestimeelselt meelestatud. Ka koolilaste seas leidus neid, kelle meelest oleks olnud õige tollasel vallavanemal Aleksander Starkopfil ja vallasekretäril Lauri Tiidol anda võim üle enamlastele, kuna nii saaksid kõik võrdseks. Oma veendumuste kaitseks olid poisid valmis ka rusikaid käiku laskma
Rännakusse olid kaasatud ka kaks näitlejat väljastpoolt kooliperet. Volikogu esimees ja Hageri koguduse õpetaja Jüri Vallsalu kehastas tolleaegset Hageri praosti Konstantin Thompsonit, kes vallarahvale sõnas, et sellisel äreval ajal saame ainult uskuda ja loota. Selleks, et erinevalt meelestatud inimesi ühendada, lauldi koos „Mu isamaa armas“.
Iseseisvusmanifesti lugemise auväärne ülesanne oli antud Kohila vallavanemale Heiki Hepnerile, kes kehastas ajarännakus Maanõukogu liiget ja kohalikku poliitikut Jaan Teemanti.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare